Chyba już czas na mój test 46PFL8007
Na spokojnie i bez zbędnych emocji. Na telewizor czekałem kilka miesięcy. Wcześniej też miałem philipsa. Przez 5 lat pracował bez zarzutu (seria 7) Nawet to 100hz nie miało ale dobrze i sprawnie grało więc wiedziałem że 46PFL8007 będzie mój. I jest... Od dwóch miesięcy. Potrafi równie zachwycić co i rozczarować.
1. Pilot
Najładniejszy i najbardziej funkcjonalny jaki kiedykolwiek posiadałem. Konkurencja jest daleko w tyle. Niestety pilot jest idealny dopóki nie zaczniemy z niego intensywniej korzystać. Ten wynalazek po prostu zawiesza się. Czasami nie reaguje sam pilot, czasami pilot wysyła polecenia do tv tyle, że tv nie do końca wie o co chodzi. Ale jest recepta - wystarczy go na chwilę położyć i wszystko wraca do normy. Czy tak powinien działać pilot w tej klasie tv? Nie sądzę. Pomysł zarąbisty ale zdecydowanie niedopracowany.
2. Wykonanie tv
Tu nie ma się do czego przyczepić. To towar z wyższej półki. Pięknie wygląda w salonie. Jego ciemna ramka wygląda o niebo lepiej niż w samsungach. Okulary są idealne dla osób noszących okulary korekcyjne. Praktycznie nie odczuwa się dyskomfortu.
3. Smart tv
Już chyba lepiej w ogóle można było do telewizora nie wrzucać czegoś co nie dość, że jest bezużyteczne to jeszcze działa jak pierwsza wersja visty albo win 95. Tu dali ciała. Jedyna przydatna rzecz to YT i IPLA o ile w ogóle zaskoczy i zechce coś odtworzyć. Reszta to już kompletna strata czasu - no chyba, że ktoś jest masochistą
Mam nadzieję, że philips przez kolejne aktualizacje naprawi ten szit, który po ciuchu wrzucił do tej klasy tv.
4. Obraz
Jakość obrazu bardzo dobra. Dobrze odwzorowane kolory, doskonały poziom czerni - odważę się nawet powiedzieć, że porównywalny z plazmą. Matryca całkiem nieźle podświetlona jak na krawędziową technologię. Moim zdaniem już delikatna modyfikacja podstawowych profili obrazu daje dobre efekty i profesjonalna kalibracja ifs wydaje mi się zbędna.
5. Ulepszacze obrazu i tzw teatr
To mnie najbardziej boli w tym TV. Jeśli wyłączymy perfect natural coś tam HD to mamy klasyczny judder i chyba jest on o wiele bardziej widoczny niż w starej poczciwej serii 7 sprzed 5 lat. Jeśli jednak włączymy ten wynalazek to judder z głowy ale szybkie ruchy na bliskim planie po prostu smużą. I nie mówię tu o tym jak ktoś wywija mieczem ale nawet twarze aktorów przechodzących na pierwszym planie dostają jakiegoś stroba. Dosłownie trzęsą im się policzki i włosy. Do tego dochodzi tzw teatr i po prostu nie da się tego oglądać. Może nawet do tego teatru można się przyzwyczaić ale jak się obraz przy szybkich scenach leje no to już sory... Ciekaw jestem czy to tylko tak u mnie czy ten typ już tak ma???
6. Dźwięk.
W poprzednim tv serii 7 to był dźwięk. Nawet sub był na tylnej ścianie. Tu jakoś jest zdecydowanie gorsza ale wiadomo - to cienki tv, głośniki w podstawie więc nie będę się przyczepiał. Mam solidny zestaw kina domowego więc jakoś przeboleję. Choć wyczytałem, że jego dźwięk jest jednym z najlepszych w tej klasie cienkich tv. czy tak jest? Nie wiem - nie miałem porównania.
7. Ambilight
Super sprawa. Kupiłem ponownie philipsa między innymi ze względu na tę opcję. W serii 7 miałem tylko dwustronny. Tu jest spektra i rzeczywiście wygląda to spektakularnie i do tego strefowo. Dla mnie bomba.
8. 3d
Jest ok, niestety kiedy oglądam 3d włączam ten perfekt natural cos tam hd. Mimo, że czasem przysmuży to wygląda lepiej niż z judderem. Ale to moje subiektywne odczucia. Tryb dla dwóch graczy 2d wykorzystując technologię 3d fajny ale niedopracowany. Obraz jest nienaturalnie rozciągnięty. Tu trzeba to dopracować.
9. menu
Tragedii nie ma ale demon prędkości to to nie jest
Myślę, że tryb obrazu powinien mieć bezpośredni dostęp z pilota tak jak w przypadku formatu obrazu, ambilight czy 3d. Niestety trzeba troche pokilkać zanim się tam dostaniemy
Swoje uwagi przekazałem serwisowi. W domu był nawet serwisant i smużeniu obrazu po włączeniu ulepszacza przyglądał się bacznie. W końcu przyznał mi rację choć nie było to na początku oczywiste. Zalecił aby poczekać na kolejną aktualizację i jeśli to nic nie pomoże to wtedy zabiorą go na dokładne testy w serwisie. Czy kupiłbym go jeszcze raz??? Poważnie się zastanawiam. Kiedy wydaję tyle kasy na tv powinienem być z niego zadowolony przynajmniej w 90 procentach. Wiem, że nie ma produktów idealnych ale pewne mankamenty tego tv trochę mnie irytują. Nie wiem, może to tylko mój tak ma? Jak jest u was? Pytam oczywiście posiadaczy