A jaka masz matryce i na jakich ustawieniach - jasnosc, podswietlenie, kontrast?U mnie do 6% jednolity czarny.
Dzisiaj porobilem testy w sklepie i:
55C650 na AA01 - gradiacja od 9%
46C650 na AA01 - pen nie poszedl
40C550 na SQ01 - gradiacja od 8%
40C650 na SQ01- gradiacja od 20%!!!
40C650 na AA03 - gradiacja od 9%
40C630 na SQ03 - gradiacja od 20%!!!
37C550 na AA01 - gradiacja od 20%!!!
40C6000 - gradiacja od 20%
Wszystkie TV mialy domyslne ustawienia obrazu - dynamiczny, podswietlenie 20.
Ustawienie jasnosci na 100 nie zmienialo poziomu widocznosci gradiacji.
W lekko przyciemnionym pomieszczeniu pobawilem sie pozniej 40C650 na AA03 i zonk - czy te wszystkie LCDki tak swieca po ciemku? Fakt, przez wiekszosc czasu TV byl polozony na plecach na wyskosci ok 1,5m, bo nie mozna bylo go zlozyc, a ja stalem nad nim/przy nim. Wczesniej nie zwracalem na to uwagi w sklepach, ale po zapuszczeniu swoich fotek i filmu testowego szczena mi opadla ze zdziwienia jaka kicha.
Pojechalem do MM zweryfikowac obserwacje i stwierdzilem, ze na powyzszych modelach rowniez widac podswietlenie mimo duzego naswietlenia w sklepie, szczegolnie gdy nic nie jest wyswietlane na ekranie. Fakt obserwacje robilem z bliska z ok 1 - 1,5m. Nie bylo to swiatlo odbite od zarowek, bo gdy TV wylaczylem ekran robil sie czarny.
Zastanawiam sie teraz czy takie podswietlenie nie bedzie widoczne w domu w nocy.
Widzialem amatorskie zdjecia tego TV w nocy i tego efektu prawie nie bylo widac.
Nie wiem czy ustawienia ekranu jakie zrobilo sie np na HDMI, beda te same co na USB. Na dynamicznym podswietlenie bylo ustawione na 20 czyli max, gdy mialem wlaczone wyswietlanie zdjec z USB i chcialem sprawdzic ustawienia obrazu to wyrzucalo mnie do wczesniejszego zrodla obrazu i pokazywalo mi to co wyzej.
Po przelaczeniu na tryb standardowy podswietlenie minimalnie zmniejszalo sie, innych trybow i mocy podswietlenia nie sprawdzalem.
Czy po zmniejszeniu podswietlenia wiekszosc niedoskonalosci matrycy (nierowne podswietlenie w rogach, clouding itd) staje sie mniej widoczny??
Poradzi ktos cos?
Ostatnia edycja: