Od jakiś 9 miesięcy przymierzam się do wymiany TV (jako posiadacz LE40C650). Pierwotnie myslalem o seri F i modelu F6500, ale zniechecal mnie trochę wolno dzialajacy SMART. Teraz zastanawiam się nad seria H i dwoma modelami - H6400 i H6640. I mam pare pytan z tym związanych:
1. Jakie sa matryce w tych TV?(100 czy 200 Hz, natywne, nie CMR) Czy sa one takie same dla tych samych wielkości?(np. 48 cali)
2. W jakim formacie jest wysylany dźwięk po wyjściu optycznym do kina domowego w zaleznosci od wybranego wejścia w TV? (Tuner, HDMI, Smart, DLNA) - zakładamy ze na sygnale wejściowym jest DD5.1 lub DTS.
Jest do dla mnie dosyć istotna kwestia. Z tematu o Ue48H6400:
"PCM - wysyła zwykłe stereo
Dolby Digital - wysyła dźwięk DD ale jest aktywne tylko gdy dźwięk źródłowy również jest w DD
DTS Neo 2:5 - robi ze stereo dźwięk 5.1 i wysyła jako DTS (fajne do kablówki)
Problem pojawia się gdy podepniemy np. kompa lub PS3 ktore jako dzwiek zrodlowy maja DTS, wtedy aktywne sa tylko PCM i DTS Neo czyli tracimy mozliwosc prawdziwego dzwieku 5.1"
Czy taki sam problem wystepuje w przypadku H6640? Jeżeli zrodlo ma dźwięk w formacie DTS to mamy do wyboru PCM lub DTS Neo(czyli tracimy wielokanałowość oryginalna)?
Czy TV umie przeslac po optyku sygnal 5.1, jeżeli sygnal wejściowy jest po HDMI i ma 5.1?
3. Czy w H6640 podstawy sa obrotowe, czy przymocowane na stale?
4. Czy MicroDimming w H6640 rzeczywiście cos daje w porównaniu do trybu film, gdzie jest on wylaczony? (w sensie czy warto do niego doplacac)
5. Jaki typ podświetlenia ma H6640 i H6400? (dirrect czy edge)
Te kwestie sa dla mnie bardzo ważne przy wyborze ktoregos z tych dwóch modeli (podwojnego tunera ani tunera sat, bedacego jedna z roznic na korzyść H6640 nie potrzebuje, mam dekoder zewnętrzny).
Czekam na wszelkie sugestie i odpowiedzi