Telewizor TCL C845 4K Ultra HD: Mini LED OD10, QLED, 2000 nitów, HDR10+, Dolby Vision/Atmos, 144 Hz i Google TV - wszystko co musisz wiedzieć.

Math13

Member
Nie mogę edytować wcześniejszego postu.
Zakupiłem w końcu TCL C845 z wyprzedaży. Jestem mega zadowolony. :)
Mam tylko 2 prośby.
1) Czy ktoś posiada parametry do dokładnej kalibracji tego modelu. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyż wówczas obraz byłby na pewno jeszcze ładniejszy.
2) Jak wyłączyć denerwujący komunikt pojawiający się za każdym razem po włączeniu telewizora: "Skonfiguruj Apple AirPlay/Home Kit"?
Nawet gdy zaznaczę w ustawieniach "Wyłączone" to i tak zawsze się pojawia.

wojtek959

New member
Cześć,
Mam problem z TV, przy dynamicznych akcjach (głównie sport) cały czas mam efekt tak jakby "ducha", obraz się podwaja. Czy można to jakoś rozwiązać? Używam tylko aplikacji streamingowych C+, Viaplay itp.

luck76

Well-known member
Fantastycznie... Kupiłem ten TV do sportu :( Nie przyjmują tego na gwarancji czy coś?
Nie, bo smużenie często występuje w LCD. Lepiej radzi sobie w Chińczykach Hisense (nie tylko IPS ale też VA) od TCL ale tez jest droższy. Trzeba umieć to wypośrodkować i zgodzić się na kompromis.
Taką profesjonalną nie, tylko we własnym zakresie te parametry które tutaj krążą
W ostatnich rocznikach sprzętu nie ma kalibracji profesjonalnej tylko po prostu: kalibracja. Cała reszta to oszukiwanie samego siebie. Wklepywanie ustawień to jak gra w totka. Zdecydowanie lepiej kupić TV który fabrycznie ma niski poziom przekłamań

Math13

Member
Cześć,
Mam problem z TV, przy dynamicznych akcjach (głównie sport) cały czas mam efekt tak jakby "ducha", obraz się podwaja. Czy można to jakoś rozwiązać? Używam tylko aplikacji streamingowych C+, Viaplay itp.
Używam telewizor od kilku dni. Właśnie zauważyłem, że mam dokładnie taki sam efekt. Odbieram programy od lokalnego nadawcy kablowego.
Z tym, że efekt ten występuje tylko przy zbliżeniu na zawodnika, który się porusza. Wygląda to tak jakby było dwóch takich samych zawodników, przesuniętych względem siebie o 2-3 cm.
Przy oglądaniu meczu, gdy widok z kamery obejmuje całe boisko lub większą panoramę boiska piłkarskiego, efekt ten nie występuje.

Zapytam więc. Który parametr w ustawieniach obrazu odpowiada za ten "efekt ducha"? Da się go jakoś poprawić i chociaż częściowo wyeliminować?

Do góry