Telewizor TCL C845 4K Ultra HD: Mini LED OD10, QLED, 2000 nitów, HDR10+, Dolby Vision/Atmos, 144 Hz i Google TV - wszystko co musisz wiedzieć.

W Sony jak i TCL masz ten sam Android TV w wersji 10 więc od strony doftu jest to samo (układ menusów czy nazwy głównych funkcji identyko w obu, sprawdzałem). Soniaki łykały bez pierdnięcia (jak i każdy inny TV, Samsung, Philips) dodatkowo pozakładały od strzała foldery tak jak dzieje sięw każdym urządzeniu opartym na Android.. Spróbuję dwa, jeden ze starym FAT32 a drugi na NTSF no chyba że coś mają nie tak z tym TV na sklepie. Myślę że GPT nie ma tu znaczenia, pen ma zaledwie 32GB i w zasadzie GPT potrzebne jet do dysków o pojemności powyżej 2GB. Jesli ma ktośtego TV niech spojrzy pod kompem w jakim systemie plików ma sformatowanego pena.
Potrzebuję zrobić test na DSE (przy Soniakach to spodziewałem się że będzie lepiej) banding oraz sprawdzićjak gra w SDR i w 1080p.

luck76

Well-known member
Większość specjalistów twierdzi, że Google jest zaletą a nie wadą, bo nie ogranicza do wybranych aplikacji.
Jakiś konkret - jacy specjaliści?

Na testach nie zauważyłem jakiś skrajnych różnic w szybkości, choć minimalne różnice zapewne są.
Skrajne różnice? Jak klatkuje Tobie ekran to tez mówisz - kij z tym - skrajne różnice? :)

Żeby ten Google był taki zły, to Sony też miałby swój własny system.
Chodzi o dopasowanie warstwy sprzętowej i programowej. Sprzęt TCL jest wysilony
A co to ma za znaczenie, czy w Niemczech ktoś słyszał o TCL czy nie? Czy to Hisense jest wyznacznikiem do którego inni dążą, czy jednak te dwie chińskie marki rywalizują ze sobą jak równy z równym? TLC ma drugie miejsce na świecie w sprzedaży telewizorów. To nie są czasy powojenne kiedy zachód wyznaczał jakość i trendy. Nie wiem czy wiesz, ale Europa już niczym się nie wyróżnia na tle rynków na innych kontynentach, bo Azjatów czy Afrykę tez już stać na kupno telewizora. Azja rozwija się w szalonym tempie, Europa dogorywa.

Nie jest sztuką z matrycą 4K pokazać super jakości obraz w 4K, bo to potrafią Hisense i TCL, ale pokazanie obrazu w niskiej jakości poprzez skalowanie. To potrafią tylko najlepsi.

willi100

New member
Cześć.
Jestem w przeddzień kupna TV 65 cali. 0% grania, 80% oglądanie wieczorami, bardzo często materiały z dysku w różnych jakościach ale bywa że są to "tłuste" pliki.
Byłem zdecydowany na ten model ale jak to pewnie często bywa, po przeczytaniu wątku, w gąszczu danych oraz wycieczek personalnych, lekko straciłem "decyzyjność".
Pytania.
Czy TV ma jakąś aplikację bibliotekę multimediów z obsługą dysku zewnętrznego. Ewentualnie czy można zainstalować np Kodi?
Pytanie subiektywne ale jak bardzo jest to słaby wybór do oglądania wieczorami? Pytam po przeczytaniu https://www.avforums.com/reviews/tcl-c845-65c845k-4k-mini-led-tv-review.21050/

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wieczorami , wręcz przeciwnie, bardzo dobry obraz, skalowanie, czerń , kontrast.
Każdy kto ma powie Ci podobnie.
Kodi - można instalować.

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Szkoda ze w hdr wygaszanie ledów nie działa. To tak jak by Ci nogę ujebali i kazali się ścigać z najlepszymi 😁 wszystko pięknie jak ta lala! Tylko brać!

luck76

Well-known member
Cześć.
Jestem w przeddzień kupna TV 65 cali. 0% grania, 80% oglądanie wieczorami, bardzo często materiały z dysku w różnych jakościach ale bywa że są to "tłuste" pliki.
Byłem zdecydowany na ten model ale jak to pewnie często bywa, po przeczytaniu wątku, w gąszczu danych oraz wycieczek personalnych, lekko straciłem "decyzyjność".
Pytania.
Czy TV ma jakąś aplikację bibliotekę multimediów z obsługą dysku zewnętrznego. Ewentualnie czy można zainstalować np Kodi?
Pytanie subiektywne ale jak bardzo jest to słaby wybór do oglądania wieczorami? Pytam po przeczytaniu https://www.avforums.com/reviews/tcl-c845-65c845k-4k-mini-led-tv-review.21050/
Zobacz co mówią autorytety, tylko nie takie lokalne, a takie globalne (Vincent z hdtvtest czy Caleb z digitaltrends) - nie sztuka wyprodukować tv z dużą liczbą stref - sztuką jest je kontrolować i że nie jest prawdą że każdy miniled jest lepszy od zwykłego fald leda. Polecam x90K albo x90L

Warga79

New member
Dobry wieczór, Panowie mam pytanie. Jak polaczyć pilot od c845 z dekoderem Orange aby obsługiwał oba urządzenia. Może pod źle hdmi podłączyłem. Chyba że się nie da. Oraz pod które hdmi podpiąć playstation 5. Podłączyłem pod 1 a po włączeniu tv w menu jest hdmi 4 z napisem playstation 5 fabrycznie zapisane?? Z góry dziękuję za pomoc.

Czesc!
Obecnie mam TCL 65c825 od @kiki ...z którego jestem ogólnie bardzo zadowolony. Pomyślałem jednak,ze może bym coś zmienił....i teraz pytanie na jaki model warto ten model zmienić,aby zauważyć różnice?
Co do wielkości 65 cali,może 75 cali też bym wziął pod uwagę....

Z gory dzięki za sugestie😊

luck76

Well-known member
szybko zmieniasz :) chyba zaczynam rozumieć powiedzenie "biedny kupuje raz" kiedy mówi się w kontekście kupowania drogich rzeczy :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dobra decyzja . Taka wielkość super po zmianie - to sięgałbym po75 c 845.
Otrzymasz znów efekt jak poprzednio.
Uśmiech i radość na kolejne lata najważniejsza rzecz.
Warto !

luck76

Well-known member
Dobra decyzja . Taka wielkość super po zmianie - to sięgałbym po75 c 845.
Otrzymasz znów efekt jak poprzednio.
Jeśli piszesz, że znów otrzyma efekt jak poprzednio, to jaki cel ma mieć ta zmiana, skoro z obecnego tv ma efekt taki sam jaki otrzyma z nowego?
Uśmiech i radość na kolejne lata najważniejsza rzecz.
Warto !
Na kolejne ile lat? Znów na dwa? :)

Do góry