TAGA HARMONY F100 v2

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
zmien kobietę albo przypomnij jej że jak ją poznawales to byłeś złoty:-D . a propo pan to one
wszystkie jak nas poznawaly to cokolwiek byśmy nie muwili i lubili to one też a po czasie stróją focha inaczej muwiac wykonują śmiertelne strzały z ....pi.....y;-)

Już nie zmienię, ma połowę kredytu mieszkaniowego :p

ale nie ma co ukrywać ten gul motywuje do działania, za czym idzie napędza tą i tak marną gospodarkę hehe:D

Sam już mam nerwy na siebie. Sprzęt można kupować jak ma się dobrą pracę i zarobki, a ja odkładam każdy grosz żeby coś z elektroniki nabyć:) Paranoja.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
dla tego boję się iść na swoje, ale już raczej wypada. Ogólnie fajnie na swoim tylko będzie mi brakowało tego rozpieszczania z elektroniką hehe:(

Ostatnio edytowane przez moderatora:

bartfine

Member
dzisiaj puscilem phila collinsa na dvd i muszę powiedzieć że świetnie zabrzmiało w pokoju :).
Jak sadzicie można już podbijac na basach i sopranach czy lepiej żeby pochodziły jeszcze na zero?.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
delikatnie możesz ja sobie na początku delikatnie podbiłem, potem po wygrzaniu się wróciłem na zero hehe :)

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
to nie to że na podbiciach po wygrzaniu miały więcej basu, źle zrozumiałeś i bez podbić by miały więcej basu po wygrzaniu. Ja tylko na początku sobie podbiłem głównie bass bo było go mało i był strasznie młotkowaty, a po wygrzaniu stał się pełniejszy bardziej wyrazisty i lepiej kontrolowany, po prostu było go więcej a skoro miałem go jeszcze trochę podbitego to miałem go za dużo:). Kolumny po wygrzaniu po prostu dochodzą do swojej 100 procentowej sprawności i grają tak jak powinny grać. A to że sobie podbiłem bass na początku to tylko po to aby sobie trochę zrekompensować jego brak podczas wygrzewania :)

bartfine

Member
ok zrozumiałem. u mnie jest podobnie ale myślałem żeby nie podbijac żeby ich nie przesterowac, w łupance jest dość basu ale już np. jak słucham testamentu, metaliki to bas jest właśnie taki płaski mało barwny bez odpowiedniej dynamiki.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
występuje przesterowanie wzmacniacza i kolumn. Wzmacniacz jest przesterowany gdy na wejściu jest podany zbyt silny sygnał. Przesterowanie kolumn nastąpi gdy zostanie podana na nie za duża moc. Kwestia przesterowania zależy od sprzętu jedne wzmaki szubko się przesterowują i gdy gałka jest nieco ponad połowę już słychać zniekształcenia. Niektóre mają tak że jeśli podbije im się wysokie tony to wzmacniacz, jego moc nie wyrabia mimo że gałka jest w połowie. W skrajnych przypadkach przesterowanie kolumn można spalić wysoko tonowe. Ale spokojnie przesterowanie się słyszy i można szybko zareagować. Ja miałem delikatnie podbite treble i bas i nic mi się nie przesterowało nie było słychać żadnych dziwnych i zniekształconych dźwięków. ważna sprawą jest dobre dobranie wzmaka do kolumn :). U mnie nawet przy dość głośnym słuchaniu nie słychać przesterowania, pewnie jak bym rozkręcił na ful to by zaczęło się już coś dziwnego dziać z dźwiękiem, ale nie mam zamiaru rozkręcać tego na full hehe

bartfine

Member
dzięki za dokładny opis ja dopiero będę swoją wiedzę na temat audio pogłębiał z miesiąca na miesiąc więc każdego rozsądnego głosu będę uważnie słuchał i sprawdzał więc podbije sobie tak na 4+ i bas i sopran(skala do 6+). u mnie jeszcze zrudlo jest do wymiany bo słucham z playstation3:-( a to napewno nie dodaje jakości ale na dobry cd muszę jeszcze poczekać.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
spokojnie nie od razu Polskę zbudowali. Na razie dobre fronty. Potem można myśleć dalej jak będzie luźna kasa:). Takie kompletowanie bardziej satysfakcjonuje i daje dużo frajdy:) i nie zaczniesz tak szybko myśleć nad wymianą sprzętu gdybyś od razu kupił cały zestaw hehe:)

bartfine

Member
nie pozostaje nic tylko dać sobie czas na to wszystko i zbierać grosiki.Fajnie jest się przy tym odprezyc a czy będę zmieniał na lepsze to pewnie nie bo to sporo zawsze kosztuje a pieniążki w naszym kraju płyną jak płyną;-). na teraz kolumny kosztowały mnie 2140 w salonie +820 za ampli na allegro wychaczylem w idealnym stanie więc już poszło 3000tys. a gdzie jeszcze do skompletowania całego zestawu,odpuszcze tylko suba bo to by już było przegiecie (zbyt głośno)

bartfine

Member
witam w te śnieżne święta.Dzisiaj odkryłem w ustawieniach manual equalizer więc ustawilem od 63hz do 16kh na podbicia odpowiednio od lewej dla basow aż do prawej sopranow i kolumny jakby odżyły nową dynamiką myślałem że u mnie nie ma korektora bo nie był widoczny dopiero jak wlaczylem na manual w audssey settins się pojawił wcześnie miałem na off (uff te kruczki). Teraz mam podbite od lewej 6 ;5;4;3; 2,5 ;3;4;5;6 i w tone control basy i soprany na +3 jak ktoś się orientuje lepiej to proszę o odpowiednie czytaj prawdlowe ustawienia dodam że kolumny mają już za sobą jakieś 70 godzin w miarę spokojnego grania.

bartfine

Member
kolumny chodzą już tydzień z małymi przerwami,wydaje mi się że jest lepiej znaczy się robi się taki miękki wykop od dołu bez dudnienia a precyzyjnie i ktutko tyle ile w nagraniu jest,jak trzeba szybkich uderzeń też można je bardzo dobrze wyodrębnić i poczuć (polecam początek koncertu phila collinsa w paryżu :) ) co do pasma wyżej to mam czasmi uczucie jak by dźwięk odbijal mi się od tylnej bocznej ściany za uchem jakby z rogu także jest przestrzennie miło, góra potrafi dać dobra scenę ale nie taką jak kiedyś na celanach 701xt tam było dużo czysciej ale to nie ten przedział cenowy więc się nie będę czepial.;-) myślę że jeszcze będzie lepiej,tagi grają dopiero 110 godzin więc jest czas że będzie zywiej. oczywiście gram na ustawieniach z poprzwdniej odp. zobacze co będzie dalej i dam znać.

WiTT

New member
Bez reklam
No i jak tam panie Kolego wrażenia, wciąż pozytywne? :)
Co do spostrzeżeń to potwierdzam przestrzeń jaką Tagi potrafią wygenerować, jest naprawdę zacna i cieszy ucho. Bas jak piszesz, jest przyjemny i nie zlewa się, można wyodrębnić gitarę basową czy perkusistę.
Co do czystości średnich i wysokich tonów to się nie zgodzę, bo u mnie są one pierwsza klasa, nie mogę złego słowa powiedzieć. Dwa małe ale: 1) bardzo wiele zależy od tego jakie ma się źródło (jakość komponentów) i jakość nagrania (CD/DVD/BD); 2) no i co je napędza, ampli czy wzmak.
U mnie ampli jest bardzo przyzwoite w muzyce, w NAD nie ma bajerów EQ o których piszesz, zwyczajne bas/treble +/-10dB regulacja i to wszystko. NAD generuje super jakość dźwięku.
Pisałeś wcześniej o Denon 1910, już masz go? Może jakiś wzmak do testów podłącz, pożycz, opisałbyś różnice które powstaną?

PS: początek koncertu Phila z Paryża jest obłędny, wstęp na 3 perkusje wgniata w fotel :D
PS2: ta cena to fronty? Przyzwoita :)

Ostatnia edycja:

bartfine

Member
Nie mam skąd pozyczyć wzmaka, fakt i wiem o tym ze moje zrudło jest słabe bo mam do wyboru blu ray sony i ps3 z wygody korzystam z ps3(zmieni się to jak uzbieram na denon cd) wiec wtedy napewno dzwiek mi się polepszy.Co do nagran to tylko oryginalne płyty u mnie wchodza w gre. a czy będa pierwsza klasa na tych kolumnach to sie okaże za jakis czas przecierz cały czas dochodza jeszcze do siebie.pozdrawiam

bartfine

Member
tak,cena za fronty i denon 1910.Pomalutku tez zaczynam patrzeć który cd z denona będzie dla mnie odpowiedni napewno musi byc z tej samej lini co ampli ale ten zakup napewno odłozy sie w czasie jakis miesiąc albo dwa.Aha u mnie kolumny stoja tylko na podstawkach wiec nie wiem co by było jak bym zapioł kolce które według mnie są troche badziewne(ich montaż jest mało dopracowany,chodzi mi oto że gwint w podstawce jest tak umieszczony ze przy wiekszym dokreceniu kolca poprostu wypada z podstawki) w tych podstawkach.

bartfine

Member
witam wieczorkiem.dzieci śpią:-D.A teraz moje spostrzezenia kolumny dobiegly dzisiaj do 200 godzin grania jutro mają dwa tygodnie :) i tu zmiana a mianowicie jak ktoś napisał już nie pamiętam czy w tym wątku,że u niego pokazało się parę żeczy to umnie jest podobnie a więc moim zdaniem bass jeszcze bardziej głębszy i lepszej jakości a i myślę że w końcu rozjasnia się góra można powiedzieć że nawet bardzo,poczułem to szczegulnie na gitarze kiedy wyodrebnilem jak by to napisać bardzo czyste brzdekniecia (przepraszam za to słowo) struny o czym jeszcze wczoraj nie było mowy.Ciekawi mnie kiedy te kolumny zatrzymają się na swoim docelowym dźwięku, bo już teraz jest super,słucham teraz antyradia z cyfry i naprawdę cieszy:) że z radia tak ładnie gra i wcale nie głośno a czuć to co ma być czuć więc ja jestem zadowolony bo oto mi chodziło żeby nie trzeba było garowac a żeby fajnie grało oczywiście jak w dzień dałem im prądu to było miło( sepultura), no cuż natepne spostrzeżenia mam nadzieję za tydzień no chyba że już jestem u bram....;-) (klepie z smartfona więc sory za błędy;-))

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
one jeszcze się wygrzewają i układają więc to jeszcze nie jest ich 100% możliwości:), czasami możesz mieć wrażenie że się pogorszy (nie koniecznie), ale to normalka w okresie wygrzewania:)

Do góry