Witam ponieważ jestem pierwszy raz na tym forum mam nadzieję, że nie zostanę zbyt brutalnie potraktowany, ale do rzeczy.
Chciałbym zapytać Was o 32, 37, 40 calowe modele SONY z serii EX .
Ponieważ wiem, że 37 calowy model jest na innej matrycy niż 40cali, chciałbym jeszcze raz zapytać (bo to pytanie już padło wiele razy) czy wybrać lepiej 37 cali czy 40 będzie zdecydowanie lepszym wyborem? Muszę powiedzieć, że ze względu na umeblowanie nie mam zbytnio miejsca na 40 cali, no od biedy by telewizorek wszedł, ale szczerze powiem wolał bym mniejszy model. I tu się nasuwa pytanko jeżeli 40 cali nie to lepiej wybrać 37 cali czy 32 cale?
Inne pytania jakie mi się nasuwają to:
1. Jakie są różnice pomiędzy modelami EX500, a EX501 ?
2. Jakie są różnice pomiędzy modelami EX720, EX701, EX700 ? Poza tym, że model EX720 jest dodatkowo wyposażony w technologię 3D.
3. Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie jaka jest różnica między CCFL, a EDGE LED, poza tym, że EDGE LED jest energooszczędniejszy i cieńszy, bo jak dla mnie to w zasadzie jest to samo LCD, różnica polega wyłącznie na sposobie podświetlania (proszę o sprostowanie jeśli coś pokićkałem)? Tu również proszę o wytłumaczenie i podanie różnic powyższych technologii. Z tego co zauważyłem na forum bardzo polecany model EX500 posiada właśnie standardowe CCFL i ludzie bardzo to chwalą, ja widziałem w akcji tylko model EX720 z EDGE LED i nie zauważyłem „złej jakości obrazu” (czyt. obejrzany film HD), zaznaczam iż nie miałem nic do porównania.
Mam dylemat co wybrać, na obecną chwilę w grę wchodzą wyłącznie podane powyżej modele.
Jeśli chodzi o moje preferencje to praktycznie zależy mi tylko na w miarę dobrych kątach widzenia (czyt. praktycznie będę oglądał tv na wprost, zastanawiam się tylko czy osoba siedząca obok mnie nie będzie odczuwała dyskomfortu) z funkcji 3D nie będę korzystał, no i żeby podczas oglądania szybkich scen (czyt. mecze piłkarskie) nie było efektu smużenia.
4. Czy ktoś wie jakie matryce są montowane w powyższych modelach, wiem że było to w wątku, ale nie wiem jak w poszczególnych matrycach zachowują się kąty oglądania? Mnie udało się ustalić, że model EX720 posiada matrycę AUO (informacja z forum), jest to podobno wg. niektórych opinii nienajlepsza matryca szczególnie jeśli chodzi o kąty widzenia. Ja osobiście miałem możliwość zobaczyć jak wygląda obraz w modelu EX720 (film HD) i powiem szczerze, że nie mogę o nim nic złego powiedzieć, a wręcz przeciwnie, obraz oglądany z odległości 2 m był jak dla mnie idealny, zwróciłem uwagę na kąty widzenia poziome i pionowe i również muszę powiedzieć, że są one bardzo dobre, no chyba że kąt był duży to wtedy tak, ale standardowe kąty widzenia (czyt. moje subiektywne) są bardzo dobre. Chciałbym zapytać Was jak to tak naprawdę jest z tymi kątami widzenia, proszę odnosić się do powyższych modeli.
Pozostałych modeli niestety nie miałem możliwości jak na razie zobaczyć w akcji.
I najważniejsze proszę Was o Wasze subiektywne wrażenia, opinie na temat powyższych modeli TV, co Wy byście wybrali (oczywiście z tych podanych przeze mnie).
Będę oglądał TV z odległości ok 2m, mój obecny TV to CRT 24" Philips (staruszek), mam kablówkę Vectra oglądam kanały cyfrowe SD i kilka, kilkanaście programów HD, ale w większości sygnał SD, cena do 3000 zł, preferowana marka SONY
, TV praktycznie w 99% do TV, no może sporadycznie podłącze kompa.
Modele serii EX500 są obecnie bardzo atrakcyjne cenowo, czy warto inwestować w modele 720 (z 3D nie będę korzystał, chodzi mi o jakość obrazu, czy jest porównywalna w obu seriach i czy w EX720 jest lepsza).
Aha i jeszcze jedno czy rzeczywiście głos w modelu EX720 jest słabszy w porównaniu z EX500?
Wow ileż pytań, mam nadzieję, że na część uzyskam odpowiedzi.
Dziękuję i Pozdrawiam.