Specyfikacja telewizorów Ultra HD firmy Sony KD-65XD9305 i Sony KD-55XD9305.

koniefka

New member
Ja też celuję w Sony.
Co do rozmiaru, to nawet się nie zastanawiam. Odległość od ekranu 2,5 - 3,0 m więc 65", to minimum, a z zamieszczonych w necie tabel wynika, że i 75" nie byłoby za dużo. Wiem, że jakbym wziął 55", to na bank bym żałował.
Kasa jest ważna i choćby dlatego nie szukam 75" (za drogo).
Zastanawiam się też, czy 65XD93 wart jest tych prawie 13k?
Rozwiązań jest kilka, albo kupić 65XD93, albo szukać jakiejś alternatywy, albo wstrzymać się z zakupem zwłaszcza, że moja plazma ma się całkiem dobrze.
Zastanawiałem się nad Panasem DX750, ew. DX780 lub LG UH950.
Tylko te mając 3D wydają się być godne uwagi, ale z drugiej strony ich ceny wcale nie są dużo bardziej atrakcyjne od Sony.
Im dłużej się zastanawiam, tym bardziej opadają emocje i pojawia się chęć poczekania na coś ciekawszego.

Felixo

New member
Jeżeli rozważacie powieszenie na ściane tv, to Sony wygląda najlepiej. I ma w zestawie super cienki dedykowany uchwyt.

Rozmiar. Czasami z pracy przynosiłem projektor i robiliśmy w domu na ścianie "kino". Ta ściana mogła mieć jakieś 250 cali. Oglądaliśmy z 4-5 metrów. I w myślach mówiłem sobie "no, to jest właściwy rozmiar ekranu". Gdybym tylko mógł, to brałbym tv 78 cali. Jednak rozsądek zaskutkował kompromisem 65 cali. Już się przyzwyczaiłem do rozmiaru i mogłoby być więcej.

Jeżeli tv kupujesz na dłużej niż 3 lata, to brałbym te 65 cali.
Jeżeli częściej słuchasz muzy niż oglądasz tv i nie masz teraz żadnego audio, które możesz podłączyć, to głośniki jako priorytet.

Carno

New member
Pytanka dla posiadaczy xd93

1. Jak jest z opcją nagrywania przez USB, TV ma 3 sloty, 2x2.0 i 1x3.0 i ten drugi ma możliwość nagrywania, imo ze względu na szybkość. Jak to ma się w praktyce? Dysk zewnętrzny z USB 3.0 czy 2.0 tez strawi?

2. Jakie max wielkości dysku... Słyszałem że minimum 64 Giga i w górę - 2TB, czy jeszcze większe obsłuży? np 4TB?

3. Jak jest z kompatybilnością z dyskami rożnych producentów, mam na myśli seagate, samsung, WD...

4. Skoro w instrukcji podana wielkość dysku min 64 Giga i w wzwyż to jak to ma sie w odniesieniu do PenDrive?

5. TV ma na pokładzie dwa tunery DVB-S i DVB-S2 rozumując ten drugi to nowszy standard który jak zrozumiałem ma wiekszą przepustowość przesyłania sygnału, parę kanałów satelitarnych z niego korzysta i nijak sie to ma odnośnie nagrywania a w tym czasie oglądania innego kanału?

6. Czy ktoś z obecnych posiadaczy tego TV ma moduł z NC+ ...jak jest z szybkością przeskakiwania po kanałach, jakością obrazu i dźwięku. Czy to dobra alternatywa pozbywając sie turbodekodera z NC+
...teoretycznie uważam że byłoby na dobre pozbyć się dodatkowego pilota i beznadziejnego powolnego działania tego tunera.

7. Gdybym zdecydował sie na moduł NC+ to jeszcze tego nie robiłem ale w odwrotną stronę musiał bym przesłać dzwięk do amplitunera, czyli z TV optycznym czy po HDMI ARC?
Tutaj proszę o wypowiedz audiofila gdyż dotychczas mam tak: Turbodekoder do niego dwa kable z satelity wiadomo w jakim celu, dalej HDMI do Ampli Yamaha RX-V2067 a z ampli po HDMI do TV (przy TV xd93 podłączając tak samo ampli nie obsłuży mi obrazu 4K ...sprzęt już ma parę latek :p).

barburian

New member
Bez reklam
Koledzy mam pytanie czy 65XD9305 ma 10-bit matrycę na 100% ? Czy
8-bit +FRC ... Bo już zdurniałem, różne portale podają raz tak, a raz tak.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Wg mnie 10-bit. ale zawsze możesz spróbować wysłać zapytanie do Sony :) zobaczymy co oni odpowiedzą , ewentualnie zadzwoń do prowadzących konkurencyjne forum, oni na 100% będą znali odpowiedź na to pytanie..

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Skłonny jestem napisać , że mają matryce typu AMVA3 , 8-bit + FRC , 120/100 Hz + MCFI(Motion Clarity Frame Interpolation) Semi-mate . :neutral:

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

Ostatnia edycja:

barburian

New member
Bez reklam
Accu ,też mi się też tak właśnie wydawało ,ale chciałem się upewnić.
Czyli przewaga Sonego XD93 nad Philipsem 7601 w lepszej palecie barw i pokryciu DCI i posiadaniu 3D , natomiast na plus Phila 128-stref i ambi.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Skłonny jestem napisać , że mają matryce typu AMVA3 , 8-bit + FRC , 120/100 Hz + MCFI(Motion Clarity Frame Interpolation) Semi-mate . :neutral:

accu

Czyli jak jest z tą matrycą - to dobra jest matryca?? Ale faktycznie jak napisał Kolega można się pogubić z podawaniem danych... A czy zawsze (w każdym przypadku) 10 bitowa jest lepsza od 8 bitowej +FRC ?? Bo tez różnie można wyczytać..

accu

New member
Bez reklam
Lolek 8-bit + FRC czy 10-bit to różnica tylko na papierze, w rzeczywistości nie zobaczysz różnicy między tymi matrycami.

Witam uprzejmie,

Tyle , że matryca 10-bit kosztuje jednak więcej . :neutral: Firmy patrzą na ceny matryc , więc chętnie teraz montują do swoich telewizorów matryce 8-bit + FRC .

accu

lolek126

Well-known member
Bez reklam
dzięki Koledzy za info.. pamiętam gdzieś czytałem że te 8+FRC bitowe nie są gorsze od tych 10 bitowych ale ja się na tym nie znam.. więc lepiej jak ktoś napisze co orientuje się w temacie ..

sihborx

Member
dziś wpadłem do saturna i zagadałem o cenę 65xd93. Obecna cena to okło 12400 (czyli już standard) ale dodatkowo dają jakeś gadżety za 1500zł. Na hasło, że nie chcę gadżetów tylko rabat sprzedawca wspomniał, że na dniach będzie jakaś zniżka na te modele w wysokości około 15% ;)
Zaczyna robić się ciekawie.
Zastanawiam się czy to jakaś odgórna akcja sony czy tylko w saturnie?

Dodatkowo zapytałem o 5lat gwarancji to nie mają tej od sony ale jakaś własną, saturnową i to nie jest ubezpiczenie.
Wiecie coś więcej o tej gwarancji?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
na 99% jest to rabat saturna np techniczny albo coś w tym stylu.. co do ich gwarancji 5 letniej - Kolego naprawdę szkoda kasy, jakby oni tego nie nazywali to jest to rodzaj ubezpieczenia chyba że teraz coś zmienili ale jeszcze w marcu jak szukałem laptopa tak to funkcjonowało. mają podpisaną umowę z ubezpieczycielem i on załatwia naprawy itp..

12400 to już jak dla mnie super cena i gdybym miał dzisiaj kupować tv to w tej chwili bym brał ten tv ... oczywiście jeśli mówią prawdę to warto czekać zawsze to - 15% :) + dokupić gwarancję w Sony 5 letnia - nie jest idealna ale i tak jest lepsza od tego co oferują markety.

sihborx

Member
wiesz jak się zdecyduję to dopytam o co chodzi z tą gwarancją. Dziś się sprzedawca zarzekał, że to nie jest ubezpieczenie tylko mają podpisaną umową z kimś czy mają własny. Zarzekał, że dają więcej niż sony bo nawet TV zastępczy ect. Nie wnikałem bo obok małżonka zaczęła tupać nogą więc....
Poza tym chcę wynegocjować tą ich gwarancję w cenie.

ps- a wiesz czy zawsze można dokupić dodatkową gwarancję w sony? Dla mnie jest to dość mętna polityka. Raz na scentre.pl widzę taką opcję, raz nie?
Czy to trzeba się udać do salony sony?

Do góry