Panowie a jak 49KS7000 wypada z bandingiem ? Jest od niego wolny czy trzeba uważać ?
Wczoraj wziąłem KS7000 właśnie na próbę (zamówienie internetowe, do 14 dni zwrot).
Zobacz sam pod swoim kątem - oba banding testy, ten delikatny dwukolorowe pasy i ten drastyczny z kamerą w ruchu x2 + z meczu 4K próbki i normalnego z YT.
Nie ustawiałem żadnych trybów sportowych ani innych ustawień niż te, które do oglądania mam.
Tj. Tryb: Film, Kolory: Warm 2, Blur Reduction: 10, Judder Reduction: 3, Backlight: 6, Gamma: 45, Contrast: 100, Colour: 50
Zdjęcie zielonej palety. To czego się spodziewałem to rogi ciemniejsze (na ritings na teście mają to samo przy jednolitym tle) jako, że podświetlenie krawędziowe, ale nie ma na środku żadnych pasów jak w Philipsie.
Dla kontrastu zdjęcie w załączniku Philips vs Samsung. Na górze ten Samsung, na dole Philips 6561.
Czerń można dokładnie zobaczyć na wideo na początku i kończu meczu Barcelony, jak jest samo logo na czarnym tle. Jednolita, na pewno nie smolista ala OLED, ale faktycznie widać czerń, a nie navy jak na Philu.
https://www.youtube.com/watch?v=7Ujb1KUVCFo
Największa zmiana to jednak leży w HDR. W FF XV na Philipsie musiałem wyłączyć HDR, bo co z tego, że kolory były jaśniejsze, jak postaci miały po prostu wręcz kontury porozstrzępiwane. Myślałem, że taka specyfika HDR dla tej gry. Ciula prawda, na Samsungu nie ma żadnego tego typu problemu. HDR tutaj wygląda tak jak (chyba) to powinno wyglądać właśnie, bo jest jaśniej, niebo, promienie słoneczne itd., wszystko się przebija, ale nie robi z gry bajki niskich lotów.