Mam 46XL2E
Od wczoraj mam 46XL2E
Tak więc podzielę się swoimi spostrzeżeniami i postaram się odpowiedzieć na większość pytań, które pojawiły się w tym wątku.
Od razu napiszę, że nie porównywałem go z innymi TV - tylko wziąłem w ciemno... ale zdecydowanie nie żałuję tego wyboru
Obraz Polsat i TVN z kablówki UPC w Krakowie jest miodzio
oczywiście po wykonaniu kilku regulacji (najważniejsza regulacja: ostrość=0). Pozostałe programy - do przyjęcia
jtd napisał:
Bastian - czy u ciebie czern tez ma poswiate fioletowa?
Nie jestem Bastianem, ale napiszę jak jest u mnie.
A więc rzeczywiście pod kątem czerń robi się fioletowawa. Ale nie przeszkadza mi to w ogóle, bo po pierwsze - żeby to zobaczyć, to trzeba o tym wiedzieć i się wpatrzeć; a po drugie i tak oglądam TV na wprost a z tej pozycji czerń jest czarna
gajo333 napisał:
Czy działa z TV N na złaczu HDMI ????, ponieważ słyszałem o problemach
Przyłączam się do pytania, bo na razie mam tylko zwykłą kablówkę UPC, ale najwyższy czas to zmienić i nie wiem teraz, czy mam się bać 'N'ki?
Golibroda napisał:
Ponawiam swoją prośbę o podanie dokładnych wymiarów transportowych pudełka czyli opakowania tekturowego w którym jest TV w styropianach.
Wymiary pudełka w jakim przyjechał do mnie LC-46XL2E to 82x121x30cm.
pku napisał:
Z 46 to była porażka polegająca na tym że w naroznikach obraz tracił tą nadnaturalna ostrość, jak w starym popsutym kineskopie . Tak naprawdę ostrość zbliżoną do 42" miał obszar w krztałcie kwadratu postawionego na narożniku - w srodku obrazu.
U mnie ani w trybie SD, ani przy obrazie z komputera za pomocą kabla analogowego (na razie nie mam kabla cyfrowego) w rozdzielczości 1360x768 (bo analogiem nie da się więcej) - nie zaobserwowałem takiego efektu.
Wg mnie to co widziałeś w tym sklepie, jest efektem wynikającym ze złej jakości podłączenia źródła sygnału.
pku napisał:
Czyli rozumiem ze z ta nadostroscia mozna sobie poradzic, lub po prostu byly tak ustawione ??
Tak jak pisał _MarSs_ można ustawić wszystko
A więc należy wyłączyć wyostrzanie (ostrość = 0), nieco zmniejszyć jasność (bo gdy jest na maxa - to uwydatnia wszystkie niedoskonałości sygnału/kompresji) i jeśli trzeba to trochę zredukować kontrast. Na koniec można też zmniejszyć temperarurę kolorów na najniższy poziom. Po tych ustawieniach obraz jest gładziutki i delikatny jak pupcia niemowlęcia
Co więcej, można to wszystko zrobić używając tylko jednego przycisku na pilocie - zmienić "Tryb AV" na "film".
kiki napisał:
quax - do tej pory nasi klienci nie wiedzą co to martwe piksele
Mój egzemplarz ma 2 martwe piksele/subpiksele. Na razie nie robiłem dokładnych testów, ale chyba nie ma już więcej. W każdym razie nie jest to żadnym problemem, gdyż już z odległości 1m nie można ich dostrzec, a co dopiero z 2,7m
. Nawet gdy usilnie wpatruję się w jeden z nich z odległości 20cm, to gdy leci film, czy TV - ciągle go gubię z oczu i muszę się naprawdę wysilać, aby go znaleźć ponownie
Podsumowując - martwe piksele są, ale są tak malutkie, że nie zauważalne. Więc nie dziwię się, że ludzie nawet nie wiedzą co to jest "martwy piksel" w telewizorach FullHD
Jest jedna rzecz która mi przeszkadza, a mianowicie powolne przełączanie kanałów. Gdy przestawiam kanał na następny, to muszę poczekać krótką chwilkę. A ja bym chciał natychmiast, tak jak mam np w komputerze z kartą TV - tu przełączenie pomiędzy kanałami jest błyskawiczne. Także czas reakcji na polecenia pilota jest dziwny, np gdy naciskam "mute" to reakcja jest błyskawiczna (i to mi sie podoba), ale gdy chcę np podgłośnić TV, to w moim odczuciu od momentu naciśnięcia przycisku na pilocie do momentu rozpoczęcia podgłaśniania przez TV jest zbyt długi czas oczekiwania... Wygląda to na problem oprogramowania... Czy ktoś ma źródła softu do 46XL2E? Bardzo chętnie bym go podżyłował i wgrał do TV moje poprawki