Telewizor TCL C845 4K Ultra HD: Mini LED OD10, QLED, 2000 nitów, HDR10+, Dolby Vision/Atmos, 144 Hz i Google TV - wszystko co musisz wiedzieć.

Marlo

Active member
Dokładnie tak jest, to odmiana panelu LCD, którego podświetlania źródłem są diody LED znajdujące się za matrycą i sektorowe są wygaszane, przy czym są one wykonane w mniejszym rozmiarze niż w przypadku tradycyjnego LED. Innym źródłem światła jest (w zasadzie był) CCFL inne technologie to: CRT, PDP, OLED, microLED.

Wiki kłamie? https://en.wikipedia.org/wiki/LED-backl
Jeszcze były telewizory z tylną projekcją.

luck76

Well-known member
Źle rozumiesz. Ale wiem do czego pijesz
Ok, gdybys potrzebował to daj znać. Możesz jeszcze spróbować Calmana Soft + generator i odpowiednie urządzenie do pomiaru. Dzięki temu sam bedziesz mógł skalibrować tv. Przy TCL szybko się zwróci, bo tam zależnie od technologii tworzenia wyświetlanego materiału należy regulować obraz.

Warga79

New member
Dobrze rozumiem, że chcesz aby podesłać Tobie namiary na osobę zajmującą się kalibracją?

Ok, gdybys potrzebował to daj znać. Możesz jeszcze spróbować Calmana Soft + generator i odpowiednie urządzenie do pomiaru. Dzięki temu sam bedziesz mógł skalibrować tv. Przy TCL szybko się zwróci, bo tam zależnie od technologii tworzenia wyświetlanego materiału należy regulować obraz.
Czasami kupując tv w sklepie dają na kartce kalibrację taką przybliżoną. Dla mnie laika dobry punkt wyjścia o to mi chodziło. Wiem, że za porządną trzeba zapłacić kilka stów. Ale dzięki

luck76

Well-known member
Witam,
to mój pierwszy post na forum. Mam pytanie z jakiego powodu dostępność 85c845 jest znikoma?

@kiki czy mogę prosić o ofertę na w/w model?
Bo to super TV w jeszcze bardziej super cenie. Jak tylko się pojawia to już go nie ma. Podaż nie nadąża za popytem. Ale nie bój, niedługo będzie dużo tych tv dostępnych od ręki…

luck76

Well-known member
Czasami kupując tv w sklepie dają na kartce kalibrację taką przybliżoną. Dla mnie laika dobry punkt wyjścia o to mi chodziło. Wiem, że za porządną trzeba zapłacić kilka stów. Ale dzięki
Kalibrację na kartce? Przybliżoną? Kurcze co za łobuzy z tych co mi sprzedawali - nic nie dostałem. Proponowali mi kalibrqcję za 700 PLN. Ale to było EuroRTV i tv Sony. Pewnie chcieli ze mnie jelenia zrobić, nie dość, że naciągnąć na kalibrację, to jeszcze powyżej ceny rynkowej to zrobić. W końcu u @kiki masz w ramach pakietu gratisów wartego 500 PLN.

conqest

Well-known member
Bez reklam
Kalibrację na kartce? Przybliżoną? Kurcze co za łobuzy z tych co mi sprzedawali - nic nie dostałem. Proponowali mi kalibrqcję za 700 PLN. Ale to było EuroRTV i tv Sony. Pewnie chcieli ze mnie jelenia zrobić, nie dość, że naciągnąć na kalibrację, to jeszcze powyżej ceny rynkowej to zrobić. W końcu u @kiki masz w ramach pakietu gratisów wartego 500 PLN.
u Kikiego masz za free - wystarczy na forum napisać i wysyła na maila przecież

Nie mówimy tu o dziesiatych częściach sekundy. Generalnie poczytaj sobie co specjaliści (nie sprzedawcy) mówią o tym systemie, szczególnie w telewizorach.
Byłem ostatnio w Niemczech. Tam w rodzinie o TCL praktycznie nikt nie słyszał a o Hisense owszem. Wiesz z czego się bierze w PL fenomen TCL? Bo ludzie po prostu mają niższa wartość nabywczą swoich portfeli, a za tym idzie skala. W Niemczech prędzej ktoś kupi Sony, Samsunga, Panasonica, Hisense czy Loewe niż TCL, no chyba ze w DDRowie.
Większość specjalistów twierdzi, że Google jest zaletą a nie wadą, bo nie ogranicza do wybranych aplikacji. Na testach nie zauważyłem jakiś skrajnych różnic w szybkości, choć minimalne różnice zapewne są. Żeby ten Google był taki zły, to Sony też miałby swój własny system.

A co to ma za znaczenie, czy w Niemczech ktoś słyszał o TCL czy nie? Czy to Hisense jest wyznacznikiem do którego inni dążą, czy jednak te dwie chińskie marki rywalizują ze sobą jak równy z równym? TLC ma drugie miejsce na świecie w sprzedaży telewizorów. To nie są czasy powojenne kiedy zachód wyznaczał jakość i trendy. Nie wiem czy wiesz, ale Europa już niczym się nie wyróżnia na tle rynków na innych kontynentach, bo Azjatów czy Afrykę tez już stać na kupno telewizora. Azja rozwija się w szalonym tempie, Europa dogorywa.

Daj znać co zobaczysz :) odpal Plexa i popatrz na dobry materiał.
Nie jest sztuką z matrycą 4K pokazać super jakości obraz w 4K, bo to potrafią Hisense i TCL, ale pokazanie obrazu w niskiej jakości poprzez skalowanie. To potrafią tylko najlepsi.

Panowie jaki format dla pena żeby ten TV przeczytał? Czy po proty trzeba go sformatować spod TV? W przypadku exFAT wywala że nastąpił błąd urządzenia (czy siakoś tak). Miałem kilka wgranych testówek ale nic nie udało się odtworzyć. Sprawdziłem przy okazji trzy Soniaki, zeszłoroczne x90s i x90k oraz tegoroczny x75wl (bez problemu odtworzyły pena) i o ile nie grają źle (na trailerze SinCity bez dramatu w ciemnych scenach ale wyłaził czasem blooming na styku z pasami) to poległy na teście DSE. W zasadzie im model niższy tym gorzej. Nie wiem z jakiej paki dostawały rekomendację do "SPORT" przecież na zielonej murawie wyjdzie każda niedoruba w tej kwestii. Widzę że obecnie ciężej trafić na fajną matrycę niż bywało kilka lat temu.
p.s. wyłazi to żydowstwo chińczyków, nie dość że jest tylko jeden port USB to jescze w podłączeniu się do niego przeszkadzają kable antenowe, jak masz powieszony na ścianie bez dużego dystansu to ciężko wpiąć bo łapa się nie mieści...

Do góry