TRAXDATA MMS 1080P - informacje, opinie użytkowników

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Pytanie do kol. forumowiczów. Gdzie teraz można upolować traxdatę w Polsce? Sklep w Krakowie wyczyściło, alledrogo też? Znacie jakieś namiary na sklepy?

Tylko Ebay oraz sklepy online w Europie lub USA. Aczkolwiek ceny trochę "takie sobie" - najtaniej znalazłem tutaj: Advanced MP3 Players Sumvision Cyclone MKV Enclosure V2 HD Media Player

Albo poszperać w komisach online w USA, znajomy kupuje i wysyła. Można się zmieścić w około 300 zł.

W marcu była a Traxadata na Ibood za 320 zł (stamtąd pochodzi mój egzemplarz) rzuciłem im hasło, żeby pomyśleli o tym towarze jeszcze raz (lub o klonach).

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Tylko Ebay oraz sklepy online w Europie lub USA. Aczkolwiek ceny trochę "takie sobie" - najtaniej znalazłem tutaj: Advanced MP3 Players Sumvision Cyclone MKV Enclosure V2 HD Media Player

Albo poszperać w komisach online w USA, znajomy kupuje i wysyła. Można się zmieścić w około 300 zł.

W marcu była a Traxadata na Ibood za 320 zł (stamtąd pochodzi mój egzemplarz) rzuciłem im hasło, żeby pomyśleli o tym towarze jeszcze raz (lub o klonach).

SUMVISION CYCLONE MKV Powerful 1080p HD Media Player Enclosure - Aria Technology

Tu lepsza cena. Ale i tak gwarancja 1 rok i to raczej u nas bez realizacji.

EDIT: Mam jeszcze raz potwierdzenie że jest szansa na to by Traxdata pojawiła się nawet pod koniec tego tygodnia. Więc można poczekać kilka dni. Jakby co od razu podam info i może coś podlinkuje.

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
heh manty widzę...szkoda ze u nas mało co jest dostepne a wręcz nędza....czaiłem się czaiłem i ostatnia aukcja z traxdata zniknęła przed czasem...dziwne....
może cos nowego sie szykuje albo tego tak mało było...z zagranicy brać nie chce bo w razie co9 zabawa z gwarancją i tu lipa
czemu ta Polska jest tak nędzna?jak juz cos jest to powyżej 500 a to zdecydowanie za drogo jak na takie proste graty

ze stanów jak juz to góra za 200...przeciez te kmioty nie maja praktycznie cła tak jak my!!!!
no i z gwarancji nici
no nic moze się cos trafi bo jakby nie patrzeć na rynku lekki syf a tysiaka nie widzi mi sie wydawać łącznie z dyskiem

1paul11

New member
Sygnał RGB a Y Cb Cr

Właśnie dostałem swoją traxdate :), i pierwszy problem jaki napotkałem to podłaczenie do telewizora CRT z dwoma wejściami euro i s-video, chce podłączyć odtwarzacz za pomocą kabli YCbCr ale mój tv nie obsługuje sygnału YCbCr tylko RGB, Czy jest jakiś sposób na obejście tego ?

drjones

Member
Brakujące licencje a propos iconBITa

Kirku skoro wspominałeś, że będziesz grzebał na rosyjskich forach rzuć proszę tam okiem czy przypadkiem nasi bracia Słowianie nie rozwiązali już problemu braku licencji na HD audio w starych chipach 1073DD bez + . Bo tak naprawdę to jedyne braki tych chipów względem innych modeli. No poza może mini OSem typu android (ale po to, to się HDX Bone kupiuje ;) )

1paul11

New member
jak uruchomić radio internetowe

Nie wiem jak włączyć radio internetowe. Gdzie go szukać ? mam ściągnięte pliki MyShoutcast ale jak go otworzę to player nie widzi żadnych plików. co robić ?

Kirek50

Moderator
Bez reklam
heh manty widzę...szkoda ze u nas mało co jest dostepne a wręcz nędza....czaiłem się czaiłem i ostatnia aukcja z traxdata zniknęła przed czasem...dziwne....

Ha. To była moja aukcja na Allegro - wystawiłem Traxdatę, bo kupiłem okazyjnie na Ibood Netgeara Eva9150, ale potem doszedłem do wniosku, że Traxdatę trzeba zostawić, bo dobry player i żona ma zabawkę, przede wszystkim do Internetu na TV, bo mówi, że ją w laptopie denerwuje mały ekran :)

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Kirku skoro wspominałeś, że będziesz grzebał na rosyjskich forach rzuć proszę tam okiem czy przypadkiem nasi bracia Słowianie nie rozwiązali już problemu braku licencji na HD audio w starych chipach 1073DD

Niestety. nigdzie nie spotkałem się z tym rozwiązaniem. Rosyjski Iconbit na Realteku 1283DD, o ktorym tu pisałem, ma licencjonowane HD audio, na ich forach piszą, że "zwuczit charaszo" :)

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Nie wiem jak włączyć radio internetowe. Gdzie go szukać ? mam ściągnięte pliki MyShoutcast ale jak go otworzę to player nie widzi żadnych plików. co robić ?

Internetowe stacje radiowe są w Metafeeds, trzeba po prostu cierpliwie poszukać i najlepiej zapisać (zapamiętać) sobie ścieżki. Niestety w tych modelach Metafeeds są wrzucone byle jak, bez ładu, składu segregacji itp. Oczywiście można sobie wszystkie RSS uporządkować, lub nawet wymienić ich bazę na inną. Tutaj jest to opisane punkt po punkcie: V3 Menu with Weather/Metafeeds/MovieJukebox built in - MOD only.

Jeżęli interesują Cię przede wszystkim stacje radiowe,to po prostu poszukaj już gotowych zestawów na Metafeeds Welcome lub po prostu pogoogluj trochę.

Możesz też zainstalować na komputerze jakiś serwer UnPP, ja np. używam freeware TVersity, w nim dołożyć bądź ile radiostacji i już. W playerze trzeba wtedy wybrać UnPP, konkretny serwer i już. Mankamentem jest włączony komputer.

Ostatnia edycja:

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Właśnie dostałem swoją traxdate :), i pierwszy problem jaki napotkałem to podłaczenie do telewizora CRT

Tak poważnie mówiąc, to z powodów oczywistych mija się z celem używanie playera full HD z telewizorem CRT. No, może do oglądania materiałów kodowanych kodekami, których nie ruszą zwykłe playery DVD, ale...

W Twoim przypadku musisz użyć kabla połączeniowego chinch-euro (wideo i i 2 x audio out z playera). Jeżeli nie ma w odbiorniku TV wejścia komponentowego to jedyna mozliwość. Ewentualnie przejściówka chinch-s-video plus audio, ale szkoda czasu.

Kirek50

Moderator
Bez reklam

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Np to pilnuj sprawy, bo mam kilku chętnych znajomych. Coś wiadomo o cenie? Wiem, że były na naszym rynku w sklepie Platinet.pl po 390 zł.

Panowie, oświadczam że bardzo poważnie podchodzę do tej sprawy więc trzymam rękę na pulsie :). Coś będę wiedział konkretnego to od razu umieszczę to w tym wątku.
O cenie też trudno coś powiedzieć. Będzie dostawa to wtedy zobaczymy. Jestem zdecydowany na ten model ale odpuszczam sobie spekulacje cenowe. Ale szukam dobrej ceny.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Jesze jedenn Traxadatapodobny player

Pojawił się na rynku w kwietniu, nazywa się Masscool MP-1372RS, wszystko jak w Traxdacie, oprócz złącza USB z przodu i innego rozwiązania do montażu HDD. Trochę inny jest też interfejs użytkownika. Można sobie poczytać o szczegółach w manualu. http://www.masscool.com/admin/download_upload/20100212203849kpctps.pdf

Na forach piszą o cenie 110 dolarów, więc oferta jest ciekawa. Sprawdziłem, faktycznie sporo sklepów sprzedaje, tutaj jest kilka: Buy Masscool MP-1372RS - Shopping.com

Warto pobuszować w sieci, zneleźć taki, który wysyła do Polski...

Attachments

• 20100212202558oegxyt.jpg
    20100212202558oegxyt.jpg
    16,5 KB · Wyś: 477
  • 20100212202619livlex.jpg
    20100212202619livlex.jpg
    13,9 KB · Wyś: 478
  • 20100310142230dcphas.jpg
    20100310142230dcphas.jpg
    12,5 KB · Wyś: 472

1paul11

New member
gotowy zestaw radia internetowego jak ktoś potrzebuje to można pobrać ze strony Hyunday jest tu do pobrania 25000 stacji PLS Pliki pogrupowane są wg typu muzyki oraz wg narodowości HYUNDAI MBOX PL - Wsparcie
Właśnie ściągłem ten zestaw ale traxdata tego nie widzi :(, chyba że coś robie źle a co do używania komka jako serwera to odpada bo właśnie po to kopiłem właśnie traxdate ;) żeby nie używać do tego komputera.

1paul11

New member
Tak poważnie mówiąc, to z powodów oczywistych mija się z celem używanie playera full HD z telewizorem CRT. No, może do oglądania materiałów kodowanych kodekami, których nie ruszą zwykłe playery DVD, ale...

W Twoim przypadku musisz użyć kabla połączeniowego chinch-euro (wideo i i 2 x audio out z playera). Jeżeli nie ma w odbiorniku TV wejścia komponentowego to jedyna mozliwość. Ewentualnie przejściówka chinch-s-video plus audio, ale szkoda czasu.

kupiłem żeby sobie ułatwić życie bo nie miałem czym odtważać filmów a latanie z laptopem co chwila mnie wk...ło ;) co do kabelków tak też podłączyłem z tym ze dźwięk jest po puszczony cyfrowo

drjones

Member
Iconbit na Realteku 1283DD, o ktorym tu pisałem, ma licencjonowane HD audio, na ich forach piszą, że "zwuczit charaszo" :)

Z tym 1283DD to fakt, szkoda że się nie da. Szczególnie że Hyundai L110 nawet to obsługuje. Tyle że w nim z kolei jest obleśny interface (chyba, że coś się zmieniło w kolejnych softach), brak mu dziury na hdd, zapisu streamingu na hdd i paru usprawnień netowych z klonów 1073DD.
Zastanawia mnie jeszcze C200 Manty na ile jest to wierny klon AC Ryan? Jakoś nie spotkałem na forach odważnych którzy podmienili oprogramowanie.
Pisałeś, że Trax obsługuje zewnętrzny napęd bez dodatkowego zasilania - jaki model/marka ?

Kurcze, waham się między tym L110, klonami na 1073DD i HDX-Bone bo mimo wszystko zależałoby mi na sensownych częstych aktualizacjach softu i dobrym wsparciu.

1paul11

New member
gotowy zestaw radia internetowego jak ktoś potrzebuje to można pobrać ze strony Hyunday jest tu do pobrania 25000 stacji PLS Pliki pogrupowane są wg typu muzyki oraz wg narodowości HYUNDAI MBOX PL - Wsparcie

Ściągnałem ten zestaw ale traxdata nie widzi plików tylko puste katalogi chyba że trzeba gdzieś wgrać te pliki dodatkowo ? ba ja próbowałem je uruchomić jak każdy inny plik np mp3 z usb.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Z tym 1283DD to fakt, szkoda że się nie da. Szczególnie że Hyundai L110 nawet to obsługuje.

Tego do końca nie jestem pewien. Miałem ten playerek, ale do ampli nie podłączałem. Co prawda w specyfikacji piszą, że jest DTS dekoder, ale bez konkretów. Warto zapytać w Human Media, świetna firma, odpowiadają na każde pytanie telefonicznie lub mailowo.

Tyle że w nim z kolei jest obleśny interface (chyba, że coś się zmieniło w kolejnych softach), brak mu dziury na hdd, zapisu streamingu na hdd i paru usprawnień netowych z klonów 1073DD.

Dokładnie dlatego się go pozbyłem. Koszt spory, możliwości niewielkie. Wziąłem go m.in. z uwagi na obsługę napisów .TXT (mam spore archiwum filmowe), ale jak się jeszcze okazało, że nie obsługuje zewnętrznych napędów CD/DVD i nie czyta obrazów Blu-ray (przynajmniej przy tamtym firmware, który miałem w ubiegłym roku) to wyekspediowałem do innych.

Zastanawia mnie jeszcze C200 Manty na ile jest to wierny klon AC Ryan? Jakoś nie spotkałem na forach odważnych którzy podmienili oprogramowanie.

To jest dokładnie sklonowany Evolve. Evolve z kolei pochodzi od AC Ryana, więc... Też jest na forum wątek temu poświęcony, zresztą też się tam wypowiadałeś, o ile pamiętam. Co do firmware, to pamiętam, że na MPCClub goście pisali o firmware Ryana włożonym do Evolve i bezawaryjnym działaniu.

Pisałeś, że Trax obsługuje zewnętrzny napęd bez dodatkowego zasilania - jaki model/marka?

NEC DVD RW ND-6750A. Ten model ma dwie wtyczki USB, obydwie muszą być podłączone, ale testowałem ostatnio jakiegoś Samsunga z jedną wtyczką i działał bez problemu.

Kurcze, waham się między tym L110, klonami na 1073DD i HDX-Bone bo mimo wszystko zależałoby mi na sensownych częstych aktualizacjach softu i dobrym wsparciu.

Jeżeli chodzi o aktualizację softu to jest ich najwięcej, z uwagi na olbrzymią liczbę klonów - tylko brać wybierać... Moim zdaniem trzeba też zwracać uwagę, które modele mają najwięcej modowanego softu. Tutaj klony na RTK1073DD biją wszystko na głowę. Oczywiście oprócz Popcorna :mrgreen:

Do góry