Tydzień temu stałem się szczęśliwym posiadaczem KDL-55EX500. Uprzedzam, że zanim dokonałem zakupu przebrnąłem przez wszystkie (!) strony tego forum.
Chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami z kalibracją TV. Spędziłem w tym tygodniu około 60 godzin ciągłych prób skalibrowania panela do moich wymagań. Ponieważ wcześniej miałem tv tylnoprojekcyjny (Sony KDS-55A2000) to moje wymagania były bardzo wysokie.
Początkowe próby kalibracji inspirowane tym co napisano w tym forum i w testach spełzły na niczym. Szczególnie skóra twarzy wciąż posiadała bardzo dziwny odcień. Dysponuję kalibratorem do komputera Spyder2Express. W końcu podłączyłem notebooka i używając programu od Spyder2Pro próbowałem ustawić prawidłowy balans bieli co okazało się BARDZO trudne.
Z pomocą przyszedł dopiero specjalny program do kalibracji TV HCFR.
Okazało się, że działa on z moim Spyder2 i spróbowałem co ten program potrafi.
Otóż okazało się, że odcień niebieski pojawia się wyłącznie w ciemnych kolorach poniżej 20% nasycenia. Powyżej niebieski sam wraca do normy (prawie). Natomiast największym problemem jest odcień zielony, zbyt wysoki w każdym stopniu natężenia. Drugi problem to domyślna gamma w okolicach 1.8, gdzie norma sRGB przewiduje 2.22. Odpowiednią gammę (2,21) uzyskujemy dopiero przy ustawieniu w TV gammy na minimum, ale wtedy psuje się gamma w ciemnych partiach obrazu co owocuje brakiem szczegółów w cieniach. Jako optimum uznałem gammę ustawioną na -2. Kalibrator podaje, że wtedy mamy gammę 2,19. Na wykresie wygląda to prawie idealnie. Podkreślam, że zmniejszanie kontrastu powoduje tylko większy banding i znacznie lepiej jest zostawić kontrast na maksa, a kontrast wyregulować podświetleniem.
Po pełnym ustawieniu wszystkiego wreszcie jestem więcej niż zadowolony z tego TV. Kolory są niesamowite, bardzo wiernie oddane bez żadnych przekłamań. Pasmo sRGB oddawane to około 99% co należy uznać za wynik REWELACYJNY.
Gdyby ktoś chciał spróbować MOICH ustawień, to są poniżej. Nie jest powiedziane, że każda matryca musi na tych samych ustawieniach wyglądać dobrze.
NAJWAŻNIEJSZE to dobrze ustawić balans bieli. W tym celu należy:
-ustawić temperaturę kolorów na "ciepłe 2"
-wejśc w balans w bieli i wpisać:
wzmocnienie:
R: 0
G: -13
B: -3
przesunięcie:
R: 0
G: 0
B: -3
Należy dać oczom 30 minut na przyzwyczajenie się do nowego balansu bieli zanim się zacznie narzekać, że jest czerwono. Przy takim ustawieniu kalibrator podał balans bieli jako 6522K co jest właściwie IDEALNYM kolorem dziennego światła (standard sRGB).
Reszta to już rzecz gustu. Oczywiście należy wyłączyć wszystkie "ulepszacze": czysta biel, wzmocnienie koloru itp.
Jedyny sensowny ulepszacz to "zaawansowana kontrola kontrastu". Nie jest to nic innego jak inteligentne sterowanie poświetleniem. Przy ciemnych scenach mniej przy jasnych więcej. Ja mam ustawione na niskie (podświetlenie dostaje plus/minus 2), a podświetlenie ustawiam na 2 w nocy i na 4 w dzień. Przy 2 w nocy automatycznie przy ciemnych scenach przechodzi do minimum co wygląda super w dodatku maskując niebieskawy odcień w ciemnych partiach (podświetlenie świetlówką im jest ciemniejsze tym mniej daje koloru niebieskiego).
Pozostałe parametry radzę zostawić na:
jasność: 50
kontrast: max (i tak ma być)
kolory: 50
przesunięcie koloru: 0
ostrość: min
motionflow: wyłączony przy filmach i graniu (wprowadza spore opóźnienie), standard przy normalnej TV
tryb filmowy: wyłączony (to bzdura, dodaje szum)
wszelkie inne ustawienia jak redukcje szumów itd należy wyłączyć, chyba że oglądamy TV z analogowej kablówki/anteny.
Bardzo proszę o opinie jak takie ustawienia sprawdzają się u was.
Moja matryca to:
LTY(Z)550HJ01
P.S. Tak już zrobiono w tym tv, że dla każdego wejścia / zdjęcia / Bravia internet tv itd. wszystkie ustawienia należy wpisać osobno. (nawet jesli wybierzemy ustawienie 'wspólne').
P.S. 2: jeśli ktoś jescze nie wie: telewizor, przynajmniej u mnie, nie aktualizuje się do najnowszej wersji automatycznie. Musiałem pobrać plik ze strony nagrać go na pendrive'a i wpiąc go do TV, dalej tv juz zrobił wszystko prawie sam.