Witam
To ja swoje 3 grosze dołożę i subiektywnie przedstawię wrażenia z użytkowania dekoderów oferowanych przez vectrę.
W sobotę zanabyłem dekoder HD. Wcześnej miałem technisata.
Telewizor plazmowy - panasonic 42pv80, podpięty kablem HDMI vivanco.
Z dekodera wyprowadzony sygnał 720p.
Pierwsze wrażenie - koszmar w porównaniu do wczesniejszej konfiguracji - technisat podpięty scartem, tryb rgb.
Pierwsze co się rzuca w oczy to obraz dużo jaśniejszy w stosunku do technisata i scarta.
Kolory wypłowiałe, katastrofalne wygładzanie, przy scarcie bardzo przyjemny minimalnie ziarnisty obraz nie taki glamurowy.
Generalnie rozpacz.
Zmiana nastawów w tv. zmniejszenie parametrów jasności, podbicie kontrastu i nasycenia etc. polepszyło sprawę, ale glamurowość nadal występuje na kanałach sd, raz bardziej widoczna raz mniej. Obraz jest po prostu mydlany jak to się kolokwialnie mówi w fotografii.
Plusem w stosunku do technisata i scarta na pewno jest więcej szczegółów w cieniach i światłach.
W technisacie w cieniach po prostu była czerń bez szczegółów. Tu są szczegóły, ale ogólne wrażenie jest gorsze.
Rozpiętośc tonalna jakby lepsza, ale generalnie subiektywnie obraz mniej mi się podoba.
Kanały hd
canal+ film HD - w zależności od materiału, ale generalnie bdb albo wręcz doskonale jak na moje purystyczne oko.
canal+ sport HD - loteria, raz bdb innym razem tragicznie.
National Geographic HD - ok, bez upadków ale też bez wzlotów
Tvn HD - loteria
Luxe tv HD - bdb, kanał stworzony chyba tylko po to żeby znajomym pokazać jak wygląda hd.
Ogólne wrażenia są mieszane z przewagą na użytkowanie jednak technisata.
Wszystko zależy od wyemitowanego materiału i jakości materiału źródłowego, ale generalnie z kanałów sd nie jestem zadowolony.
Ciągle się biję z myślami żeby oddać ten dekoder i pozostać przy technisacie, ale z drugiej strony szkoda mi canal+ film hd, który jest idealny, do tego dźwięk sześciokanałowy wyprowadzony do amplitunera i pełna satysfakcja, dvd dwuwarstwowe w porównaniu wypada dużo gorzej, chodź do tej pory było bdb
Zabawę z ustawieniami zarówno po stronie dekodera jak i telewizora przeprowadzałem praktycznie przez dwa dni, zmieniając również okablowanie na wszelkie możliwe.
Wszystkie kable są z vivanco, średnia półka, solidna niemiecka firm.
Obraz puszczany przez hdmi i component z serii prowire w trybach 720p 1080i 576p i 576i
oraz przez scart w trybie rgb
Znaczna różnica w obrazie sd jest po puszczeniu przez scarta, tryb rgb - obraz bardziej nasycony, mniej szczegółów w cieniach i światłach, ale ogólnie bardziej mi się podoba, jest głębszy - subiektywnie przyjemniejszy i przede wszystkim nie tak sztucznie wygładzony, mniej plastikowy.
Najlepszy obraz po podłączeniu przez hdmi uzyskałem przy wyprowadzeniu sygnału na 720p, tryb obrazu 16:9 tylko, że przy ustawieniach 16:9 obraz nie będący w takich proporcjach nie wypełnia pełnego ekranu tv. Trzeba wejść w options i wybrać zakładkę "powiekszenie" bądź "rozciągnięcie" co znacznie wpływa na pogorszenie wyświetlanego obrazu.
Suma sumarum na dłuższą metę upierdliwe i stanęło na 720p i tryb obrazu 4:3 a tv ustawiony na autoformatowanie.
Co do samego dekodera HD, jego funkcjonalności etc,
Dekoder wizulanie jest ładniejszy od technisata, zgrabna zwarta bryła, plastik w miarę dobrej jakości. Zastrzeżenia co do podkładek gumowych, dekoder na wypoziomowanej półce nie stoi idealnie, jest po prostu żle wypoziomowany, brakuje ok. 0,5 mm podkładki gumowej z prawej strony z przodu, ale to szczegół nie wpływający w żaden sposób na użytkowanie sprzętu, ale jak już podjąłem się drobiazgowo opisywać to warto wspomnieć o takiej niedoróbce w moim dekoderze.
Pilot źle wyważony, źle leży w ręce, poza tym rzadko kiedy uda mi się go porawnie wziąć do ręki, przeważnie łapię go do góry nogami.
Nieintuicyjny kształt, na dole wyraźnie przegrubienie, w stosunku do górnej części gdzie jest stosunkowo wąski, stąd te pomyłki. Plastik ok, przyciski gumowe, mało wyczuwalny skok.
Ogólnie spełnia swoje zdanie, bez problemu odbija od ścian i sufitu, nie trzeba celować w dekoder.
Dekoder jes szybki, bardzo dobrze reaguje na zmianę kanałów. Zdecydowanie szybszy od technisata, piszę o tym gdyż spotkałem się z opiniami, że działa ociężale.
Włączenie EPG natomiast działa z lekkim opóźnieniem, kwestia przyzwyczejenia. Po wciśnięciu EPG trzeba wyraźnie odczekać jakiś czas (ok. 1-2 sekundy) zanim załaduje nam się interface.
Co do samego interfejsu jest inny od technisata, to nie ulega wątpliwości. Moim zdaniem bardziej intuicyjny, ładniejszy ale uboższy.
Brakuje mi w nim, albo nie mogę znaleźć zakładki o takich informacjach jak: kodowanie, bitrate audio i video, próbkowanie, rozdzielczość obrazu etc.
Duży minus jak dla mnie.
Brakuje możliwości posortowania wg. emitowanego rodzaju programu.
W technisacie można było sobie posortować wg np. film czy sport, tu tego nie ma z tego co zauwazyłem.
W technisacie bardziej czytelne epg i więcej wyświetłało kanałów na jednej planszy, nie pamiętam dokładnie ile ale było to rzędu ok 15 tu raptem kilka.
Reasumując, technisat bogatszy w funkcje i ustawienia, personalizowanie epg, ale wolniejeszy i mniej intuicyjny na początku.
To tyle.
Niniejszy tekst popełniłem subiektywnie i przedstawia on jedynie moje uwagi
i spostrzeżenia z którymi nie trzeba się zgadzać.
Dzisiaj dla świętego spokoju podepnę jeszcze technisata, porównam obrazy i mam nadzieję, że w końcu uda mi się zadecydować które zło wybrać
Nie ukrywam, że dużym wabikiem dla mnie jest canal+film HD, ale czy to nie za mało ?
Gdyby obraz z c+film HD był różnej jakości, raczej zostałbym przy technisacie i sygnale tylko sd.
Dodam, jeszcze, że c+ i c+film sd są bardzo dobrej jakości jak na sd z c+sport i sport2 - loteria.
Wszelkie uwagi, sugestie co do wyboru dekodera i sygnału a może i samych ustawień są mile widziane.
pozdrawiam