TV HD w polskiej TK Multimedia

Snakeee

New member
Bez reklam
pattro napisał:
to ty nie wiedziales ze w MM sa dekodery z nagrywarkami :p ?

ja mam np dekoder Full HD, Dysk do nagrywania 1 Terabaj ( proponowali mi 3 terbajty ale mi niepotrzebne :D ) dekoder odbiera YouTube ma także gry w Full HD !! oraz jest VOD, EPG 3D oraz przewijanie i pauzowanie programów na żywo mozna odbierać takze DVB-T :D jest ponad 100 kanałów i 17 HD ( w tym Polsat HD Tvn HD Nsport HD EuroSport HD itp ) MM to najlepsza tv w polsce !! :D

:fool: ale mi odbija :D za długo byłem w MM i mydlili mi oczy :D w MM NIE MA I NIE BEDZIE DEKODEROW Z NAGRYWARKA !
Ja rozumiem ze cieszysz sie z N-ki ale kazdy Twoj ostatni post to w kolko jedno i to samo.
To moze inaczej, a jak tam u Ciebie odbior Polsat Sport, Polsat Sport Extra, Polsat Sport HD, National Geographic HD w N-ce? Dobry obraz?8)

Co do dekoderow z HDD beda, o to mozesz byc spokojny.

Gry w HD.... ta to musi byc super, co tam masz kolko i krzyzyk?
Jak masz tam gry pokroju to co widzialem u znajomego na konsoli PS3 to wtedy napisze ze zazdroszcze, w kazdym innym przypadku jest to zapchajdziura. Ten nowy dekoder w N-ce Turbo z tymi gierkami to na pewno nie dla mnie.

Aha jeszcze jedno, nie masz dekodera FULL HD:p Zreszta jak wiemy dekodery sa te same, maja inne glowice.
Kanały HD nadaja max w 1080i (obraz z przeplotem) a szumnie nazwane glownie z punktu widzenia marketingowego FULL HD to jest 1080p (obraz bez przeplotu). Poczytaj jaki potrzebny jest bitrate do Full HD.
Poki co 1080p to blu-ray:cool:

Ostatnia edycja:

Snakeee

New member
Bez reklam
Spoko wiem ze sie nabija ale kazdy post to w kolko N to, N tamto.

Czy to jest temat o N? Wchodzac tutaj mam nadzieje ze poczytam cos o firmie od ktorej mam uslugi a nie o N-ce.

Po co pisze ze nie bedzie dekoderow z nagrywarka skoro nie ma zadnych informacji na ten temat? Osobiscie wiem ze beda.

O ile dobrze pamietam, to wspanialomyslna N-ka jednak nie ma wszystkiego i chcac w naszym kraju miec kanaly z paczki C+, Polsatu, TVN-u posiadanie tylko wspanialej N-ki guzik daje.

JackS.

New member
Bez reklam
Snakeee napisał:
Kanały HD nadaja max w 1080i (obraz z przeplotem) a szumnie nazwane glownie z punktu widzenia marketingowego FULL HD to jest 1080p (obraz bez przeplotu). Poczytaj jaki potrzebny jest bitrate do Full HD.
Poki co 1080p to blu-ray:cool:
Było wiele razy, ale jeszcze raz nie zaszkodzi:

1. Full HD to określenie marketingowe i nie musi wcale oznaczać 1080p. Równie dobrze znajdziesz taki znaczek na sprzęcie działającym co najwyżej w 1080i. Jedno co jest pewne, to to, że sprzęt z takim znaczkiem jest w stanie pracować z natywną rozdzielczością 1920 x 1080.

2. 1080p z Blu-ray to 1080p24. Te same materiały odtwarzane w formacie 1080i50 mają wyższy bitrate, więc twój argument o bitrate'cie jako wyróżniku FullHD 1080p też odpada.

3. Procesory, na których robione są nowe recordery enki (nturboxy) mają zaimplementowaną obsługę trybów 1080p.

Ostatnia edycja:

pepe1

New member
Bylem w BOK-u dwa tygodnie temu i powiedzieli mi ze nie planuja zmiany dekoderow. Tak samo jak wprowadzenia canal+sport2. Ta firma boi sie cos zmieniac bo ciagle nie daja sobie rady z tym co maja.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Akurat w BOK to oni za wiele nie wiedzą ( przynajmniej u mnie ).
Co do dekoderów z HDD to też kiedyś gdzieś czytałem, że MM ma plany wprowadzenia ich, ale kiedy to nie było sprecyzowane.

Generalnie oferta MM nie jest aż taka zła, żeby tylko popracowali nad jakością...:p i obsługą klienta....no i oczywiście cenami ( tam gdzie nie ma konkurencji)

Snakeee

New member
Bez reklam
JackS. napisał:
Było wiele razy, ale jeszcze raz nie zaszkodzi:

1. Full HD to określenie marketingowe i nie musi wcale oznaczać 1080p. Równie dobrze znajdziesz taki znaczek na sprzęcie działającym co najwyżej w 1080i. Jedno co jest pewne, to to, że sprzęt z takim znaczkiem jest w stanie pracować z natywną rozdzielczością 1920 x 1080.

2. 1080p z Blu-ray to 1080p24. Te same materiały odtwarzane w formacie 1080i50 mają wyższy bitrate, więc twój argument o bitrate'cie jako wyróżniku FullHD 1080p też odpada.

3. Procesory, na których robione są nowe recordery enki (nturboxy) mają zaimplementowaną obsługę trybów 1080p.

Material nagrany w 1080p jest naprawde rewelacyjny, osobiscie widze roznice na korzysc 1080p.
Fajnie ze maja obsluge 1080p tylko ze nie ma kanalu, ktory nadaje w 1080p :) i poki co nie bedzie.

fan HDTV

New member
Snakeee napisał:
Material nagrany w 1080p jest naprawde rewelacyjny, osobiscie widze roznice na korzysc 1080p.
Fajnie ze maja obsluge 1080p tylko ze nie ma kanalu, ktory nadaje w 1080p :) i poki co nie bedzie.
Youtube, do którego nbox turbo oferuje dostęp, ma zacząć obsługę tego formatu w najbliższych dniach.

masloww

New member
Bez reklam
marciniozo napisał:
Co do dekoderów z HDD to też kiedyś gdzieś czytałem, że MM ma plany wprowadzenia ich, ale kiedy to nie było sprecyzowane.

Generalnie oferta MM nie jest aż taka zła, żeby tylko popracowali nad jakością...:p i obsługą klienta....no i oczywiście cenami ( tam gdzie nie ma konkurencji)
w MM już dawno były plany wprowadzenia nagrywania programowego na serwery ale pewnie to przerosło możliwości dekoderka i programistów;
co do jakości programów to mam obawy że w MM nigdy nie będzie super jakości; sygnał cyfrowy nadawany jest z jednego źródła na całą Polskę światłowodami; niestety MM nie posiada swojej ogólnopolskiej sieci tylko dzierżawi łącza; przesył danych kosztuje i pewnie dlatego kompresuje te dane aby mniej płacić; a że swoje usługi świadczy w prawie każdym zakątku Polski więc jest na czym oszczędzać;
co do oferty to jak dla mnie nie byłaby ona zła tylko jeśli byłyby programy ES, C+S2 i TVP HD a tak to jest do dupy

Snakeee

New member
Bez reklam
fan HDTV napisał:
Youtube, do którego nbox turbo oferuje dostęp, ma zacząć obsługę tego formatu w najbliższych dniach.
Youtube???? :D No bez jaj, ja mowie o prawdziwych kanalach TV z ciekawa ramowka. Fajnie jakby tak np. NG HD albo jakis filmowy kanal byl w 1080p wtedy nowy dekoder N-ki z obsluga 1080p bylby dla mnie przydatny.
Poki co talerza nie mam i nie chce miec, wracamy do temau, czyli DTV w MM:cool:

Czesc z nas, ktora nie chce/nie moze miec talerza i nie jest zadowolona z MM zapewne liczy na sygnal cyfrowy DVB-T, no coz:
Warszawa, 17.11.2009 (ISB) - Praktyczne uruchomienie startu tzw. pierwszego multipleksu telewizji cyfrowej (MUX-1) może opóźnić się o rok, wynika z wypowiedzi prezes Urzedu Komunikacji Elektronicznej (UKE) Anny Streżyńskiej. Według niej, cały proces cyfryzacji telewizji może mieć podobne opóźnienie."Będzie opóźnienie jeśli chodzi o pierwszy multipleks być może sięgające nawet roku" - powiedziała Streżyńska w rozmowie z radiem PiN. Zaznaczyła, że już w tej chwili opóźnienie we wdrożeniu MUX-1 ma kilka miesięcy. Dodała, że opóźnienie wynika z przyczyn leżących po stronie telewizji publicznej (chodzi o konieczność zastosowania procedur zamówień publicznych).
Według planów UKE w tzw. pierwszym multipleksie znajdą się kanały nadawane dziś analogowe, w tym oba programy telewizji publicznej, Polsat, TVN oraz TV Puls. Urząd dokonał już rezerwacji tych częstotliwości.
Streżyńska przyznała, że również inne etapy cyfryzacji telewizji naziemnej mogą się opóźnić o około rok. Strategia cyfryzacyjna zakłada wyłączenia nadawania analogowego w lipcu 2013 r. (ISB)
Polska........ehhhhh brak slow. Nic tylko wyemigrowac do innego kraju :)

Masloww masz racje, watpie zeby poprawili jakosc, chociaz po cichu licze ze jak wprowadza wszedzie DOCSIS 3.0 to jednak przepustowosc ich obecnej sieci szkieletowej wzrosnie.

Ostatnia edycja:

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Byłem właśnie w BOK.
Jest już u mnie możliwość przejścia z pakietu Basic na Komfort.
( Snakeee zwracam honor ).
Szału nie ma ale i tak mam umowę i dlatego zmieniłem pakiet. Cenowo wyszło to tak, że dostałem w "promocji" ( ach te Ich promocje ) Komfort na pół roku za 10zł, następne pół roku 24zł....
Jak napisałem wcześniej szału nie ma...., w sumie to interesują mnie dwa kanały TVN HD i Discovery ID.

Pytałem się o dekodery z HDD. Tak jak napisał masloww mają wprowadzić możliwość nagrywania programów na serwerze przy zastosowaniu obecnych dekoderów. Kiedy to nastąpi pan w BOK nie wiedział..., ale mówił, że coś drgnęło w tym temacie....
Pozdrawiam

xolzok

New member
Bez reklam
Ciekawe, że w listopadzie obowiązywały dwie promocje cenowe na 6Mb - 59 zł i obecnie 86zł. W cenniku jest, że 86 zł od 1-go listopada choć tak na prawdę cennik zmienili później. Zobaczymy czy nie będzie przekrętów bo ja na infolinii na początku listopada zamówiłem 6Mb po starej cenie 59zł.

W końcu sobie taką cenę wynegocjowałem :)

PS. kilka dni temu dostałem umowę na Cyfrowy Komfort zamówiony w tym samym dniu co 6Mb. Na internet ma przyjść pod koniec miesiąca z fakturą.

Ostatnia edycja:

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
59zł to i tak dobra cena..... Jak byłem dzisiaj w BOK to był jakiś facet, który miał jakąś starą umowę i za 512KB płacił coś koło 80 czy 90zł - dokładnie nie słyszałem. Zgroza....Na co on czekał?????

Vanish

New member
fan HDTV napisał:
Żarty sobie robisz. 1080i zajmuje pasmo 8-12Mb/s a 1080p co najmniej dwa razy tyle.
Snakeee napisał:
chociaz po cichu licze ze jak wprowadza wszedzie DOCSIS 3.0 to jednak przepustowosc ich obecnej sieci szkieletowej wzrosnie.
DOCSIS 3.0 to standard transmisji w sieci kablowej. Czy MM ma sieć szkieletową i do tego dzierżawioną w standardzie kablowym?! Chyba nie ma takiej możliwości. Poza tym DOCSIS 3.0 jakoś nie zdobywa popularności w świecie.

JackS.

New member
Bez reklam
Vanish napisał:
Żarty sobie robisz. 1080i zajmuje pasmo 8-12Mb/s a 1080p co najmniej dwa razy tyle.
Nie zauważyłbyś żadnej różnicy in minus w jakość, gdyby film nadawany w formacie 1080i50 został przysyłany z satelity z tym samym bitrate'm w 1080p24 i w tym formacie wyświetlony przez dekoder.

Tak jak pisałem wczoraj przy bezstratnej konwersji materiału z 1080p24 do 1080i50 bitrate materiału wzrasta, a nie spada. Przy konwersji odwrotnej bitrate maleje, nie rośnie.

Gdyby w przypadku kanałów filmowych zmieniono system ich przesyłania z satelity z 1080i50 na 1080p24, to aktualnie dostępne pasmo dla tych transmisji spokojnie by wystarczyło dla zachowania (a nawet lekkiego polepszenia) ich jakości.

Ostatnia edycja:

bourbon

New member
Bez reklam
marciniozo napisał:
59zł to i tak dobra cena..... Jak byłem dzisiaj w BOK to był jakiś facet, który miał jakąś starą umowę i za 512KB płacił coś koło 80 czy 90zł - dokładnie nie słyszałem. Zgroza....Na co on czekał?????

To w kablówce Vectra za 89,99 oferują internet 16 Mb/s, a za 259 zł jest pakiecik 3 in 1 - telefon, internet(16Mb/s), pełen pakiet vip tv cyfrowej(c+,hbo, cinemax).

Msmichal

New member
Dzisiaj podpisałem umowę na internet 6Mb+ za 39zł na dwa lata. Była jescze oferta roczna 6Mb+ za 49zł. Przyznam, że promocja naprawdę fajna:cool:

Alundro

New member
Msmichal a podpisałeś jako nowy klient czy przedłużałeś umowę? Ja mam już wszystkie opcje-tv internet,telefon na czas nieokreślony więc może też bym dostał jakiś bonus.

Do góry