TRAXDATA MMS 1080P - informacje, opinie użytkowników

Kirek50

Moderator
Bez reklam
I jeszcze co do audio będę upierdliwy: opcja "downmix" oznacza zawsze redukcję audio do stereo? Czy może istnieje opcja downmixu do zwykłego 5.1 dla DolbyTrueHD?

Ten player powinien Cię zadowolić. To Eminent EM7080 hdMedia RT, ponoć zrobiony na Realteku 1083. Tu ciekawostka: tak twierdzi firma, natomiast goście, którzy rozebrali pudełko pokazują na zdjęciu, że jest to 1073DD. Inne źródła też pokazują: The CPU is a RT1073 'Venus' clocked at 270 BogoMIPS.

Jeżeli wierzyć specyfikacji, to pierwszy na Realteku player, który supportuje DTS-HD passthrough. Z ciekawostek ma też klienta usenet download - nzbget.

Zorientowani twierdzą, że to produkt Egreat z logo Eminent. Tutaj jest specyfikacja.

http://downloads.eminent-online.com/EM7080-UK.pdf

Tutaj jest oficjalne forum.
Eminent Opensource • View forum - EM7080 - General Discussion

Attachments

• dscf3666.jpg
    dscf3666.jpg
    550 KB · Wyś: 89
Ostatnia edycja:

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Ciekawe, ciekawe się robi. Tylko Kirek50 nie zaprzestań uzupełniać wątek Traxdata i okolice.
Dzięki że chce ci się drążyć temat bardzo szczegółowo. THX, THX, THX!

drjones

Member
Traxdata a Manta C-200 C-300

Ten player powinien Cię zadowolić. To Eminent EM7080 hdMedia RT, ponoć zrobiony na Realteku 1083.

Szacun Kirek, jesteś niesamowity drążeniu tematu. Przyznaję, że mody do softu na RTL1073DD robią wrażenie. Warto by wypróbować soft Eminenta na Traxdacie. Swoją drogą sądziłem do niedawna, że te 1073 to już tylko na złom można oddawać a tu proszę jaki support.

Swoją drogą czy ktoś z forumowiczów ma już u siebie Manty i czy są one kompatybilne z naszymi ulubieńcami?
Ciekawi mnie możliwość zmodowania Recordera C-300 o brakujące funkcje jak odtwarzanie RMVB MKV, czy obsługę zewnętrznych napędów oraz menu w DVD i BD . Wtedy byłby on faktycznie atrakcyjny w obecnej cenie.
Oba urządzenie patrząc na zdjęcia bebechów to Realteki. Pytanie dlaczego niby recorder nie może obsługiwać RMVB czy MKV? Może wystarczy jakaś kombinacja oprogramowania lub pożyczka, bo to też zapewne klon?

Ostatnia edycja:

1paul11

New member
Proszę o informacje jak wygląda sprawa rozbudowania softu w tym playerku tz. chodzi mi o klienta BitTorrent oraz o klienta NAS, czy w tym przypadku bedzie konieczne formatowanie dysku ? jak wygląda obsługa klienta NAS na takich urządzonkach. Jestem nowy w tych temacie wiec nie bardzo się orientuje a w poniedziałek ma mieć właśnie traxdate ;] A i jaki najlepiej soft wgrać do niego. Najbardziej zależy mi na obsłudze radia i NAS oraz oczywiście do oglądania filmów ale tylko z lokalnego dysku.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Proszę o informacje jak wygląda sprawa rozbudowania softu w tym playerku tz. chodzi mi o klienta BitTorrent oraz o klienta NAS, czy w tym przypadku bedzie konieczne formatowanie dysku ?
BitTorrent, jak w większosci tego typu odtwarzaczy, to taki gadżecik. Działa, bo działa, ale wolniej niż normalny klient w komputerze, możliwości konfiguracyjne nieduże. Prościej ściągnąć pliki na komputer i przerzucić.
NAS jak najbardziej OK, formatowanie HDD przydatne, choćby dla zainstalowania Samby. Czy konieczne? Nie wiem, bo wkładałem dziewiczy dysk, więc sformatować musiałem. Jest na nim po formacie NTFS, więc można spróbować włożyć dysk z tym systemem plików i sprawdzić, czy player go widzi.
O rozbudowie softu jest sporo informacji w tym wątku, również o innych firmware.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Szacun Kirek, jesteś niesamowity drążeniu tematu.

Bóg zapłać za dobre słowo

Swoją drogą sądziłem do niedawna, że te 1073 to już tylko na złom można oddawać a tu proszę jaki support.

Jeszcze trochę "pożyją", bo na razie jakiejś nowej generacji Realtek nie zapowiada. Ma wejść niedługo 1073+, ale szczegółach na razie nic nie wiem. Może kupią licencję na DTS...? Ale wtedy ceny z kolei pójdą w górę.

1paul11

New member
Dzięki Kirek za odpowiedz.
U mnie chcę podpiąć dysk pod playerka i go udostępnić w sieci dla wszystkich komputerów, mam na nim cała kolekcje filmów programów i mp3 i moje pytanie jest takie czy bede go musiał sformatować abym go mógł udostępnić ? - bo tak zrozumiałem czytając na forum. Mam nadzieje że nie będzie takiej potrzeby bo było by to kłopotliwe.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
czy bede go musiał sformatować abym go mógł udostępnić ? - bo tak zrozumiałem czytając na forum. Mam nadzieje że nie będzie takiej potrzeby bo było by to kłopotliwe.

Jak napisałem: Traxdata formatuje na NTFS, więc jeżeli masz tak sformatowany dysk, to player powinien go zobaczyć. Sugeruję sprawdzenie "organoleptyczne" - kilka minut i wszystko wiadomo.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
ICONBIT czyli Traxdata (i nie tylko) po rosyjsku

Pod nazwą ICONBIT HDS5L sprzedawana jest Traxdata (lub jak ktoś woli Mvix Ultio) w Rosji, okazuje się, że player cieszy się tam sporą popularnością, kosztuje - w przeliczeniu na złotówki - około 400 zł, ludziska kupują sporo tego, a że Rosjanie są dobrzy w hackingu, więc wnieśli sporo usprawnień do firmware.
Jeżeli ktoś czyta po rosyjsku można rzucić okiem na forum, kóre poświęcone jest playerom na Realteku 1073DD i znaleźć naprawdę ciekawe rzeczy. Kilka postaram się w najbliższym wolnym czasie przetłumaczyć i wrzucić tutaj.
ICONBIT*** • ???????? ?????? - ??????? ????? ?????? - HDS ????? (?? Realtek 1073DD)

Jest też nowa wersja playera, czyli Icobit HDS6L. Urządzenie rozbudowano o czytnik kart, port eSata i eurozłącze, więc trochę przemodelowano obudowę. Przyjrzałem się firmware i jest raczej standardowy, jak w innych klonach. Player kosztuje w przeliczeniu na złotówki około 570 zł

Inny, ciekawy model to HDS41L - aby włożyć HDD nie trzeba rozkręcać playera, dysk wsuwa się w złącze z boku. Ma też złącze eSata. Kosztuje 480 zł.

Model HDS7L ma inny design obudowy, też złącze eSata, kosztuje 447 zł.

Oferowane są też modele z możliwością nagrywania - np. HDR12L - zbudowane na Realteku 1283DD - co ucieszy wielbicieli pełnego brzmienia - z pełnym Dolby i DTS. Z ciekawszych rzeczy: kodek RealVideo 8, 9, 10 (do 1280x720), M-JPEG (640x480x30p; 848x480x10p), zapis HQ(720x576i, 8Mbit/48khz, 256kbit). Tuner DVB-T, obsługują dyski powyżej 2 TB. Cena około 730 zł.

Producentem (właściwie trzeba chyba napisać lokalizatorem, bo wszystko pochodzi z Chin) wszystkich playerów jest firma ProAudio, biorąc pod uwagę dodawane usprawnienia przyznać trzeba, że się starają i chętnie bym posiadł taki playerek ze złączem eSata. Kto wie...?

Attachments

• hds41l.jpg
    hds41l.jpg
    198,3 KB · Wyś: 117
  • hds4111.jpg
    hds4111.jpg
    45,4 KB · Wyś: 711
  • hdr12l_couple.jpg
    hdr12l_couple.jpg
    120,9 KB · Wyś: 101
Ostatnia edycja:

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Ten najbardziej wypasiony ICONBIT czyli HDR12L posiada coś jakby wyświetlacz na czołówce. Przeglądam materialy ale jakoś bez szczegółowego opisu tego elementu. To chyba jakaś atrapa wyświetlacza.

Chyba nikt TU nie wspominał że ukazał się nowy oficjalny FW 3.0 na stronie TRAXDATA

Traxdata Firmware V3 Change :

1. New user interface.
2. NZBGet standard integrated, work when a hard disk is installed.
3. Add new internet services.

drjones

Member
Klony klony klony

Generalnie przeglądając ofertę ICONbit to fabryka klonów i bonusami. Ale to takak tradycja tamtejsza ;) nigdy patentami czy licencjami się tam nie przejmowano więc biorą od chińczyka wszelkie mutacje jak najbardziej rozbudowane, ładują swój zmodowany sofcik i mają św. spokój.
Sądząc po zestawie właściwie powinny te zabawki być kompatybilne z "naszymi" a to by oznaczało że część z ich poprawek może dałoby się wpakować w nasz soft albo może zlokalizować rosyjski jeżeli jest wydajniejszy i zawiera "brakujące" licencje ;)

reaper1

New member
Mam pytanie. Czy do tego odtwarzacza podłączę zestaw głośników 5.1 (Creative Inspire T5400) ? Chodzi o podłączenie bezpośrednie. Jeśli bezpośrednio się nie da, to jak inaczej ?

1paul11

New member
podłączysz ale będziesz miał tylko stereo , czyli prawy i lewy kanał a żeby podłączyć wszystkie kanały to przez amplituner 5.1

drjones

Member
podłączysz ale będziesz miał tylko1
stereo , czyli prawy i lewy kanał a żeby podłączyć wszystkie kanały to przez amplituner 5.1

Albo dekoder Cerative'a DDTS-100
Creativea Decoder DDTS-100
Tyle, że DDTS-100 jest średnio opłacalny gdzieś koło 400-500 PLN chodził. Już lepiej dołożyć do amplitunera. Były też zestawy 5.1 Creativea z dekoderem w pakiecie atrakcyjne cenowo, ale to również historia.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
FW 3.0 z językiem polskim

Chyba nikt TU nie wspominał że ukazał się nowy oficjalny FW 3.0 na stronie TRAXDATA

Wrzuciłem ten firmware i kilka uwag. Od strony wizualnej autorzy zmienili grafikę interfejsu, praktycznie jest to kolorystyczne i graficzne powielenie interfejsu Mvix. Dla wielu potencjalnych użytkowników rzeczą bardzo ważną jest, że wśród kilku nowych dołożono również język polski. Widać nad Wisłą przybyło użytkowników i ludziska z Traxdaty wzięli to pod uwagę, więc chwała im za to. Do metafeeds dodano jakieś chińskie serwisy plus parę drobiazgów, ale bez rewelacji. NZbget, czyli możliwość ściągania binariów z Usenetu nie jest mi do niczego potrzebna, jeżeli już, to prościej i szybciej robi się to z PC, więc tym aspektem się nie zajmowałem. Po jednym dniu użytkowania żadnych bugów nie zauważyłem, może tylko przechodzenie pomiędzy kolejnymi strinami interfejsu jest odrobinę wolniejsze, co należy chyba przypisać mniej ascetycznej grafice. Ogólnie to tyle.
Reasumując: największy plus to język polski.

drjones

Member
Gdzie upolować Traxdata MMS ?

Pytanie do kol. forumowiczów. Gdzie teraz można upolować traxdatę w Polsce? Sklep w Krakowie wyczyściło, alledrogo też? Znacie jakieś namiary na sklepy?

cypisek_xl

Member
Bez reklam
Pytanie do kol. forumowiczów. Gdzie teraz można upolować traxdatę w Polsce? Sklep w Krakowie wyczyściło, alledrogo też? Znacie jakieś namiary na sklepy?

No właśnie, zrobił się problem. Na tą chwilę to produkt stał się trudno dostępny.
Być może za mała ta ostatnia partia była zamówiona. Z informacji jakie otrzymałem wynika, że dystrybutor spodziewa się dostawy w (okolicach) połowy czerwca.
Może ktoś inny ma więcej informacji albo inne źródła??

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Witam
mam ten odtwarzacz od niedawna i nie bardzo wiem jak uruchomić torrenta. Czy mogę prosić o pomoc?

Zakładam, że masz nowy (2.11, 2.12, 3.0) firmware, więc BT i Samba są od razu dostępne. W setupie playera musi być włączona Samba, dobrze jest sobie też wyłączyć opcje logowania do playera. W przeglądarkę internetową komputera wpisujesz adres playera (192.168.xxx.xxx), enter i... tyle. Dostajesz menu Traxdaty (lub innego klona), konfigurujesz, co cię interesuje i korzystasz. Ale tak naprawdę to nie ma po co korzystać...
Jeżeli nie masz nowego firmware o najlepiej je wgrać, bo inaczej, żeby mieć dostęp do BT trzeba formatować dysk w plaerze

Do góry