PROŚBA O POMOC - Mam problem ze współpracą tego TV z odtwarzaczem:
Samsung UE60KS7000S uparcie wyłącza podłączony przez HDMI odtwarzacz Blu-Ray przy jego włączaniu - uniemożliwia jego użytkowanie.
Proszę o poradę co należy zmienić w ustawieniach telewizora lub odtwarzacza Blu-ray abym mógł oglądać filmy z odtwarzacza Blu-Ray na tym telewizorze? A może problem dotyczy kabla HDMI?
Opis problemu:
- Telewizor Samsung UE60KS7000S (posiada 4 porty HDMI 2.0a)
- Odtwarzacz multimedialny blu-ray, model HDI Dune BD Prime 3.0, złącze HDMI 1.3, rok produkcji 2011
- Kabel HDMI 1.3
Podłączyłem odtwarzacz do telewizora (przez moduł „One connect”, gniazdo HDMI 3, próbowałem też gniazdo HDMI 4) kablem HDMI od odtwarzacza.
Po wybraniu na telewizorze źródła sygnału na „odtwarzacz Blu-Ray”, włączam odtwarzacz Blu-ray. Na ekranie TV widać ekran powitalny odtwarzacza blu-ray „HDI Dune”. Po kilkunastu sekundach odpalania odtwarzacza (startuje ok. 30 sekund), telewizor nagle go wyłącza, znika obraz, pojawia się komunikat na TV: ”Sprawdź czy podłączyłeś urządzenie poprawnie”. Co może być przyczyną takiego zachowania telewizora?
Ten sam odtwarzacz używałem na TV Samsung LE40C650 (rok produkcji 2011) z tym samym kablem HDMI i nie było żadnych problemów z ich współpracą.
Próbowałem wyłączyć w TV funkcję HDMI-CEC (+Anynet), która umożliwia obsługę pozostałych urządzeń z jednego pilota Samsunga – nic to nie pomogło, telewizor nadal nie dopuszcza do odpalenia odtwarzacza.