Sony Bravia 7

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
W Scentre oglądałem ale nie tam kupiłem.
Skoro takie wnioski wyszły z badań to ja z naukowcami nie dyskutuję. Czytałem artykuł.
Tak dokładnie mam. Jeden bezpiecznik i prądu nie ma.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tylko jak się oszczędzało na etapie instalacji. Jak jest porządnie zrobiona to kluczowe obwody mają swoje własne bezpieczniki.

Wystarczy smart gniazdko, mam ich z 10 sztuk.
Nie dość, że monitorują zużycie prądu i dają pogląd co ile faktycznie zużywa, to w razie zwiechy, lub chęci resetu czegokolwiek wystarczy jeden przycisk na smartfonie. Bez grzebania w kablach i szukania wtyczek gdzieś w komodzie.
Routery, smartboxy, ampli, tv, cokolwiek... niezależnie.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Wystarczy smart gniazdko, mam ich z 10 sztuk.
Nie dość, że monitorują zużycie prądu i dają pogląd co ile faktycznie zużywa, to w razie zwiechy, lub chęci resetu czegokolwiek wystarczy jeden przycisk na smartfonie. Bez grzebania w kablach i szukania wtyczek gdzieś w komodzie.
Routery, smartboxy, ampli, tv, cokolwiek... niezależnie.
Mając gniazdo na ścianie za tv nie da się chyba użyć smart gniazdka. Chyba, że odsunie się tv dużo od ściany.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wiadomo. Mając gniazdo centralnie za tv, to w ogóle może być problem - jak tv ma być mocno przytulony do ściany.
Pomijając wtyczki kątowe, które też odstają, centralnie można z takiego gniazdka przedłużyć kabel i gdzieś go upchać bezkolizyjnie (z boku za tv) - lub korytem w ścianie do podłogi i tam cały majdan (ja tak mam).

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Nadal nie rozumiem. Po wpisaniu w google wtyczka EVO takie coś mi wyskoczyło:
Screenshot_20240820-194438.jpg

phoenix_me

Active member
@phoenix_me jaki tv kupiłeś?

Na razie - żaden - czym więcej czytam i was słucham - tym mam większy mętlik.
Oglądam te testy miniLed'ów i widzę, że zawsze jest jakiś kompromis, albo poświata i więcej szczegółów w scenach z dużą ilością małych jasnych elementów albo brak poświaty lub też minimalna ale 'gwiazdy' znikają.
Doszło już do tego, że zacząłem się zastanawiać nad zeszłorocznymi OLED'ami jak seria C i G od LG.
Z drugiej strony to oglądam teraz na staruszku Sharp LC60LE635E, a on ma podświelenie krawędziowe więc każdy miniLed będzie go bił na głowę.
No i skoro nie ma pośpiechu to i decyzja się rozciąga w czasie.

phoenix_me

Active member
Doszło już do tego, że zacząłem się zastanawiać nad zeszłorocznymi OLED'ami jak seria C i G od LG.

Dorzucam do kandydatów OLED od Samsunga.
Lista oledów które wchodzą w grę:

Samsung OLED QE77S90C - najlepsze noty na rtigns jak 'overall' z modeli które wybrałem. Fajnie prezentują się kolory na porównaniach które oglądałem, są takie plastyczne, nie przejaskrawione no i cena teraz jest bardzo przyzwoita jak na 77 cali czyli 10k.

LG 83C34LA - ogólnie dobrze oceniany TV, brak MLA, gwarancja jak u Samsunga 2 lata. Tutaj nawet mógłbym się pokusić o 83 cale w cenie 11k. Taki trochę złoty środek.

LG 77G33LA - jest MLA, jest długa gwarancja bo aż 5 lat na matrycę. Jest i spora cena - najtaniej przewinął mi się chyba za 13k. W porównaniu do samsunga trochę przejaskrawione zbyt soczyste, aż nienaturalne kolory - nie wiem czy to się da ustawić?

(LG obsługują Dolby Vision, czego brak w Samsungu)

Ostatnia edycja:

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Dorzucam do kandydatów OLED od Samsunga.
Lista oledów które wchodzą w grę:

Samsung OLED QE77S90C - najlepsze noty na rtigns jak 'overall' z modeli które wybrałem. Fajnie prezentują się kolory na porównaniach które oglądałem, są takie plastyczne, nie przejaskrawione no i cena teraz jest bardzo przyzwoita jak na 77 cali czyli 10k.

LG 83C34LA - ogólnie dobrze oceniany TV, brak MLA, gwarancja jak u Samsunga 2 lata. Tutaj nawet mógłbym się pokusić o 83 cale w cenie 11k. Taki trochę złoty środek.

LG 77G33LA - jest MLA, jest długa gwarancja bo aż 5 lat na matrycę. Jest i spora cena - najtaniej przewinął mi się chyba za 13k. W porównaniu do samsunga trochę przejaskrawione zbyt soczyste, aż nienaturalne kolory - nie wiem czy to się da ustawić?

(LG obsługują Dolby Vision, czego brak w Samsungu)
Bravia 😁 OLED się wypala i basta.

Do góry