TV LCD MiniLED TCL C855 - recenzja | test | opinie

Telewizor LCD MiniLED-QD TCL C855

crazyperson1

New member
A jak wygląda obraz z telewizji? Naziemnej lub satelitarnej? Tego się najbardziej obawiam zwłaszcza przy 85 calach.
Nie odpowiem niestety, bo nie korzystam. Na tym telewizorze nawet nie podpinam anteny. Mam apkę Canal+ z telewizją. Generalnie taki Polsat wygląda tam rewelacyjnie (na przykładzie meczu siatkówki). Co do innych platform streamingowych: to zależy od treści. Testowałem Netflix, Max, Canal+, Prime, TVP, Youtube. Nowe filmy wyglądają rewelacyjnie, stare, sztuczne podbite do wysokiej rozdzielczości - bardzo dobrze, ale bez szału. Piłka kopana przez Canal+ średnio, jakieś powtórki meczy na YT w niby 4K - lepiej, ale też bez szału.

Co do 85 cali - kwestia odległości. Ja mam 75 z 3m i serio wielkość mogłaby być większa. Niemniej ppi chyba by mnie bolało (już teraz wolałbym chyba siedzieć z metr dalej).
Na dniach będę chciał wrzucić z pliku jakieś treści 4K, HDR, 120 Hz i zobaczyć. Narazie na pewno czerń robi na mnie mega wrażenie. Jakby mi ktoś powiedział, że to OLED to bym uwierzył od razu (choć specem nie jestem i zestawiam to z tym w/w LG).

Widziałem w jakimś francuskim teście, że w przeciwieństwie do poprzednika, ten model nie ma problemu z szarą obwolutą przy czarnym ekranie. I mogę to potwierdzić. Czerń jest jednolicie czarna.

Ostatnia edycja:

bluebird20

New member
Ja również zdecydowałem się na TCL 85C855. Użytkuję ten panel od ok. 3 tygodni. Czerń na prawdę robi wrażenie, choć to nie OLED. Sam system działa trochę ospale, ale to nie jest w zasadzie problem, kwestia przyzwyczajenia się. Jedyną irytującą rzeczą, do której przyzwyczaić się nie można, jest irytujące "pyknięcie" przy włączaniu i wyłączaniu telewizora. Czy ktoś coś podobnego zauważył u siebie, czy też może mój egzemplarz ma wadę?

Arek

Member
Pytanie, jak tam przybywa zadowolonych użytkowników?

W USA ponoć pojawił się nowy soft, który poprawił działanie niektórych aspektów z obrazem ale nie wiem precyzyjnie których.

Ciekawi mnie, czy bolączki wieku dziecięcego z okresu testu zostały rozwiązane:
  • parametr poziomu podświetlenia po kalibracji (wcześniej był stały dla każdego materiału)
  • rozjeżdżanie się dźwięku z obrazem ze źródeł zewn. , w teście dot. blueraya
  • zawieszenia netu po połączeniu przewodowym LAN

No i jak w praktyce gdy w nocy oglądacie film a w pokoju są różne źródła światła od kinkietów po lampki stolikowe itp. czy jest tak, jak w teście, że szczegółowość zanika na ekranie. I jeszcze jak sprawuje się ten agresywny algorytm rozjaśniania i przygaszania, czy faktycznie ostro miesza jak mówił o tym Maciej Koper?

Nie ma produktów idealnych, wiadomo, ale póki co wydaje się najbardziej sensowym TV w rozmiarze 85 cali do wszechstronnych zastosowań.

luck76

Well-known member
Pytanie, jak tam przybywa zadowolonych użytkowników?

W USA ponoć pojawił się nowy soft, który poprawił działanie niektórych aspektów z obrazem ale nie wiem precyzyjnie których.
W USA nowy soft do c855? Jakiś prywatny import z Europy mają?
Nie ma produktów idealnych, wiadomo, ale póki co wydaje się najbardziej sensowym TV w rozmiarze 85 cali do wszechstronnych zastosowań.
Fakt, nie ma produktów idealnych. Samym widelcem trudno zjeść kapuśniak a pózniej schabowego z mizerią. Na zakup porządnego zestawu sztućców wydasz więcej niż na niezbędnik, z ktorym zmierzysz się bez trudu z powyższymi daniami. Pojawia się dylemat czy przy stole podać gościom niezbędniki? Moja prosta babcia mawiała: „jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego” i jeszcze jedno: „tanie mięso psy jedzą”, co przekładając na język dzisiejszych czasów odpowiednio oznacza: „nie ma rzeczy uniwersalnych, które zastąpią nam z takim samym rezultatem rzeczy skrojone do konkretnej potrzeby” i „nie warto wyrzucać pieniędzy w błoto, na zakup rzeczy marnej jakości”.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przestań zachowywać sie jak jakieś opłacane "aktywiszcze" i robić NIEMAL W KAŻDYM jednym wątku bezrefleksyjną nagonkę na TCL.
Kapuśniak, sztućce... babcia? Bardziej durnych porównań nie czytałem.

Arek

Member
No właśnie , fora zamierają, szanujmy, że jeszcze jakieś resztki z nas pozostali i chcą się powymieniać informacjami, wiedzą, merytoryką. Gdyby TCL był takim "śmieciem" jakim piszesz nie byłby na drugim miejscu i nie rósł by tak dynamicznie w segmencie wyświetlaczy premium. Pewnie nie wiesz nawet o tym, proszę, print screen. A wiedziałeś, że nasz najsłynniejszy kolega od kalibracji na rynku w Polsce, który obecnie zdobywa sławę również na świecie przez swój nowy portal i filmy na YT w salonie ma TCL C845 ?

Nie sztuka jest kupić najdroższy TV na rynku i w ten sposób przedłużać sobie co nieco ;)

1734867620306.png

luck76

Well-known member
Przestań zachowywać sie jak jakieś opłacane "aktywiszcze" i robić NIEMAL W KAŻDYM jednym wątku bezrefleksyjną nagonkę na TCL.
coś konkretniej?
Kapuśniak, sztućce... babcia? Bardziej durnych porównań nie czytałem.
zacznijmy od tego, że na początku wskazałem że nie ma rzeczy idealnych. Cała moja wypowiedź odnosi się do pointy kolegi @Arek o wyjątkowej wszechstronności tego tv. Nie mam nic do poziomu jaki reprezentuje ta marka (podobnie jak np. Hisense). Takie telewizory są potrzebne, przy czym (co pokazują ostatnie wątki np dot miniLED TPV/Philips) ludzie niestety kupują bełkot marketingowy a nie przez pryzmat faktycznych doświadczeń. To co się tu niekiedy wypisuje prowokuje do skrajnych metafor. Szczególnie co się tu wypisuje, chcąc sprzedać na tym forum coś ze swojej oferty. Trudno przejść obojętnie obok tekstu, w którym ktoś jako szczyt osiągnięć technologicznych traktuje sztucznie wygenerowaną smolistą czerń kosztem szczegółów obrazu. To tak jakby mówić, że Dacia Duster jest spoko, i że trzeba na głowę upaść, żeby wydawać tyle kasy na Land Rovera Defendera i że ta Dacia to najbardziej sensowny zakup do wszechstronnych zastosowań.

Gdyby TCL był takim "śmieciem" jakim piszesz nie byłby na drugim miejscu i nie rósł by tak dynamicznie w segmencie wyświetlaczy premium.
Ktoś napisał, że TCL to śmieć?
To jest po prostu marka aspirująca do miana premium, ale zalewająca problem braku know&how ceną. Ceną dotowaną, podobnie jak inne produkty chińskiej gospodarki, przez państwo. Ta relatywnie niska cena, podobnie jak w przypadku systemu Google niwelowana jest wykorzystywanie Twoich prywatnych informacji - w przypadku Google do celów komercyjnych a w przypadku TCL wywiadowczych. Niestety nieświadomy lud ma to w poważaniu i czas pokaże jakie będą tego skutki.

Niestety nie jest tak, że jesteśmy wyjątkowym rynkiem - wszędzie znajdą się ludzie niecierpliwi, chcący kupić coś w stosunkowo niskiej cenie, zamiast wykorzystać funkcjonalność nowych technologii do monitorowania w sieci cen produktów i znaleźć cenową okazję na coś co jest bardziej dopracowane.

Nie sztuka jest kupić najdroższy TV na rynku i w ten sposób przedłużać sobie co nieco ;)
Przeczytaj z uwagą jedno zdanie powyżej.
ten udział dotyczy liczby czy wartości odbiorników? Jakie urządzenia były brane pod uwagę? Czy nie przypadkiem każdy TV który albo jest OLEDEM, albo microLEDem albo LEDem który ma kropkę kwantową (w tym takie premium cuda jak 60hz C655)? Każdą statystykę można nagiąć.

Ostatnia edycja:
Do góry