Witam. Mam do Was pytanie i prośbę o pomoc zarazem.
Ze względu na ogromną różnicę cenową przeszedłem dziś z Aster do Vectry, która okablowała mój blok jakiś miesiąc temu. Otrzymałem nowy modem i nowy dekoder HD z pakietem platynowym.
1. Pierwsze co zauważyłem, to gorsza jakość obrazu. Konkretniej jakby dużo wyższy poziom kompresji - wokół kontrastowych ruchomych obiektów pojawia się wyraźna pixeloza, coś jak film w divx na zbyt niskim bitrate. Generalnie obraz jest jakby bardziej wyblakly niz w Aster - nawet moja mama ktora czasem mnie odwiedza w pierwszej chwili zauwazyla, ze jakies takie kolory gorsze i ogolnie obraz jest nieostry a do tego jakby "za mgla", ja zwrocilem uwage na wieksze artefakty kompresji. Czy to normalne w Vectrze?
2. Różnica jakości między kanałami jest ogromna. Niektóre ledwo da się oglądać (rozdzielczosc wygladajaca na 320x240 na bitrate'cie typu 90kbps) a te najlepsze prawie nie odbiegają od tych gorszych kanałów HD . Np TVN w HD przy materiale HD (np program Uwaga) w Aster nie odbiegał znacznie od filmow blu-ray - w Vectrze wyglada co najwyzej jak dobrej jakosci kanal cyfrowy 'nie-HD', co wiecej "wyblakly/zamglony" ale filmy w HBO HD wygladaja juz ok oprocz widocznej kompresji, ktora w Aster nie byla tak zauwazalna.
3. W menu "miernik sygnalu" "Sila" sygnalu wacha sie miedzy 12% a 17% w zaleznosci od kanalu. Przy czym, BER wynosi 0,0E0, C/N (db) ~32-33 a jakosc 100% wiec podejrzana jest jedynie ta sila sygnalu. Czy to moze wplywac na problem? Teoretycznie roznica sily sygnalu i szumow (C/N) wydaje sie byc ok.
I teraz prosze o pomoc - czy to w Vectrze normalne? Dzis podpisalem umowe i dzis rowniez odlaczyli mi sygnal w Aster i zastanawiam się co zrobić. Dodam, ze internet w Aster byl takze bardziej stabilny - w Vectrze sa duze skoki pingow (standardowo opoznienia nie sa zle ale jedna na kilka paczek leci o 20-50ms dluzej, podobnie skacze transfer ale nie spada duzo ponizej deklarowanej wartosci, czesto znacznie ja przekracza przy wysylaniu) ale placę o połowe mniej (Vectra dala dobra oferte za 85zł za wszystko, Aster dla 'stalych' klientow nie przewiduje promocji), Vectra ma wiecej kanalow i lepsze transfery więc w teorii wszystko przemawiało za Vectrą.
Z gory bardzo dziekuje za poswiecenie czasu.
Pozdrawiam,
Szymon