N
neox
Guest
Zalezy od TV, na moim jak zmienialem zrodlo sygnalu, przelaczalem z HDMI1 (tutaj mialem podlaczony dekoder) na HDMI2 i znow wracalem na HDMI1 to tez mialem przez chwile HDCP, obraz zanikal przez chwilke, po okolo 5s wszystko bylo ok. Urzadzenia musza sie "dogadac", za kazdym razem trwa proces uwierzytelniania, poczytaj o HDCP np. na wikipedi, wtedy latwiej zrozumiec, dlaczego tak sie dzieje.cypis1 napisał:mam pytanie chyba techniczne:
dekoder cyfrowy MM (z wbudowanym modemem) mam podłączony do TV kablem HDMI. Mój telewizor (toshiba 37RV555) wg specyfikacji na wszystkich trzech wejściach HDMI jest zgodny z HDCP, a jednak na dekoderze, przy włączaniu DTV wyskakuje na krótki czas napis HDCPi świeci się przez chwilę czerwona diodka błędu, samo włączanie się DTV trwa denerwująco dłuższą chwilę, ekran miga czarny,niebieski,czarny,niebieski i tak pare razy, w którymś momencie pokazuje się jakiś komunikat o HDCP, ale szybko znika i dopiero wtedy "załącza" się cyfrowa kablówka. Przeważnie jak już się załączy gra okej. Ale od czasu do czasu nie ma dźwięku i wtedy muszę wrócić do kablówki analogowej (ATV) i znów przełączyć na źródło HDMI i dopiero wtedy (choć nie zawsze za pierwszym razem) jest i obraz i dźwięk "cyfrowej" telewizji z Multimediów.
Dodam, że sprawdzałem na dwóch różnych kablach i na wszystkich wejściach HDMI i zawsze jest tak samo. Głównie denerwuje mnie długie "załączanie" się DTV połączone z migotaniem w tym czasie obrazu i intryguje nieczytelny komunikat o HDCP.
Czy ktoś was wie czemu tak jest? A może to normalne?
Teraz dekoder mam podlaczony do amplitunera, razem podlaczylem do niego 3 rozne urzadzenia przez HDMI, sam amplituner podlaczony jest do HDMI1 w TV. Zrodlo sygnalu, ktore chce miec na TV wybieram w ampli, zmieniajac sobie te zrodla, na dekoderze nie mam HDCP, po przelaczeniu powiedzmy z DVD na SAT (tutaj mam wlasnie dekoder) na 2s zanika obraz, po czym wraca (tez trwa procs uwierzytelniania) i jest ok ale komunikatu HDCP na dekoderze czy tez ekranie nie mam.
Zdarzy sie tak, ze nie przejdzie tego procesu uwierzytelniania i zostanie na HDCP taka sytuacje widzialem na TV Philipsa, nie pamietam modelu, przelaczenie zrodla sygnalu a nastepnie powrot pomoglo Na tym samym TV Philipsa ZA KAZDYM RAZEM jak zmieniam np. z EXT3 (wejscie scart) NA HDMI1 jest HDCP na dekoderze jak i komunikat na ekranie TV, po chwili znika i pojawia sie obraz.
Ostatnia edycja: