jtd napisał:
(...) moje drugie pytanie - jak przelaczasz na jakis analogowy kanal 4:3, gdzie leci np. teledysk w formacie 16:9 i u gory i na dole sa czarne pasy, czy ten sharp potrafi sam je obciac i dopascowac obraz, zeby byl bez tych czarnych paskow ?
Jak do tej pory to nie udało mi się go tak ustawić (może nie spróbowałem wszystkiego...?) więc wygląda na to że on tak nie umie...
Ale w instrukcji na str. 29 (możesz ją pobrać ze strony Sharp Polska) jest opisane, że TV ma możliwość odczytu z transmitowanego sygnału informacji o WSS i na tej podstawie potrafi się automatycznie przełączyć w najlepszy format. Być może nasze stacje SD nie nadają info o WSS...?
oki44 napisał:
Dzięki quax za wyjaśnienia. Jeszcze jedno pytanko. Czy z tyłu TV, na naklejce jest: Made in Łysomice, czy inaczej?
Na moim TV jest "MADE IN JAPAN".
Co ciekawe, na końcu instrukcji jest napis "Wydrukowano w Polsce"
A pudełko wyniosłem do piwnicy i nie pamiętam co na nim pisało.
czechoj napisał:
(...)Martwych pikseli nie zauważyłem.(...)
Wcale się nie dziwię. Tak jak pisałem kilka postów wcześniej - bardzo trudno je zauważyć, a nawet gdy się taki znajdzie to strasznie łatwo go zgubić
Jeśli masz możliwość wyświetlenia na TV całego białego ekranu (np. za pomocą komputera, aparatu fotograficznego albo innego urządzenia) - to byłbym zobowiązany gdybyś wyoglądał go wtedy przez chwilę całego z odległości 20cm.
Dla ułatwienia załączam plik z obrazkami testowymi "test_pikseli.zip" (zrobiłem też obrazki monochromatyczne (czerwony, zielony i niebieski) w celu przetestowania subpikseli).
Zastanawiam się jak to jest w innych egzemplarzach niz mój. Acha i napisz czy także masz 46".
-----
Heh, wiecie co? Po napisaniu tego posta jeszcze raz przysiadłem do oglądania moich 2, jak myslałem, martwych pikseli ale okazuje się, że patrząc na subpiksele (R, G lub B) pod innym kątem - cały subpiksel jednak świeci.
Wygląda więc na to, że nie mam martwych pikseli, a to co zaobserwowałem to jakaś drobinka kurzu czy inne zanieczyszczenie, które przedostało się do którejś warstwy matrycy i teraz po prostu przy niektórych kątach patrzenia zasłania świecący subpiksel, a przy niektórych nie
A więc wygląda na to, że wszystkie z moich 6 220 800 subpikseli mają poprawnie działające podłączenia elektryczne - natomiast w procesie produkcji ekranu nie było nieskazitelnej czystości, bo jakieś dwa niepotrzebne paprochy się w mojej matrycy zawieruszyły...
A jak to jest w waszych egzemplarzach?