UWAGA ! nie brać dekodera HD w VECTRZE !!!
witam
mój pierwszy post
poczytałem i wybrałem, mam nadzieje, ze pomogę innym:
SONY 46W4500 od poniedziałku jest promocja 5 lat gwarancji (nikt jeszcze tego nie ogłasza, nie wiem dlaczego, nawet w centrum sony gdzie kupowałem, ale na infolinii sony już to można potwierdzić)
montaż na ścianie jest gratis dla tv powyżej 46 cali, tez nie wszyscy o tym mówią, a sam uchwyt to koszt około 250-300zł
TV podłączyłem na starym dekoderze Vectry i po prostu bajka, kolory super, ostrość żyleta, jedne kanały lepiej inne gorzej, wiadomo szczególnie bajki dla dzieciaków robią wrażenie, najlepiej programy na żywo na kanałach o mocnym sygnale, ogólnie naprawdę OK (przesiadłem się z kineskopowego Sharpa 32 cali)
następnego dnia wymieniłem na dekoder HD i porostu funkcjonalność tego dekodera jest tragiczna !!! pierwsze wrażenie nie ma koloru, kanały SD troszkę gorzej, ale jednak gorzej i to po kablu HDMI, kanały HD, a tych mam cale 3 porostu świetnie, widok tak jak na blueray w salonie, naprawdę zapiera dech w piersiach, ale... mam tych kanałów 3 na przeszło 100, a TVN nie wszystko nadaje w pełnym formacie wiec co jakiś czas są pasy czarne po bokach ! Robi się format 4:3
dodatkowo, aby oglądać HD 1080i tak ustawiamy dekoder i musimy ustawić rozciąganie by oglądać pozosapozostałe kanały SD bez czarnych pasów po bokach, czyli funkcje automatycznego obcinania pasów w TV mogole nie używamy !(szukałem TV ta funkcja, ponieważ widziałem u kumpla TV samsunga bez tej opcji i jednak przeszkadzało - najpierw szukaliśmy jej 30min bo nie przypuszczałem, ze TV za 4000 może tego nie mieć) czyli mamy TV panoramiczny z czarnymi pasami na wszystkich kanałach SD (oczywiście można ciągle przełączać to ręcznie, ale komu się by chciało ?) funkcja SMART czyli rozciąganie samych boków, wtedy twarze na środku ekranu wyglądają naturalnie, tez nie działa ! I nie ma takiej opcji dekoder – tylko rozciąganie, zoom i obraz bez zmian
wiele osób pisało już o EPG czyli co gdzie leci na jakim kanale – czegoś takiego nie ma ! Bo jeśli ktoś używał starego Technisata Vectry teraz będzie myślał, ze przełączanie trwa wieki, podgląd listy programów jest straszny... nie ma przełączania po stronach po przerzuca nas na kanały radiowe
podsumowując, TV super, dekoder 5800c to jakaś farsa i jutro idę oddać do vectry to badziewie, dla kilku kanałów na razie nie warto męczyć się przy każdym przełączaniu kanałów i dodatkowo mielić pilotem od tv ustawiania obrazu, by szlag cie nie trafił oglądając czarne pasy na panoramicznym TV
to tyle ja ktoś będzie miał pytania chętnie odpowiem, w końcu będę spłacał ten TV jeszcze z pól wieku