TRAXDATA MMS 1080P - informacje, opinie użytkowników

torik

New member
Dzięki za odpowiedź w kwestii polskich napisów. :)

A jak z wgraniem firmware'u od A.C. Ryan'a?
Z tego co słyszałem A.C. ma nieźle dopracowany soft.

pozdr

p.s. Który firmware jest w tej chwili najlepszy oryginalny czy innej firmy niż traxdata?

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Na forach ludzie piszą, że pod firmware AC Ryana chodzi Traxdata i wszystkie klony, ktoś wspominał, że miał problem z klawiszem "copy" na pilocie, ale o ile pamiętam dotyczyło to Mvixa. Najlepiej po prostu zainstalować...

Osobiście zostałem przy oryginalnym, ostatnim firmware Traxdaty ze względu na Metafeeds, czyli olbrzymią bazę podcastów i Live TV.

torik

New member
Na forach ludzie piszą, że pod firmware AC Ryana chodzi Traxdata i wszystkie klony, ktoś wspominał, że miał problem z klawiszem "copy" na pilocie, ale o ile pamiętam dotyczyło to Mvixa. Najlepiej po prostu zainstalować...

Osobiście zostałem przy oryginalnym, ostatnim firmware Traxdaty ze względu na Metafeeds, czyli olbrzymią bazę podcastów i Live TV.

No dobrze, ale gdyby coś poszło nie tak to jak można wgrać oryginalny soft?
Możesz opisać metodę postępowania, gdyby Traxdata nie wstał po upgrade do softu ACRyan'a.

pozdr

Kirek50

Moderator
Bez reklam
No dobrze, ale gdyby coś poszło nie tak to jak można wgrać oryginalny soft?
Możesz opisać metodę postępowania, gdyby Traxdata nie wstał po upgrade do softu ACRyan'a.

pozdr

Na jednym z forów znalazłem przepis następujący: wypiąć z tyłu odtwarzacza zasilanie, włożyć do slotu USB pendrive'a z firmware, w takim stanie nacisnąć i przytrzymać przycisk "power" przez 10 sekund, trzymając nadal wciśnięty "power" włączyć kabel zasilania. Co ważne: telewizor powinien być w tym momencie połączony z playerem kablem composite lub component, kabel HDMI musi być wyłączony z playera. Flashowanie następuje "w ciemno", później pojawia się obraz. Od razu dodaję, że nie próbowałem, bowiem nie miałem żadnych problemów po instalacji różnych firmware, ale studiując oficjalną instrukcję obsługi Mvix Ultio natrafiłem na ten sam sposób. Ponieważ są to identyczne urządzenia pod różnymi markami...

Tutaj jest sposób bardziej skomplikowany, chyba stosowany przy solidniejszych "padach" :)

MiniModding : FlashRestore

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Nowy firmware

p.s. Który firmware jest w tej chwili najlepszy oryginalny czy innej firmy niż traxdata?

Warto sprawdzić najnowszy firmware Mvix Ultio 3.0a, który pojawił się kilka dni temu. Zmieniony został interface, wprowadzono odtwarzanie sieciowych katalogów zawartości płyt Blu-ray, poprawki do Bitorrenta i Samby. Jest w też w menu opcja Rec list, której nie pamiętam z poprzedniego firmware. Czyżby wprowadzono możliwość zapisywania na dysku plików streamingu...? Byłoby świetnie. W jakieś wolnej chwili wrzucę nowy firmware i coś skrobnę...

Jest tutaj
Mvix Ultio Firmware 3.0a for 0908 and 0910<NOT ULTIO PRO> - Mvix Support Center: Technical Support, FAQ, Troubleshooting, Returns and Help

Uwaga: plik nazywa się MvixUSA_Ultio_Firmware_v3.0a(1G).zip, tylko ten pasuje do Traxdaty i innych tego typu klonów.

Attachments

• Mvix Ultio Pro v3 01_tn.jpg
    Mvix Ultio Pro v3 01_tn.jpg
    30,6 KB · Wyś: 1223

cypisek_xl

Member
Bez reklam
A tak z ciekawości się zapytam. Ostatnio wspominałeś że ostatecznie zostałeś przy FW Traxdata.
Ale czy oficjalny FW 2,12 czy może 3.0 RC?

Dobrze że uczulasz i wspominasz o wersji na Mvix - 1G

"MvixUSA_Ultio_Firmware_v3.0a(1G).zip, tylko ten pasuje do Traxdaty i innych tego typu klonów."

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Zostawiłem 2.12, 3.0 RC nawet jeszcze próbowałem. Najpierw potestuję w wolnej chwili 3.0a Mvixa. 2.12 Traxdaty jest OK, choć ma parę drobnych bugów. Np. użytkowałem playera bez HDD, Samba się zainstalowała na pendrivie, gdy włożyłem dysk i go sformatowałem mam nadal Sambe na pendrive, bo trzeba było po formacie jeszcze raz zatwierdzić-włączyć Sambę, aby została zainstalowana na HDD. Ale to michałki... Ogólnie playerek jest świetny.

Mam też od kilku kilku dni Netgeara Elite EVA9150 - ogrom mocy i funkcji, prawdziwy kombajn, odtworzy wszystko, wspaniałe funkcje zarządzania, Wi-Fi na 5 gHz (mam taki ruter, w tym paśmie zero zakłóceń i opóźnień, śmiga prawie te opisywane 300 megabitów/sec, streaming HD jak ta lala...) Ale tak naprawdę to urządzenie dla ludzi, którzy tworzą olbrzymi biblioteki multimedialne i bawią się tym... Kupiłem na Ibood, bo był bardzo tani w porównaniu z cenami w naszych i zachodnich sklepach (30-40% różnicy), ale postanowiłem odsprzedać w dobre ręce i zostać sobie przy Traxdacie, która spełnia wszystkie moje wymagania (oprócz odtwarzania TXT, ale nic ponoć nie może być idealne).

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Odkryłem ciekawą i nieudokumentowaną funkcję w firmware 2.12. Otóż gdy jesteśmy w Internet Services i wybierzemy dowolny streamowany plik lub nawet stację TV nadającą in line, naciśnięcie strzałki w prawo na pilocie (tej obok przycisku OK) uruchamia menu z opcją download i naciskając OK możemy wszystko zapisywać na HDD.
Ciekaw jestem, co jest jeszcze zaszyte w sofcie?

pkomp

New member
1.natrafiłeś na jakieś problemy z filmami?
2.jak z płynnościa odtwarzania?
3.jest wysył 24p?
4.odtwarza flac?w specyfikacji nie widziałem...
5.jak z temperaturami i hałasem?
6.czy jest obsługa i zapis ntfs (nie doczytałem co nieco :) )
7.czy mozna zaprogramować pilota albo wykorzystać innego?

zastanawia mnie mocno ten playerek - pensja przybyła mozna poszaleć tym bardziej że jest bardzo tani no i dysk mozna mu wcisnąć co już jest świetną opcją :)

drjones

Member
Ultio 3.0

Kirek, z tego co pisałeś opcja zapisu streamingu jest w firmware traxdaty a jak z Ultio ?
Czy w którymkolwiek z softów można dodawać swoje stacje ?

I jeszcze co do audio będę upierdliwy: opcja "downmix" oznacza zawsze redukcję audio do stereo? Czy może istnieje opcja downmixu do zwykłego 5.1 dla DolbyTrueHD? No bo w DTS-MA zawsze jest zaszyty DTS-core więc logicznym dla mnie jest że nie powinno być problemów.

Jak jest z kompatybilnością softu z Mede8er MED500X, i który z nich jest najbardziej rozbudowany: Ryan, Mede8er, Mvix czy Traxdata ? A może jeszcze jakiś inny?

Kirek50

Moderator
Bez reklam
1.natrafiłeś na jakieś problemy z filmami?
Żadne.

2.jak z płynnościa odtwarzania?
Jeżeli chodzi o płynność z HDD, USB, płytek DVD, HDD komputera po sieci - jest świetnie. Streaming z Internetu zależy od łącza. Mam 100 megabitów, plik-olbrzymy full HD tną się trochę, ale to zależy od pory. W nocy jest OK. Pliki SD i "podwyższonym" SD, LIve TV - bez zająknięcia.

3.jest wysył 24p?
1080p/24Hz

4.odtwarza flac?w specyfikacji nie widziałem...
Nie wiem, nie mam takich plików

5.jak z temperaturami i hałasem?
Hałas wentylatora praktycznie niesłyszalny, hałas dysku zależy od... dysku :) Używam WD Green Power, nie grzeje się, nie hałasuje...

6.czy jest obsługa i zapis ntfs (nie doczytałem co nieco :) )
Tak

7.czy mozna zaprogramować pilota albo wykorzystać innego?
Pilota od klonów bez problemu, a zaprogramować...? Hmm... chyba można zaprogramować wszystkie funkcje oryginału.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Kirek, z tego co pisałeś opcja zapisu streamingu jest w firmware traxdaty a jak z Ultio ? Czy w którymkolwiek z softów można dodawać swoje stacje ?

Jak jest w Ultio nie wiem, bo przypadkowo odkryłem tę możliwość już mając firmware 2.12 Traxdaty, a na razie nie zmieniam. Jeżeli chodzi o dodawanie stacji w jednym poprzednich postów jest link jak to zrobić, powtarzam go: [BETA] - Metafeeds addon to Internet Services Menu
Co do opcji downmixowania nie wiem, bo ampli mam zajęty przez Netgeara i inne urządzenia, a rozpinanie wszystkiego to poooootworne zajęcie...:)

Jak jest z kompatybilnością softu z Mede8er też nie wiem, nie widziałem tegoż na liście klonów. Ale można sprawdzić na zachodnich forach. Na pierwszy rzut oka to to samo...O Ryanie już pisałem. Lista znanych mi klonów jest w pierwszym poście o Traxdacie.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
drjonnes napisał tak: I jeszcze co do audio będę upierdliwy: opcja "downmix" oznacza zawsze redukcję audio do stereo? Czy może istnieje opcja downmixu do zwykłego 5.1 dla DolbyTrueHD? No bo w DTS-MA zawsze jest zaszyty DTS-core więc logicznym dla mnie jest że nie powinno być problemów.

A analitycy od playerów HD z Iboum uznają to to za swego rodzaju zaletę, zwłaszcza w tej klasie. Oto cytat, w razie potrzeby przełożę:
"Rebadged Mvix Ultio / Sumvision Cyclone MKV and as such is a solid if unspectacular Realtek 1073 player. The main point of interest here is the price. At €85 it manages to be the cheapest HDD Realtek player and the cheapest with a 3.5" HDD by some distance (price in Euro). The user manual claims that DTS downmix is supported. If that is correct then it would represent surprising value at this price (DTS Dmix, DTS Pass, DTS-HD MA Dmix)"

drjones

Member
A analitycy od playerów HD z Iboum uznają to to za swego rodzaju zaletę, zwłaszcza w tej klasie.

Dzięki za info. Akurat Iboum (i nie tylko) przetrzepałem już na wszystkie strony w poszukiwaniu informacji i na ten fagmencik też się natknąłem. Nurtowała mnie ta opcja downmixu HD do 5.1, tym bardziej że łaśnie znalazłem ją w nowym sofcie do Hyundai'a. Niestety ceny "wszystkomających" Hyundai'ów w kontekście Traxdaty są zaporowe :/ chyba że istnieje jakiś tańszy zgodny klon.
W kwestii softu niestety Hyundai to RTL1283DD więc raczej nie będą kompatybilne.

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Można zarobić 500 dolarów i więcej...

Mvix udostępnił kod źródłowy firmware i zaprasza wszystkich użytkowników (i nie tylko) do tworzenia usprawnień, nowych aplikacji itp. Jeżeli ktoś bawi się Linuksem (bodajże wszystkie odtwarzacze na Realteku 1073 korzystają z dystrybucji Venus), to może podziałać sobie na tym kodzie, a jeżeli wyjdzie mu z tego coś pożytecznego, to dostanie od firmy czek na 500 dolarów. Czyli warto podumać i wprowadzić kilka usprawnień, bo "kilka x 500$" =...

Mvix Ultio Applications |The Ultimate Challenge | Firmware Sourcecode

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Jak powiększyć jakość i liczbę dostępnych serwisów internetowych

Padło gdzieś takie pytanie, a ponieważ sam mam zamiar mocno rozbudować tę część firmware odtwarzacza, więc trochę poszperałem w sieci.

Tutaj jest opis jak uzupełnić Metafeeds(Metafeeds Welcome) - to społecznościowy portal RSS dedykowany playerom opartym na Realteku.
Add Metafeeds to Internet services menu
Aby wykonać tę i inne operacje na playerze trzeba wcześniej zainstalować sobie aplikację POD (plug on device - umożliwia "grzebanie" w playerze Plug On Device - Install plugins on your device ! - Home)

Tutaj RSS Media Player Library
jest dobre i proste rozwiązanie uzupełnienia Traxdaty (i innych klonów) o media jukebox, ale trzeba zainstalować firmware 3.0 RC. (pobrać firmware można http://www.traxdata-multimediadrive.com/dowloadables/MMS/Firmware/Traxdata_V3-RC.zip)

Tutaj też informacje na ten temat V3 Menu with Weather/Metafeeds/MovieJukebox built in - MOD only

Tutaj jak usprawnić i rozbudować sobie serwis pogodowy FW 2.12 & mods

Tutaj porada jak wprowadzić miniatury obrazów i opisy do składowanych filmów: How to create sheets on sumvision

Tutaj jest wprowadzanie stacji radiowych: Streaming Internet Radio to the Sumvison
Gość robił to pod Linuksem, ale inny potwierdził, że zamieszony kod XML działa też pod Vistą.

Jak uruchomić mod Transmission
Transmission running on Sumvision MKV

Jak coś ciekawego się trafi to przekażę.

Do góry