Strefy w SONY 85X90L 85X95L K-85XR70 (Bravia 7) K-85XR90 (Bravia 9) vs TCL

AG100

Member
Co za badziew, nie mogąc rozwiązać problemu pracy TV z kartąCI+, SONY wyrzuciło z TV B7 gniazdo CI+ !!! No chyba że się mylę ? Obłęd mam płacić tyle kasy za TV żeby dodatkowo podpinać dekoder z UPC lub CANAL+ ? Żarty !

luck76

Well-known member
Co za badziew, nie mogąc rozwiązać problemu pracy TV z kartąCI+, SONY wyrzuciło z TV B7 gniazdo CI+ !!! No chyba że się mylę ?
Mylisz się. W B7 jest złącze common interface, podobnie jak w każdym innym tv sprzedawanym w EU.
Obłęd mam płacić tyle kasy za TV żeby dodatkowo podpinać dekoder z UPC lub CANAL+ ? Żarty !
Natomiast TCL na stronie C+ nie widzę przeciwieństwie do Sony tu masz listę

Ostatnia edycja:

Arek

Member
A jak to działa z kartą CI, bo ja wciąż mam Canal+ z turborekorder ADB 500GB i lubię coś tam nagrać, jak się domyślam z kartą nie da rady jeśli TV nien pozwala na nagrywanie na np. USB ? Czy może jakaś dekadę przespałem:)

luck76

Well-known member
A jak to działa z kartą CI, bo ja wciąż mam Canal+ z turborekorder ADB 500GB i lubię coś tam nagrać, jak się domyślam z kartą nie da rady jeśli TV nien pozwala na nagrywanie na np. USB ? Czy może jakaś dekadę przespałem:)
Na TCL nie nagrasz, bo oszczędzają na opłacie reprograficznej, którą musieliby płacić gdyby tv miał możliwość nagrywania przez USB.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
I nawet nie myśl o karcie jeśli chcesz cieszyć się najlepszym wyborem.

AG100

Member
Dobrze że to wyczaiłem bo bym się lekko zdenerwował, w takiej sytuacji wybór jest oczywisty TCL C855 lub coś innego, na jaką markę można zwrócić uwagę w podobnej cenie ?

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Tak jak napisałem. Idź do sklepu, pooglądać tv, coś od razu podrzucisz a z reszty będziesz wybierał. Moduł CI to zło.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zanim zaczniesz "testować" cokolwiek w sklepie, to naucz się na pamięć menu każdego z tv którego chcesz przetestować.

Nie wystarczy wpiąć jakiegoś pena, odpalić i uznać, że to co widzimy, to efekt finalny możliwości danego panelu.

Każdy jeden producent ma swoje nazewnictwo, od upłynniaczy, poprzez kontrasty, kolory i cały ten majdan w ustawieniach.

Na nic Ci materiały testowe, jeżeli przed "testem" nie doprowadzisz danego tv do stanu używalności.
Te nastawy w sklepach, czy po wyciągnięciu z pudełka nie mają nic wspólnego z poprawnym wyświetlaniem treści i możliwościami, a wręcz w wielu przypadkach wprowadzają w błąd!

Niektórzy geniusze chodzą po sklepach, tak "porównują", a potem wypisują swoje mądrości po forach siejąc zamęt!

Pomijam już oświetlenie w sklepach pokroju ME/MM. Zakłamuje odbiór i nie oddaje tego co w domowych warunkach.

Oczywiście nie sprawdzisz też w sklepie kluczowych kwestii, jak chociażby bolączek w postaci efektu "halo", czy generalnie poziomu czerni.
Nie dość, że musiałbyś zacząć od ustawień, to po za samym materiałem, musiałbyś zapewnić odpowiednie warunki - czyli wygasić całkowicie oświetlenie.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
@czarny2807 a za swojego C4 ile zapłaciłeś i ile cali?
77 cali 13499, dwie raty gratis i cashback 600zł. Teraz dużo tańszy jest. W sklepie wbrew temu można wiele. Jak testowałem C4 w MM to i światło mi przygasili i pół regału pozwolili rozebrać żeby zobaczyć jaka jest wtyczka do prądu. Ja miałem nagrany materiał w 4k, HD i sportu sporo. W ME jak porównywałem C855 i B7 to bez problemu przenieśli mi B7 obok C858 a stały tyłem do siebie.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
W Scentre też bez problemu zgaszą Ci światła lub zapalą wszystkie jakie mają. Tam dodatkowo jest fajnie bo jest kanapa o możesz sobie ją ustawić w odległości takiej jak w domu.

luck76

Well-known member
jest dokładnie odwrotnie, w BRAVIA 7 nigdzie nie ma gniazda CI+
Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie ma?
w TCL C855 jest !
Toć napisałem we wpisie powyżej że jest:
Posiada, nad HDMI 3 i 4
Czytaj z uwagą i nie krzycz.
na tej liście nie ma BRAVIA 7
Czytaj ze zrozumieniem: pisałem o tym że tv Sony znajdują się na liście, w przeciwieństwie do TCL. Co więcej - chodziło o odbiorniki które są przedmiotem dyskusji na społeczności Sony, tj modele 2020 (seria H) i 2021 (seria J). Dyskusja tyczy się obsługi modulow UPC.

Do góry