Wczoraj miałem okazję pooglądać X95L na żywo, po drugiej stronie stał X90L i od tego drugiego zacznę. Wiedziałem, że X90L to nie mini Led więc zacząłem się doszukiwać związanych z tym symptomów i byłem bardzo zaskoczony na plus bo ich po prostu nie było. Obraz zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Potem przyszła kolej na X95L i tutaj widać, że to lepszy TV. Szybki powrót do X90L i teraz widać, że to nie mini Led, najbardziej zauważalna różnica - kontrast. Kilka razy jeszcze patrzyłem raz na jeden, raz na drugi TV i X95L to skoro o całą ligę do góry. Obok X95L stał OLED, Samsung S95D w 77'', X95L był w 75''. No i jeżeli chodzi o pewne szczegóły w których OLED był jeszcze lepszy - kontrast i małe jasne szczegóły na ciemnym tle - to jako całość bardziej podobał mi się X95L. W OLED'zie trochę przytłaczała cukierkowatość i zbyt duża intensywność i nasycenie kolorów. Może da się do tego przyzwyczaić albo wyregulować. Tak czy siak upewniłem się, że gdyby taki 85X95L pojawił się za 12k, tak jak to podobno było już w promocjach jakiś czas temu, to jestem zdecydowany.
Niestety TCL'ów nie było - tzn były ale nie Mini Ledy więc nie poświęciłem im zbyt wiele uwagi.