Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie do końca w temacie stricte auto-moto, ale świetny, krótki filmik pięknie ukazujący progres technologi i początki lotnictwa.
Chciałbym widzieć minę jednego z tych panów z tekturą na plecach, widzącego w powietrzu takiego Airbusa A380 z 800 pasażerami na pokładzie ; )

[youtube]M9Yww9LG3gw[/youtube]

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Nie do końca w temacie stricte auto-moto, ale świetny, krótki filmik pięknie ukazujący progres technologi i początki lotnictwa.
Chciałbym widzieć minę jednego z tych panów z tekturą na plecach, widzącego w powietrzu takiego Airbusa A380 z 800 pasażerami na pokładzie ; )

[youtube]M9Yww9LG3gw[/youtube]

I pomyslec ze, zaledwie 60 lat pozniej polecieli az w kosmos.

Kolejne 60 zajelo wynalezienie rakiety kosmicznej nadajacej sie do kilkukrotnego uzytku.

Co nas zadziwi za 30 lat? (Bo 60 mozemy nie dozyc).
Calkowite wycofanie pojazdow spalinowych?

lolo2

Well-known member
Bez reklam

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Normalnie jak na ulicach w Warszawie, częsty obrazek..... tylko w Warszawie jeszcze gościu z BMW by wyszedł i opipe.. kierowcę auta w którego uderzył.. i oczywiście , jeszcze pieszym by się dostało, bo akurat weszli wtedy , gdy panisko jechał z większa prędkością niż mógł jechać..

https://www.youtube.com/watch?v=Mepx-0OCtUw

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Normalnie jak na ulicach w Warszawie, częsty obrazek..... tylko w Warszawie jeszcze gościu z BMW by wyszedł i opipe.. kierowcę auta w którego uderzył.. i oczywiście , jeszcze pieszym by się dostało, bo akurat weszli wtedy , gdy panisko jechał z większa prędkością niż mógł jechać..

https://www.youtube.com/watch?v=Mepx-0OCtUw

Sam masz BMW i psioczysz na innych kierowcow bmw? Cale szczescie ze ja tej marki autozlomu nie mam xD

A co do filmika, dziwi mnie ze takie "wypasne" bmw nie mialo juz funkcji automatycznego hamowania. Bardzo dobra sprawa (mimo kilku awaryjnych hamowan bez powodu) system sprawuje sie ok.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tu nie o prędkość chodzi, a o brak odstępu.
Nagminne, na autostradach to samo.
Mnie osobiście nic tak nie irytuje na drodze, jak siedzenie komuś na dupie. Człowiek specjalnie trzyma odstęp, na wszelki wypadek (przykład na filmie), to ktoś z tyłu myśli, że zamulasz i cie popycha. Tak jak ktoś już wspomniał, 90% społeczeństwa, to debile. Trzeba z tym żyć.

Pomijam już fakt, że światła na żądanie w większości załatwiłyby sprawę.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Sam masz BMW i psioczysz na innych kierowcow bmw? Cale szczescie ze ja tej marki autozlomu nie mam xD

A co do filmika, dziwi mnie ze takie "wypasne" bmw nie mialo juz funkcji automatycznego hamowania. Bardzo dobra sprawa (mimo kilku awaryjnych hamowan bez powodu) system sprawuje sie ok.

A dlaczego mam nie psioczyć, skoro wielu z nich to "barany" i to , że człowiek coś ma to nie oznacza, że widząc głupotę kierowców u tego Producenta nie będę pisał szczerze... nie ma takiej opcji, a patrząc.. na Warszawę to BMW króluje w głupocie, wróć kierowcy tych aut.. najlepsi są Ci, którzy mają te kilkunastoletnie poprzerabiane, Ci są mistrzowie.. nie wspominając, że jadąc za takimi to śmierdzi na 50 m to oczywiście są to mistrzowie kierownicy.. Ale powiem Ci, że kierowcy Audi też mają za kołnierzem nie mało, mówię cały czas o Stolicy, tydzień temu miałem bliskie spotkanie z takim jednym jadącym A6 . Nie dość, że ewidentnie jego wina, złamał dwa przepisy za jednym razem to oczywiście jeszcze rączkami to i owo pokazywał.. zamiast mignąć światłami, że przeprasza, bo nie dużo brakło, mało tego i za mną auto tez nie dużo miało do tego, aby we mnie przywalić. I po co to wszystko, aby na następnych światłach za 40 m. postać sobie na czerwonym, to trzy auta byłby uszkodzone..

Armanig masz dużo racji odległość to podstawa, ale w mieście takim jak Warszawa, aby mieć tę odległość trzeba zwolnić inaczej ciężko, bo w wielu przypadkach jest bardzo duży ruch..
A w tamtej sytuacji były światła i pomimo tego i tak jegomość pierwszy, który jechał nie zachował odpowiedniej ostrożności, bo skoro piesi byli na przejściu to on musiał mieć już czerwone wczesne jak to mówi mój kolega. :)

Ostatnia edycja:

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Uwierz, że w Trójmieście jest podobnie z bmkami. Teraz byłem na Mazurach i taka sama sytuacja. Nie wiem skąd się to bierze.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Zdaje sobie sprawę, że to nie tylko w Stolicy są tacy kierowcy tych aut, a skąd się bierze.. nie będę pisał.. :) Mnie nie dziwi już nic jak oglądam jakiś filmik i np wyskoczy z Bmki kierowca z bejsbolem, czy nawet z pistoletem w ręku... Część z tych ludzi, kupując takie auto bez względu czy to jest nówka kilkuletni, kilkunastoletni to ci mistrzowie ulic wierzą w to, że mają auto do "fanu z jazdy" i tym samym jeszcze od siebie troszkę dodają tego "fanu", a efekty widać na ulicach.. :fool: nie mówiąc, że duża grupa osób jeżdżących tymi autami, nie mają praw jazdy.. i jakimś dziwnym trafem znowu jest ta,a nie inna marka.. zbieg okoliczności.. :):cool:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
.. Ale powiem Ci, że kierowcy Audi też mają za kołnierzem nie mało, mówię cały czas o Stolicy, tydzień temu miałem bliskie spotkanie z takim jednym jadącym A6 . Nie dość, że ewidentnie jego wina, złamał dwa przepisy za jednym razem to oczywiście jeszcze rączkami to i owo pokazywał.. zamiast mignąć światłami, że przeprasza, bo nie dużo brakło, mało tego i za mną auto tez nie dużo miało do tego, aby we mnie przywalić. I po co to wszystko, aby na następnych światłach za 40 m. postać sobie na czerwonym, to trzy auta byłby uszkodzone..

)

Lolek, ale te "to i owo" byl dlatego ze predzej, jadac swoja BMW wymusiles, 3 razy gwaltownie mu zahamowales i trąbiles wkolko na niego. To sie zdenerwowal xD

<zarty>

A tak na serio, to faktycznie.
Posiadanie BeeMWej to chyba stan umyslu. Ostatnio tak jeden sie spuszczal i kombinowal na zjazdach kolo warszawy ze tez kilka razy prawie bylaby kolizja a potem jeszcze wyprzedzil na trzeciego....

Ostatnio tez blondi w vw polowce tak czesto i szybko zmieniala pasy na A2 na wyjezdzie z Wawy ze masakra. Jade w kolejce lewym pasem, bo na prawym same tiry, to lewy jechal w miare te 110- 120km/h. Wiec nie widzialem kompletnie sensu aby zjezdzac na prawy, Droga zatloczona wiec ciul. Ale babka w polowce nienormalna. Tak jej sie spieszylo ze podjezdzala pod dupe, mrugala itp itd aby kazdy z lewego pasa wychamowywal do 80km/h i jej zjezdzal. Oczywiscie wiekszasc w tym ja miala ja w upie. Wiec ta jak widziala miejsce na prawym miedzy tirami to hyc na prawy pas wyprzedzanie i wpychanie na lewy.
Przez te kilkanascie kilometrow chyba nawet z 7 aut udalo sie jej wyprzedzic.... ale ile niebezpiecznych sytuacji to juz swoja droga.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ba mercedesem jechałem większe, wyższe auto ( w stosunku do 3ki Bmki), bardziej widoczne w lusterku i naprawdę mało, malo brakowało, aby gwiazda była robiona.. ale tak naprawdę głupota na maska, bo jakieś 50 m wcześniej już zmienił pas na który potem z powrotem wjechał i robiąc prawie ze mną kolizję, a wszystko po to tak jak pisałem, aby zaraz stać na kolejnych światłach.. I mówię jakby przeprosił to powiedzmy można uznać spieszy się gościowi , może, ale jak jeszcze coś tam wymachuje rękoma to naprawdę człowieka wnerwia, delikatnie mówiąc.
A część właścicieli BMW powinno być kierowanych do lekarzy - specjalistów, bo to jedyna słuszna droga dla nich.. nie mówiąc, że psują opinię fajnym autkom, bo co by nie mówić fajne auta są i na pewno wielu ma radość z użytkowania ich na co dzień.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Posiadanie BeeMWej to chyba stan umyslu.

Szczerze mówiąc, ja od lat już dawno nie widzę tej zależności.
Starych na drodze nie widziałem ho ho, jakby ktoś je hurtem zezłomował, a jak już, to pełno nowych i normalne towarzystwo za kierownicą, często pod krawatem. Mowa o mieście.
O Warszawie nie piszę, bo tam wiadomo, że większość przyjezdnych i tyle to ma wspólnego z mieszkańcami Warszawy, co kot napłakał.

Natomiast widzę od groma Audi - fanów, widać już po rejestracjach, jak nie umcyk - umcyk, to jakiś "tjuning" garażowy i oczywiście, jak zawrotka, to musi być na pseudo drifcie, bo gdzieżby inaczej.

Ja bym powiedział, że zależności widać, ale po rejestracjach i rejonach po których człowiek się porusza.
Mieszkałem w różnych miastach i książkę można by pisać.

PS. Gangusie od lat jeżdzą już Mesiami, Be..emki już dawno w tym towarzystwie są passe ; )

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Izerę widzieli?
Ciekawe czy skończy sie tak jak z Husarią czy nową Syrenką...

Wczoraj w tv kilku specjalistów z rynku motoryzacyjnego się wypowiadało i oni raczej pesymistycznie podchodzili do tego tematu. Ale pożyjemy zobaczymy, jedno jest pewne musi być bardzo dobra cena,
aby ludzie się zdecydowali na nasze autko. Jak cena będzie porównywalna do tych elektryków od dużych i znanych koncernów to sprzedaż będzie znikoma.

Do góry