Kolejny klient naciągnięty przez NANDO
Witam , to ja kolejny naiwny, który dał się naciągnąć. Teraz tylko bić się w piersi i użalać nad własną naiwnością. Zakupy zrobiłem w sklepie nando 03.12.2008. Bazując na wyszukiwaniu w ceneo i będących na tej stronie opiniach o sklepie (same pozytywy), kupiłem telewizor LCD Samsung 32LE757A.
03.12.2008 zrobiłem przelew na kwotę 2580 zł. 06.12.2008 dostałem maila, że otrzymali płatność a 07.12.2008, że telewizor został zamówiony w hurtowni. Jeszcze 09.12.2008 dzwoniłem na infolinię i próbowałem dowiedzieć co się dzieje z zamówieniem. Pani bardzo grzecznie powiedziała mi, że sprzęt dostarczany jest w ciągu 5 dni z hurtowni tak, że mój telewizor dostanę jeszcze w tym albo na początku przyszłego tygodnia i że nie mam się o co martwić.
Uspokoiła mnie ta informacja, ale zapowiedziałem się, że w piątek tj 12.12.2008 jeszcze zadzwonię i dowiem się co jest grane. Pani powiedziała, że dobrze a jeżeli telewizor dojdzie szybciej z hurtowni to ktoś się ze mną skontaktuje telefonicznie lub mailowo w sprawie wysyłki. No i spałem spokojnie do piątku. W piątek próbowałem się dodzwonić na infolinię bez skukcesów, później próbowałem wejść na ich stronę, żeby wysłać maila, niestety strona była już zablokowana. Wszedłem więc jeszcze na ceneo.pl i tam jeszcze była oferta NANDO.PL i mail kontaktowy (już bo zablokowaniu strony !!!!!!!!!!!!!).
Napisałem do nich maila ale nadal byłem nie spokojny. Zacząłem drążyć temat i trafiłem na to forum. Gdy przeczytałem pierwsze posty włos mi się zjeżył a po plecach spłynęła strużka zimnego potu. Już teraz wiedziałem co jest grane.
Od razu przygotowałem zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa i pojechałem na policję. Było już jednak późno a Pan policjant stwierdził, żeby jeszcze poczekać do poniedziałku, bo może telewizor przyjdzie. Wtedy ja mu powiedziałem co przeczytałem w internecie na temat tej firmy a on, że w internecie różne rzeczy ludzie piszą. Podałem mu numer ID sprawy, która jest już prowadzona przez policję w Warszawie a on na to, że jest za późno, żeby gdziekolwiek dzownić (było koło 19) i że jeżeli chcę to on może przyjąć ode mnie to zawiadomienie ale muszę być świadomy, o odpowiedziałności karnej za składanie fałszywych zeznań. Trochę się wystraszyłem i umówiłem się, że pojawię się w poniedziałek.
W poniedziałek jednak wyjeżdżam służbowo do Warszawy i dopiero we wtorek pójdę jeszcze raz na policję.
Narazie przygotowałem tylko zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez właściciela firmy Nando ale teraz po przestudiowaniu kilku wątków dotyczących sklepu Nando i OskarMedia (ten sam właściciel) nie wiem czy nie podać jako współwinego firmę będącą właścicielem ceneo.pl.
Sklep Oskarmedia już kilka tygodni wcześniej został zablokowany a oni wiedząc, że właścicielem sklepu NANDO.PL jest ta sama firma co OskarMedia nadal pozwalała tej firmie naciągać ludzi tylko pod innym szyldem czyli według mnie oni są również współwinni.
Druga sprawa, że w ceneo istnieje możliwość kasowania negtywnych komentarzy przez administratorów stron sklepów internetowych w ten sposób pozbywa się klientów rzetelnej informacji o sklepie, który jest przez ceneo.pl proponowany. Poradźcie mi czy mam dodać do zawiadomienia o przestępstwie tą firmę wałściciela ceneo.pl ,czy to coś da ,czy pozwoli odzyskać kasę jak nie od NANDO.PL to może od CENEO.PL.
Kolejna moja prośba dotyczy podania informacji (jezeli ktoś taką posiada) czy jest szansa na jakieś polubowne rowiązanie problemu, zwrot kasy bądź wydanie zakupionego towaru.
Czy w tej chwili gdy prezio tej złodziejskiej firmy jest już aresztowany a konta podobno, już poblokowane to czy jest jeszcze jakaś szansa na szybkie rozwiązanie problemu, czy już tylko sąd i ciągnące się rozprawy. Czy ktoś posiada informację, czy poszkodowani są tylko klienci, czy firma ta miała też jakieś inne wieżytelności wobec firm państwowych takich jak ZUS, Urząd skarbowy itp a także woobec innych firm, bo jeżeli tak to My jako kilenci jesteśmy na szarym końcu aby odzyskać naszą kasę.
Wiem, że wcześniej część ludzi odzyskała kasę ale to było jeszcze przed zamknięciem firmy i zablokowaniem kont.
Czy ktoś ma jakieś informacje z pierwszej ręki tzn z Ożarowa, podobno policja powiedziała, że sklep został przejęty przez inną firmę i ona będzie regulowała zobowiązania wobec klientów (wyczytane na innym forum nie potwierdzone).
Tyle mojej histori i próśb o informację. Proszę dzielmy się wszelkimi informacjami może w ten sposób coś wskóramy. Pozdrowienia dla wszystkich "naiwnych" takich jak ja