Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Gazu nigdy nie miałem, ale takiego Huma, faktycznie aż się prosi.
Prosta kalkulacja finansowa. Podobnie jest ze sprzętem audio/video.
Mam wydać 7k na ampli, jak mogę mieć to samo za 4k i tak x10 sprzętów?
Może dlatego (a raczej na pewno) ludzie mogą korzystać z lepszej klasy produktów, bo kombinują.

Po za tym, niektórym się wydaje, że jak kogoś już stać na coś lepszego, to pieniądze im spadły z nieba.
Mają też worek zbędnych pieniędzy na ASO, nie zadają sobie pytań, czy oby na pewno ktoś ich nie dyma na każdy kroku, płacą i myślą, że żyją w idealnym świecie. Ja wiem, że są tacy.

Ja bym powiedział, że sporo osób właśnie dlatego korzysta z tego marnego, krótkiego życia, bo kombinują jak przyoszczędzić, na tym, na czym można, bo nie mówimy tu o druciarstwie i paranojach w postaci pracy za 2000zł/msc i S-klasie która wyjeżdza raz na tydzień wokół komina.

Idąc dalej, to ci co sprowadzają auta z USA i potrafią przyoszczędzić kilkadziesiąt tyś. nie powinni się cieszyć z życia, bo skoro ich nie stać na kupno w salonie, to nie dla psa kiełbasa?

Nie dajmy się zwariować, większość dziś kombinuje, od dużych firm, do tych malutkich, którzy też chcą coś skorzystać, a jak się da, to dlaczego nie?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wytłumacz dlaczego nie, pomijając aspekty techniczne, bo tutaj już fachura powinien się wypowiedzieć.

Henry

Active member
Bez reklam
Czytając niektóre posty, aż chce się zacytować Werfa ;)

Niektórzy maja wciąż w głowie kiepskie, zawodne instalacje gazowe... a czasy się zmieniły, technologia też poszła do przodu.
Nie jestem fanem gazowania, ale doskonale rozumiem, że niektórych najzwyczajniej stać na drogie auta, ale jeżeli mogą, to chcą zaoszczędzić na eksploatacji... bo być może własnie dlatego ich stać na te auta, a nam nic do tego w jaki sposób wydają/ oszczędzają swoją kasę.

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście niech każdy robi jak mu pasuje. Dla normalnego zjadacza chleba jest to po prostu dziwne. Stać Cię na takie auto, to powinno Cię stać na benzynę. Takie myślenie. Ogólnie trzeba przyjąć, że jest to chyba ewenement w skali celebryckiej. Ja osobiście także do tego nic nie mam, bo nikomu do kieszeni czy prywatnych spraw nie zaglądam/nie wtrącam się. Ale fakt faktem, że znam takich co by gów..no z pod siebie zjedli. A nie odczuwają braków finansowych. Taki charakter.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Czytając niektóre posty, aż chce się zacytować Werfa ;)

Niektórzy maja wciąż w głowie kiepskie, zawodne instalacje gazowe... a czasy się zmieniły, technologia też poszła do przodu.

Nie chce mi się szukać, ale jest jakiś sławny zakład montujący LPG, który wstawia wykresy po montażu do samochodów typu ten Hummer itd. Często wynik po strojeniu na LPG jest wyższy niż na benzynie :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Stelvio, ja zgodzę, skąpstwo i przesadna oszczędność, to już w mojej ocenie zakrawa o chorobę.
Też tego nie cierpię, ale patrząc w drugą stronę, czyli przesadna rozrzutność, czy życie na kredyt, zadłużanie, też nie wróży dobrze. Trzeba mierzyć siły na zamiary i nie popadać w skrajności.

Tyle, że nic tu nie jest czarno/białe, załóżmy, że ktoś pół życia przeharował na średniej pensji i od lat marzył o tym wspomnianym Hummerze, wyliczył, że stać go na auto, a nie koniecznie pasuje mi uszczuplać już i tak skromny budżet na paliwożernego potwora.

Rozeznał temat i doszedł do wniosku, że gaz załatwi sprawę.
Co z takiej sytuacji człowiek ma począć, zostać przy swoim przysłowiowym "Clio" i zdechnąć sfrustrowany, czy spełnić marzenia i cieszyć się życiem?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dzisiaj idąc do fryzjera zobaczyłem takiego na wypasie w specjalnym lakierze ala złoto CLS-a coupe 53 4 Matic, w podstawie pewnie takie auto powyżej 400 tys. z tym silnikiem, a w tym wyposażeniu pewnie około 550 - 600 tys. Nie było widać żadnego wlewu dodatkowego na gaz, ale nie miałem czasu, bo tak bym poczekał i powiedział właścicielowi, że głupotę życia robi nie gazując, mając takie autko. Jakby trochę nim pojeździł to na zaoszczędzonym paliwie może bidną A klasę by kupił..... dla syna, albo córki.. A jakby spotkał pewnego celebrytę to jeszcze by mu podpowiedział, gdzie to można zrobić.. Może nie zdaje sobie sprawy z tego faktu... :)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pudzian zrobił sobie jaja z tym gazem w Lambo , a się zrobiła zadyma :) Ciekawe gdzie by upchał butle.

Kiedyś Pudzian powiedział (i jest w tym sporo prawdy) :

"Ci, którzy uważają, że gaz jest dla biednych, to snoby. Przecież jeżeli nie ma różnicy w jeździe, a założenie instalacji nie wpływa źle na silnik, to czemu tego nie zrobić? Jeżdżę na gazie, bo potrafię liczyć"

Swoją drogą nie rozumiem takiego uprzedzania do gazu szczególnie jak mówimy o aucie stricte użytkowym. Jak ktoś sobie kupuje takie Lambo jako drugie czy piąte auto to wiadomo, że go nie zagazuje bo raz , że jak , a dwa ile trzeba by nim jeździć żeby się zwróciło. To raczej auta "weekendowe" , spełnienie marzeń, wyjątkowe fury.

Ciekawe czy ktoś napiszę komuś kto ma duży dom i założył solary , że jak go nie stać na prąd i szuka oszczędności to powinien mieszkać w kawalerce.

Ostatnia edycja:

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Tak potocznie. Solary to bardziej do podgrzewania wody. Fotowoltanika do prądu.
Kolektor słoneczny i panel fotowoltaniczny.
Tak tylko żeby nikt nie mylił. Pozdr.

Henry

Active member
Bez reklam
Tak potocznie. Solary to bardziej do podgrzewania wody. Fotowoltanika do prądu.
Kolektor słoneczny i panel fotowoltaniczny.
Tak tylko żeby nikt nie mylił. Pozdr.
Wiadomo o co Pawłowi chodziło... ale żeby nikt nie mylił, to fotowoltaika nie fotowoltanika :D

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Pudzian zrobił sobie jaja z tym gazem w Lambo , a się zrobiła zadyma :) Ciekawe gdzie by upchał butle.

Kiedyś Pudzian powiedział (i jest w tym sporo prawdy) :

"Ci, którzy uważają, że gaz jest dla biednych, to snoby. Przecież jeżeli nie ma różnicy w jeździe, a założenie instalacji nie wpływa źle na silnik, to czemu tego nie zrobić? Jeżdżę na gazie, bo potrafię liczyć"

Swoją drogą nie rozumiem takiego uprzedzania do gazu szczególnie jak mówimy o aucie stricte użytkowym. Jak ktoś sobie kupuje takie Lambo jako drugie czy piąte auto to wiadomo, że go nie zagazuje bo raz , że jak , a dwa ile trzeba by nim jeździć żeby się zwróciło. To raczej auta "weekendowe" , spełnienie marzeń, wyjątkowe fury.

Ciekawe czy ktoś napiszę komuś kto ma duży dom i założył solary , że jak go nie stać na prąd i szuka oszczędności to powinien mieszkać w kawalerce.

Paweł to temat głęboki, ale ja powiem tak, trzeba mieć "odpowiednio w głowie", aby powiedzieć, w taki sposób, że gaz jest dla biednych.. ale są ludzie i parapety... byli już tacy co mówili, że Biedronki to dla biednych, tylko popatrzmy jakie auta stoją pod tymi marketami :)
A jeśli chodzi o jego umiejętności liczenia w 100% znaczeniu tego słowa to ja byłbym ostrożny patrząc choćby na to co i w jaki sposób on czasem mówi w wywiadach, czy w różnych programach "show" itp..
Natomiast, jeśli chodzi o solary to też ma związek duży z szeroko pojętą kompanią ochrony środowiska promowaną przez UE. Na Zachodzie Europy są bardzo popularne i jest tego naprawdę dużo.. Mam taką miejscówkę w Chorwacji, piękny dom (willa) zwał jak zwał również tam są solary zamontowane przez właściciela, zresztą dużo tam tego jest, na różnych domkach, ale generalnie tak jak kolega napisał, one służą w większości przypadków do nagrzania wody. I właściciele twierdzą, ze pomagają środowisku :) i po trosze coś w tym jest..

W gazowaniu normalnych aut dla mnie jest to normalne (choć to nie dla mnie), natomiast nie rozumiem gazowania aut już z górnej półki.. Były kiedyś w necie dwa , albo trzy filmiki z Q7 takimi na wypasie zagazowanymi.. były to filmy ze stacji benzynowych i kiedy ludzie śmiali się w swoich postach (zaznaczam nie było tam chamstwa, tylko ludzie śmiali się pisząc swoje przemyślenia w tej materii) pod filmami, po pewnym czasie filmy zostały usunięte z sieci zapewne sami właściciele, to jeśli nie jest wstyd w tego typu autach montować gaz, to dlaczego tych filmów już nie widać.. jeśli to jest coś normalnego auto za 500 tyś zagazować to trzeba to propagować , a nie kasować filmy np z YT.. Ja bym tego nie zrobił , jeśli uważałbym, że to jest normalne dla mnie..

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
Podziwiam tylko upór gazowników.Silników z pośrednim wtryskiem praktycznie nie ma od kilku ładnych lat .Z technicznego punktu widzenia wtryskiwacz bezpośredni jest chłodzony paliwem,a więc musi być choćby co trzeci raz wysterowany,co powoduje przy dobrych układach że auto i tak pije przynajmniej 1 z trzech części benzyny.
Dodając do tego wieczne problemy z kontrolką silnika plus ciągłe ubytki płynu przez niechlujnie zamontowane węże ogrodowe+niechęć serwisów do jakichkolwiek napraw+zakaz wjazdu do parkingów podziemnych osobiście wybrałbym dizla : )

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Kurna, nie moglem sie powstrzymac aby tego NIE wkleic xD

[youtube]EAxupQZ2MQo[/youtube]

Do góry