4k jest identyczne bym powiedział.
Różnica jest widoczna na niższych rozdz.
Próbowałem zrobić zdjęcia aby to jakoś wykazać ale aparaty nie wyłapują jej od jakiegoś tam poziomu. Powiedzmy, że Xh95 ma ostrość 85 (nie w ustawieniach ale dla zonrazownaia podaje), xh90 ma 90 a aparat wypakuje co 80. Na zdjęciach ostrość jest taka sama praktycznie
Jedynie na zdjęciu że sweterkiem ładnie idąc o co się rozchodzi. Na Xh95 jest ok, ciężko się przyczepić ale spojrzy się na xh90 i "o ku&@a, to da się ostrzej?".
Przy włączonym tylko xh95 siedzisz i oglądasz. Akceptujesz i jest ok, lepiej niż na jakimkolwiek innym, który miałem również w kwestii kolorów. Odpalasz xh90 i okazuje się, że jednak da się lepiej.
Pobierzcie na dysk i sami Zobaczcie. Wrzucam zdjęcie jako załącznik, abyście wiedzieli gdzie patrzeć.
https://drive.google.com/folderview?id=1UPluJhhtsC0xy0uqvE1a8YkpdDCi8c_8
I chce Wam przekazac jeszcze jedna, na istotniejsza w tej dyskusji kwestie. A raczej przypomnieć. To nie Xh95 nie ostrzy, bo obraz jest bdb. To mój egz xh90 robi to po prostu lepiej. I wiem, że aby to zrozumieć musielibyście zobaczyć te dwa tv obok siebie z tym samym materiałem. Też tego nie rozumiem, bo z zasady to Xh95 i winien być lepszy. I jakbym miał pierwszy egz xh90 to nie byłoby tej całej dyskusji
I nie, nie rozchodzi się o kasę, bo jak już wspominałem od pewnego pułapu ktoś dokłada, także oba mnie kosztują tyle samo. Nie zagłębiajmy się w szczegóły, załóżmy że mam sobie wybrać jeden z dwóch sonjaczy, które mam u siebie.
Aha, w xh95 wali teraz słoneczko. Zaczynam podejrzewać, że zdjęcia ukazujące ten problem były wyselekcjonowane. Mnie to w żaden sposób nie przeszkadza, bo ekran odbija znacznie mniej niż w xh90. Jeśli nie mamy źródła światła bezpośrednio walące w ekran to owszem wkurza, ale bez tego jest bardzo ok, a Tęcze widoczne są na paskach kinowych oraz czarnych obszarach. Ale trzeba skupić wzrok na nich, czyli po prostu ich szukać. Suma sumarum - bardziej odpowiada mi Xh95 jednak pod tym kątem, ale równica w kątach itp nie jest na tyle istotna, aby brać ją pod uwagę przy wyborze. Tak samo jak różnica w kolorach (wciąż na korzyść xh90) no i wiem, że w końcu ustawie na 95 tak, jak bym chciał. Kiedyś na pewno

sprawdziłem wszystkie dostępne ustawienia i wciąż twarze lepiej na xh90 moim (własny po korektach).
Aha, zauważcie, że w każdej recenzji przewaga Xh95 skupia się na kolorach i czerni. O ostrości i to materiału poniżej 4k nikt się nie wypowiada jakoś specjalnie o ile w ogóle jest o tym nowa. Pokażcie mi porównanie tych TV z materiałem telewizyjnym, filami SD czy 720 a nawet 1080.
Do tego dochodzi coś jeszcze.cos jest z ruchem. Śledząc litery np na napisach końcowych lub paskach informacyjnych na Xh95 co jakiś czas jest jakby przeskok. Przy napisach końcowych efekt jakby obraz przesunął się o pixel w dół i następnie wrócił do góry. Widoczne co jakiś czas. Na paskach informacyjnych to samo, śledząc literę wzrokiem ze 2 razy podczas całej jej drogi przez ekran zachodziła korekta położenia. Leci płynnie w lewo i nagle jakby nie tyle co zatrzymała się na ułamek sekundy ale właśnie jakby cofnęła o długość pixela, dwóch a następnie znów ruszyła. (możecie sprawdzić jak długo płynie litera od prawej do lewej strony ekranu i jak przez ten czas zachowuje się stabilność ich ruchu).
Podczas oglądania Xh95 cały czas odnoszę wrażenie, że coś jest nie tak, że obraz wykazuje leciutkie drżenie co jakiś czas, ale na tyle subtelnie, że nie zauważamy tego a jedynie podświadomie odbierany.