Toshiba seria ZF

gilek1975

Member
Bez reklam
Witam, widzę że jest dużo pisane o tzw. obrazie teatralnym, ja u siebie tego nie zauważyłem. Prawdopodobnie taki efekt uzyskuje się po złych uatwieniach telewizora :).
Co do smużenia, powtarzane jest to wielokrotnie- naprawdę trudno zauważyć, o ile występuje to naprawdę w niewielkim stopniu (moje oko nie widzi ;)).
pener77 - porównujesz Toshibe do Samsunga M87 jeśli chodzi o obraz? Ja bym tych TV nie porównał, Samsung wg. mnie jest bardzo teatralny.
Pozdrawiam

twlod

New member
maciek_w napisał:
Byłem w tym sklepie w łodzi, na stanie nie mają, gość twierdzi że dołączona jest gwarancja Toshiba polska, czas oczekiwania ok 2-3 dni od złożenia zamówienia, wymagana zaliczka jakieś 100pln, więc chyba nie kłamie o gwarancji.

Co do tego sklepu to jest ok.Mają duży ruch no i sami oferują dostawę.
Mam natomiast inne pytanie dotyczące modelu ZF,czy ktoś może jest szczęśliwym posiadaczem i ogląda go na naziemnej łódzkiej sieci TOYA?
Po zakupie przez pewien czas będzie podłączony do tej naziemnej sieci.
Jak odnieślibyście się do nowej serii SAMSUNGA A656 oczywiście w porównaniu do ZF?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=24520
poczytaj - masz część porównania
Dorzuć jeszcze:
http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=24216

Naturalność też nie jest mu obca, zieleń jest bardzo naturalna i zachwycająca.
581ccfbefe95b79dmed.jpg

ENDZI63

New member
Witam
jestem cały czas jedną nogą przy zakupie 46tz355,ale mam pytanko do szanownych szczęśliwców tego sprzętu,jak wyglądają kanały sportowe na sygnale z kablówki/szczegółnie piłka nożna/,bo to co zaobserwowałem w sklepie ,co prawda na z3030 to mnie przeraziło przy wykopnięciu piłki prawie była niewidoczna i cały czas smużenie i to niesamowite, proszę o szczerą odpowiedź, bo mam dylemat czy się nie przstawić się na ponasonica TH46PZ85E LUB 50P800
POZDROWIENIA

studius

New member
Nie ma smużenia a oglądam mecze z kablówki. To kwestia ustawień. Tylko przy bardzo bardzo kiepskim sygnale występuje brak wyrazistosci ale to raczej nie smużenie.

lube

New member
ENDZI63 napisał:
Witam
jestem cały czas jedną nogą przy zakupie 46tz355,ale mam pytanko do szanownych szczęśliwców tego sprzętu,jak wyglądają kanały sportowe na sygnale z kablówki/szczegółnie piłka nożna/,bo to co zaobserwowałem w sklepie ,co prawda na z3030 to mnie przeraziło przy wykopnięciu piłki prawie była niewidoczna i cały czas smużenie i to niesamowite, proszę o szczerą odpowiedź, bo mam dylemat czy się nie przstawić się na ponasonica TH46PZ85E LUB 50P800
POZDROWIENIA
Powiem tak. Ja kupiłem tego LCD (40zf355) z myślą głównie o nadchodzących ME w piłce kopanej. Ale przekonałem się na własnej skórze jak wiele zależy od podanego sygnału SD. Miałem możliwość podłączenia "tej szyby" do sygnału z cyfrowej Vectry oraz do analogowego UPC. I jakie obserwacje ? Na cyfrowym sygnale mecz na PSport wyglądał jakbym oglądał spotkanie na ... streamingu w necie :cry: !!! Inne programy były lepsze lub gorsze ale w porównaniu z tym co zobaczyłem po podpięciu TVka do analogowego UPC to było jakby przesiadka z sygnału VHS na sygnał Full HD. Akurat był wyścig Formuły 1 - ostrość, wyrazistość - rewelacja; dalej PSport mecz Celtic vs Hibernian -> zero smużenia, soczyste zielono-białe kolory:eek:k: -> stary CRT Sony 29" się schował od razu :p
Ps. Ciekawe co będzie jak pojawią się jakieś kanały HD w UPC :)

Także naprawdę jeżeli chodzi o sygnał SD to jakość obrazu baaaardzo zależy od jakości sygnału świadczonego przez operatorów.

ENDZI63

New member
dzięki za odpowiedzi, ale jednak skuszę się na prezentację u Kikiego tylko muszę się dowiedzieć Ile ta prezentacja kosztuje w łodzi,i wezmę dla porównania TH-46PZ85E i 46ZF355D.
POZDROWIENIA

lube

New member
Witam wszystkich forumowiczów.
Od 4 dni jestem szczęśliwym posiadaczem Tosi 40zf355DG. Wszystko pięknie, ładnie ale mam jeden problem. Otóż mam podłączone dwa DVD poprzez wejścia HDMI: low-endowy Manta 034 (do Dvix/Xvid etc) oraz "firmowy" Denon 1730.
1) Manta niestety nie daje obrazu wogóle przez HDMI (obecnie podłączona przez component)
2) TV nie wykrywa włączenia żadnego z DVD i nie przełącza się na sygnał HDMI automatycznie po włączeniu odtwarzacza. Dopiero ręczny wybranie sygnału na HDMI pozwala na nacieszenie się widokiem filmu DVD :)
Czy jest to normalne zachowanie? Czy można to gdzieś ustawić ?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam szczęśliwych posiadaczów zf'ki.

studius

New member
Twój sprzęt musi obsługiwać CEC -Consumer Electronic Control- przez HDMI.
ZF obsługuje ten tryb i nazywa to po swojemu Regza LINK.
Na dzień dzisiejszy niewiele DVD i amplitunerów obsługuje CEC. Prawdopodobnie Twoje DVD też nie.

yamashi

New member
Lube, mam tak samo z tym przełączaniem sygnału. Niestety narazie w grę wchodzi manualne przestawianie bo nie doszukałem się innej możliwości...

Mam do Ciebie pytanie z innej beczki - czy jakoś stroiłeś swój telewizor odnośnie kolorystyki, kontrastu, jasności itd ? Szukam jakiegoś opisu dla optymalnych ustawień tego telewizora pod kątem naturalności barw, głebi czerni, minimalizacji szumu itp.

lube

New member
yamashi napisał:
Lube, mam tak samo z tym przełączaniem sygnału. Niestety narazie w grę wchodzi manualne przestawianie bo nie doszukałem się innej możliwości...

Mam do Ciebie pytanie z innej beczki - czy jakoś stroiłeś swój telewizor odnośnie kolorystyki, kontrastu, jasności itd ? Szukam jakiegoś opisu dla optymalnych ustawień tego telewizora pod kątem naturalności barw, głebi czerni, minimalizacji szumu itp.
Tak kalibrowałem wg. ustawień, które znalazłem na tym forum od kolegi Gilek1975: (http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=18232&page=23)

Podświetlenie - 35
Kontrast - 88
Jasność - 45
Kolor - 40
Odcień - -7
Ostrość - +10
Czerń - OFF
MPEG - niski
DNR - auto
Temperatura - chłodny
Czerwony - +3 +6 -4
Zielony - +3 -5 0
Niebieski - -3 -2 -3
Żółty - -1 +6 -2
Magenta - -1 -3 -4
Cyjano - 0 -12 +7

Oczywiście na pewno po takiej kalibracji obraz jest duuuużo lepszy niż ustawienia fabryczne. I wszystko jest "prawie" ok. Tylko na Polsacie i TVN Turbo (i tylko na tych programach) widać wyraźne przesycenie koloru czerwonego. Zmiana w ustawieniach koloru czerwonego oczywiście nieweluje te efekty, ale z kolei rozjeżdżają się kolory na innych programach. Pozatym zaobserwowałem też problem z czernią tzn. jeżeli w obrazie mamy sceny na ciemnym tle to wszystko się "zlewa" i nie można odróżnić ciemnych szczegółów na ciemnym tle. Ciekawe czy tylko u mnie występuje taki efekt?

Próbowałem też innych ustawień znalezionych na necie, ale niestety nie ma w 100% idealnej kalibracji. To jest kwestia bardzo subiektywna. Polecam użyć powyższe ustawienia a potem pobawić się ustawieniami zgodnie z indywidualnymi wrażeniami.

Także udanej zabawy ;) Daj znać jak Ci poszło i podziel się ostatecznymi ustawieniami.

yamashi

New member
dzieki wielkie !! Tego mi było trzeba ;) . Rzeczywiście po tej kalibracji obraz zdecydowanie uległ poprawie i stał się bardziej naturalny. Oczywiście musiałem dodać do tego swoje 3 grosze i dodałem trochę więcej kontrastu (95) i jasności (65), bo obraz wydawał się mi nieco przygaszony... ale to może kwestia też nasłonecznienia pokoju - u mnie jest pokój na południową stronę z dużą panoramą więc słońce jest praktycznie cały dzień w pokoju.

Denerwuje mnie jedynie to że właśnie tv nie chce się przełączyć automatycznie na źródło sygnału po włączeniu dvd. Na głupim scarcie na tv crt pięknie sie przełaczało a tu się trzeba dodatkowo bawić. Ja mam dvd Onkyo dv-sp 405 i pewnie nic z jego ustawien nie wycisnę żeby zmusić telewizor do współpracy. Regza link mam w tv aktywny ale nic to nie daje. Dvd oczywiście podłączyłem przez hdmi do portu nr2 ale to chyba nie ma znaczenia do którego ??

Pozdrowienia :)

P.S. Wie ktoś może jak uzyskać polskie znaczki w telegazecie ? U mnie wyświetlają się krzaczki, np. zamiast "ś" jest 3/4 itp... Nie wiem jak to przestawić

Ostatnia edycja:

pradam

New member
W teście przedstawione jest, że zf355 bardzo dobrze gra z anteny dachowej. Zamierzałem kupić plazmę PY85 lub PY800 i stąd moja prośba do kikiego- jak te plazmy wypadają w porównaniu z zf355 przy odbiorze z anteny dachowej. Na forum czytałem, że plazmy powinny być w tym przypadku lepsze, jednak test bardzo namieszał mi w głowie.

ENDZI63

New member
Witam po przerwie,miałem dylemat ZF355 i TH-PY800,i dziśaj w końcu się zdecydowałem ,w małym saloniku w łodzi miałem dzisiaj możliwośc porównania LCD TOSHIBA 46 ZF355 i plazma TH-50PZ800 ,tak jak wcześniej pisałem zależało mi na dobrym odbiorze kanałów po SD w tym saloniku nie mieli sygnału telewizyjnego więc pozwoliłem sobie zabrać z sobą antenę przenośną z wzmacniaczem,a że mieszkam włódzi wiedziałem że z tej anteny parę kanałów nieźle odbiera,właściciel mi demonstrował na różnych żródłach sygnaału i tu przy xbox prawie to samo ale wygrał LCD ,DVD HD remis ,na sam koniec zostawiłem sobie moją antenę,i tu był szok LCD przegrało w stosumku 2 do 10 z plazmą ,nie będę się dokładnie opisywać trzeba było to zobaczyć ,powiem jedno na antyenie pokojowej polsat super,tak więc już zdecydowałem, ale poczekam do zakończenia mistrzostw europy ,bo ceny napewno spadną a mnie tak bardzo nie pyli ,dzisiaj mogłem mieć za 7600, ale sam właściciel przyznał mi rację że za dwa miesiące będzie kosztował 6900.
POZDROWIENIA

Ostatnia edycja:

RheeTCT

New member
do ENDZI63

Mam dokładnie ten sam dylemat,z tym że nie widziałem jeszcze na żywca Panasa py800.Natomiast widziałem py 85 i obraz jest OK,za to odbicia w "szybie" przeszkadzają.Napisz jak to wygląda w PY800 ,bo ponoc on ma specjalny filtr -czy ekran jest matowy?

jtd

New member
Bez reklam
Jest specjalny watek w dziale plazm Panasonica o serii 800, doradzam tam kontynuowac wymiane zdan o tym modelu panasa...

ENDZI63

New member
Szybka odpowiedż,bo faktycznie nie to forum ,odbicia nie widziałem w tym ponasie a to dlatego że nie ma w tym sklepiku okien.
POZDROWIENIA

bluray

Banned
Wreszcie dziś zobaczyłem ZF w akcji; 40" i 52".
Od kilku dni są w Saturnie ARKADIA.
Ceny wysokie. Ale to chyba bezkonkurencyjne LCD jak na dziś.
Na wielu ekranach leci tam to samo. Widać wyraźnie, że ZF najlepiej radzi sobie z płynnościa odtwarzania.

Do góry