To i ja wtrącę swoją opinie na temat tego telewizora. Byłem już decydowany na plazmę nawet wybrałem sobie model ( Samsung PS50C6500) ale z uwagi na kompletną zmianę ustawienia mebli w salonie rozmiar zaczął mieć znaczenie. W nowym miejscu na TV zostało 1 m co dało mi rozmiar 40-42 cale maksimum.
Jak dobrze, że nie byłem ograniczony wolną przestrzenią na tv. Spokojnie wisi sobie 55", a 60 też by jeszcze wszedł - ale tego bym już się bał zawiesić. A pomyśleć, że zaczynałem od 46", potem pod uwagę wziąłem 50 calowe plazmy i 52" LCD. Pewnie na 52 by się skończyło, gdyby C650 był w tym wymiarze, a tak skończyło się na 55. Tutaj duże ukłony dla szanownej małżonki, która zaakceptowała tak duży TV - chociaż jak ujrzała karton z telewizorem, który z niewielkim zapasem mieścił się w dużym kombiku, to myślałem, że odeśle mnie z pudłem do sklepu
Do czego zmierzam, otóż nie ma co bać się dużych rozmiarów, jeżeli ma się oczywiście ku temu odpowiednie warunki - u mnie jest to 4,5m do ekranu i oglądanie jest więcej niż komfortowe. Oczywiście najlepiej wypadają kanały HD (u mnie z "n"), osobiście zakazałbym transmisji kanałów SD :banned:
SD nie jest jakieś słabe, ale jak się naogląda człowiek HD, to na słaby sygnał dostaje alergii. (a jeszcze tydzień temu miałem 21 crt i sygnał ze słabej anteny naziemnej
)
Oglądanie z tak dużej odległości ma swoje zalety - nie słychać dźwięków wydawanych przez elektronikę TV - mój egzemplarz cicho piszczy - różnie w zależności od trybu obrazu (dynamiczny, naturalny itp). Ale słychać to tak do 2 m (przy wyciszonej fonii), a z 4m jest spokój.
Jeżeli więc fundusze i warunki lokalowe pozwalają polecam duuuuży tv.