Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Wygralbys i nie wiedzialbys co zrobic z taka fortuna jak ja utrzymac :)

Znam dwa przypadki wygranej no i niestesty dwa nieszczesliwe :)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Krzysiek widzieli,

Podobno kolejna piramida finansowa, szukali jeleni na wplate na projekt i "amba fatima" jeden pseudo samochod pospawali i chyba na tym koniec. Ani kasy ani samochodo. Takie sluchy mnie doszly.

No ale w twoim artykule pisza ze w przyszlym roku cos ma byc, zobaczymy. Bo zamowienia juz chyba od 3 lat zbieraja.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wygralbys i nie wiedzialbys co zrobic z taka fortuna jak ja utrzymac :)
Znam dwa przypadki wygranej no i niestesty dwa nieszczesliwe :)

Było kiedyś o tym na forum.
Większość rozpuszcza kase i im odbija. Sam znam taki przypadek.
Inni znikają bez śladu, a tylko część wie tak na prawdę co zrobić z taką kasą.
Ja bym zrobił z tego drugie tyle, ale nikt nie dowiedziałbym się o jakiejkolwiek wygranej.
To chore czasy i lepiej takie rzeczy zachować dla siebie, ale na pewno nie zacząłbym od drogich samochodów, wręcz odwrotnie. Kupiłbym coś zupełnie przeciętnego.
Sama świadomość, że możesz mieć niemal wszystko wystarczy.

Ponoć w Olsztynie ktoś wygrał "6" dwa razy w ciągu tygodnia. Gdzieś o tym czytałem.
Nieprawdopodobne.

enocyl

Banned
Też słyszałem o takim przypadku, ale nigdy nie było to info z pierwszej ręki. Tak reagują ludzie zarabiający niewiele pieniędzy. Ktoś kto prowadzi swój biznes i dorobił się domu, średniej lub dobrej klasy samochodu itd. nie zwariuje od wygranej, bo już w tej chwili obraca całkiem sporymi kwotami. Na swoim przypadku wiem, że na pewno bym nie zbizikował ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dokładnie tak, a jak prowadzisz biznes i obracasz w skali roku milionami, nie wspominając już o 100-200tyś, to od tych paru mln. nie zwariujesz.
No chyba, że ktoś ma siano zamiast mózgu ;)

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Wałęsa dawniej często wygrywał i jak ześwirował?:D
Tak poważnie to kiedyś czytałem, że przy odbiorze wygranej masz spotkanie z jakimś ekspertem, który pomoże Ci obrać właściwą drogę. Wiadomo że jak wygra 6 baniek ,,Janusz,, zarabiający miesięcznie 1500zł to od razu wleci na wioskę z LaFerrari i cała miejscowa hołota będzie go miała na celowniku:D

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ja bym zrobił z tego drugie tyle, ale nikt nie dowiedziałbym się o jakiejkolwiek wygranej.

Armanig bardzo latwo powiedziec.

Ja chcialbym zrobic tak aby tych pieniedzy "nie stracic" ale jak to zrobic. To nie takie latwe jak sie wydaje. Ktos by pomyslal zeby wplacic na konto i zyc z odsetek, ale jakie mamy czasy. Z odsetek dostaniesz 1% i zara dopierdziela ci jakis podatek.

Rozmnozyc jak? Co kupisz jak teoretycznie na niczym sie nie znasz a los ci sie usmiechnal. Kupisz restauracje? To bedziesz wiecznie do niej dokladal. Zabawisz sie w deweloperke? Kupisz mieszkania na wynajem w miescie, to w remonty kupe kasy wladujesz i jest ryzyko ze cos pojdzie nie tak. (Choc mieszkania na wynajem to chyba najbezpieczniejszy sposob dla lajka)'

Ja szczerze z braku nie wiedzy balbym sie w cos zainwestowac, w sumie nie wiedzialbym nawet w co inwestowac....

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
lolo2
A czytałeś ostatnio o gościu, który sprzedawał kable audiofilom?
Mieszkania to dobry pomysł w takim Krakowie. Tutaj studenciaków nie brakuje i o wynajem toczą się bitwy:D

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Czytalem o tych kablach.... i szczerze jakos szczegolnie mnie to nie dziwi...

Z mieszkaniem najbezpieczniej chyba, najslabsza rentownosc ale bezpiecznie. Wiec warto zaplacic nawet dwa razy wiecej tyle ile mieszkanie jest warte ale zeby miec staly miesieczny dochod (tzw emeryture).

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Lolo, jest sporo pomysłów przy takiej kasie, pytanie czy jest faktycznie sens.
Można nie bawić się biznes i żyć z spokojnie z przyzwoitego procentu, tudzież wspomnianego lokalu usługowego (nie mieszkania, za duża rotacja).
Lokal za 1mln. przyniesie Ci ok. 10k/msc. przy umowie terminowej i to jest najpewniejsza lokata z łatwych i przyjemnych.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Procentu nie dostaniesz dzisiaj zadnego. W PKO dla ponad 5mln jest 1 lub 1,5% o ile dobrze pamietam. Takie zabezpieczenie kontraktu.
Wiec jakbys wygral w totolotka 10 mln to masz niby te 10 000zl minus "belka" czyli okolo 8 tysiecy. A inflacja zaraz bedzie na poziomie 1%.

Co do lokali uslugowych to jest mysl, faktycznie coraz czesciej slyszy sie ze jakas sieciowka chce wynajac na 10 lat. To jest bezpieczne i w zasadzie za wiele cie nie interesuje. Ale ponad mln w lokal trzeba wlozyc.

U mnie w rejonie 2 banki sprzedaja swoje budynki ale w zamian chca wydzierzawic pewna czesc na 10lat. Ze im sie nie oplaca trzymac calego budynku tylko sprzedac i wydzierzawiac? Nie rozumie tego troche....

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zasada jest taka, przy kupnie nieruchomosci komercyjnej kwota powinna się zwrócić przy wynajmie po 10 latach.
Więc, jeżeli ktoś chce kupić lokal pod inwestycje i go wynając, to nie powinien za niego płacić więcej jak to co realnie da mu 10-letni okres wynajmu.

Często jest inaczej, bo w Polsce żyją fantaści.

Przy sprzedaży/kupnie rozkręconego biznesu działa to podobnie, tyle, że dobrze jest jak kwota wywoławcza zwróci się po 2 latach.
Przykład, ktoś chce sprzedać myjnie samochodową.
Grunt nie jest jego. Więc nie ma mowy o prawach własności, czego często nie potrafią zrozumieć te cymbały które się ogłaszają.
Działającą myjnie gość wycenia na (np.) 100k, więc powinna przynosić po kosztach ok. 5k do kieszeni.
Jeżeli przynosi 2k, a ktoś chce 100k i tłumaczy, że przecież daje urządzenia, reklame i inne nic nie warte bzdety, to proponuje jak najszybciej zrezygnować.

Do góry