Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

mecedo

New member
m2ts to mkv remuxing

sam650 napisał:
Niestety mkvmerge z Toolnixa nie umie otwierać formatu M2TS (nie obsługuje kontenera MPEG TS). Chyba, że ktoś wie jak spowodować żeby potrafił...

Najpierw zdemuxuj m2ts programem tsMuxeR.
A potem zdemuxowane pliki można wrzucić do mkvtoolnixa. Trzeba tylko będzie ustawić fps dla ścieżki video, bo mkvtoolnix sam nie jest w stanie tego stwierdzić.

Ale uwaga! Jak m2ts ma video zakodowane kodekiem AVC to ok. Natomiast jak VC-1 to d..a. Samsung już nie otworzy takiego mkv.

andrzeej

Member
ideJ napisał:
O ile dźwięk będzie w AC-3 (jeśli będzie w DTS to w najlepszym razie usłyszysz ciszę, w najgorszym powie Ci, że nie odtworzy pliku).

to sa dane pliku , da rade otworzyc dzwiek 5,1

[Movie Title ]....[ The Dark Knight
[Release Year ]...[ 2008
[iMDb Rating ]....[ 9.0/10
[Genre ]..........[ Action | Crime | Thriller
[Runtime ]........[ 152 mins
[File Size ]......[ 2.80 GB
[Source ].........[ The.Dark.Knight.2008.BluRay.1080p.DTS.x264.dxva-EuReKA

[Resolution ].....[ 1280*720
[Frame Rate ].....[ 23.976 fps
[Video C/B ]......[ x264 ~ 2380 kbps
[Audio C/B ]......[ NDAAC 6ch ~ 256 kbps
[Language ].......[ English
[Subtitle ].......[ English (Not hardsubbed)
[Container ]......[ MatRoska (.mkv)

lub
  1. [Movie Title ]....[ Live Free Or Die Hard
  2. [Release Year ]...[ 2005
  3. [iMDb Rating ]....[ 7.6/10
  4. [Genre ]..........[ Action | Crime | Drama | Thriller
  5. [Runtime ]........[ 2h 8mn
  6. [File Size ]......[ 2483 MB
  7. [Release ]........[ Die.Hard.4-Live.Free.Or.Die.Hard.2007.BDRip.720p-AdiT
  8. [Source ].........[ 720p.DTS.x264-ESiR
  9. [Resolution ].....[ 1280*532
  10. [Frame Rate ].....[ 23.976 fps
  11. [Aspect Ratio ]...[ 2.35:1
  12. [Video ]..........[ x264 ~ 2191 Kbps
  13. [Audio1]..........[ AC3 6ch ~ 384 kbps
  14. [Language ].......[ English
  15. [Subtitle ].......[ English, Finnish, Swedish, Danish, Norwegian Nynorsk, Romanian (Not Hardcoded)
  16. [Container ]......[ MatRoska (.mkv)
dodam ze zrobiłem z tych filmów sample i poszedłem do euro rtv zobaczyc jakosc obrazu... dzwięk na tv był

Ostatnia edycja:

ideJ

New member
andrzeej napisał:
dodam ze zrobiłem z tych filmów sample i poszedłem do euro rtv zobaczyc jakosc obrazu... dzwięk na tv był
Pewna dawka logiki powinna wystarczyć do rozwiązania problemu =o)
Skoro dźwięk w samplach był to i w nie-samplach też powinien prawda?

Ironkos

New member
Mam pytanko. Myslicie ze taki zamiennik allegro.pl/item720261408_wis09abgn_zamiennik_polowe_ceny(kropka)html nadawalby sie do b650 czy raczej trzeba zainwestowac w oryginalny samsunga zeby wszystko sprawnie dzialalo?

Pozdrawiam

Zlevikk

New member
Panowie jak usunąć z pliku mkv ścieżke dźwiękową z komentarzem reżysera. po cholere mi to wole żeby była tylko ściężka z filmu.

korczyniak

New member
sam650 napisał:
Niestety mkvmerge z Toolnixa nie umie otwierać formatu M2TS (nie obsługuje kontenera MPEG TS). Chyba, że ktoś wie jak spowodować żeby potrafił...

Natomiast program DSMux konwertuje na MKV, ale dalej dźwięku w TV brak (w PC jest).

Witam.
Po przeprowadzeniu kilku kombinacji na programach ,które polecaliście udało mi się zmienić kontener m2ts na MKV i uzyskać dźwięk w telewizorze.
1. Połączyłem wrzystkie pliki m2ts w jeden w programie tsMuxeR
2. Plik wynikowy konweruje na MKV w DS Mux
3. Potem wrzucam do mkvmerge i startuje muxing.
I już jest dźwięk.

Ostatnia edycja:

bobby_69

New member
Zlevikk napisał:
Panowie jak usunąć z pliku mkv ścieżke dźwiękową z komentarzem reżysera. po cholere mi to wole żeby była tylko ściężka z filmu.

lolekanabolek napisał:
bodajże mkvtoolnix powinien zdać egzamin

Po odpaleniu mkvmerge z pakietu toolnixa i dodaniu filmu wszystkie ścieżki dźwiękowe i napisów bedą widoczne w okienku "Tracks,chapters...." wystarczy tylko odfajkować te których się nie chce i zmuxować materiał od nowa.

c_l_i_n_t

New member
Stacja dokująca a B650

Witam

Chciałbym podłączyć swój dysk 500GB (3,5) do telewizora 46B650 oraz wyprowadzić port USB na przód i dodać czytnik kart.
Czy ktoś testował i może napisać że działa z tym telewizorem
stacja dokująca Techtop UNITEK Y-1040B (2xUSB2.0+ stacja 2.5/3,5 + czytnik kart wszystko to na jednym USB). Pełno ich na allegro.
Nie mam jak przetestować a nie chce kupować w ciemno.
Sprawdziłem ten dysk podłączając do TV poprzez konwerter UNITEK SATA/IDE <-> USB 2.0 i działa dobrze.
Odnośnie brzęczenia:
Pierwszy egzemplarz brzęczał i sprzedawca zamówił mi kolejny ;).
Brzęczenie było słyszalne z około 1m.
Napisy: Konwertuje do SRT (czasowy) subedit playerem i wszystko działa
DTS: Konwertuje Popcorn Audio Converterem do AC3 i działa.

C7_4K

New member
ryki67 napisał:
Witam

Panowie uruchomilem dzisiaj DLNA i serwer wiselink po wybraniu katalogów
synchronizowal sie ponad 2godz. czy u was tez? fakt ze mam kilka tys. plikow
moze dlatego :)

Ale pytanie moje brzmi, odtwarzam filmy divx i napisy nie zgadzają mi się
wręcz rozjezdzają, dalem w meni wyprzedzenie dla napisow 4s ale nie bardzo pomoglo,
moze film ma 25klatek a napisy zsynchronizowane na 23.946 ???
jak myslicie
prosze o porady

Na niektorych filmach rozjezdza mi sie dzwięk no i to to juz calkowicie nie wiem dlaczego
ma ktos tak ???

pozdrawiam
wgraj soft w wersji 2004 czyli najnowszy i ustaw tryb film na Auto 2

sam650

New member
korczyniak napisał:
Witam.
Po przeprowadzeniu kilku kombinacji na programach ,które polecaliście udało mi się zmienić kontener m2ts na MKV i uzyskać dźwięk w telewizorze.

Dziękuję za ten opis. Sam także przeprowadzam masę różnych eksperymentów, ale za wcześnie na wnioski.

Moje pliki M2TS także zaczęły grać po przepuszczeniu przez DS mux i mkvmerge. Dziwne zjawiska natomiast następują na plikach w nietypowych rozdzielczościach, np. 1440x1080. Poza tym, że TV ma problemy z "niekwadratowymi" pixelami, to obraz był odtwarzany w spowolnieniu i był wyraźnie rozciągnięty w pionie. Natomiast próby z plikami Full HD 1920x1080 wypadają chyba poprawnie.

Dziękuję również koledze mecedo za podsunięcie informacji o programie tsMuxeR. Może być bardzo przydatny.

slavo83

New member
witam, mój LCD LE46B651 - po 2tygodniach od zakupu wystąpiły kreski POZIOME na matrycy - co 5mm - zaczynają się od lewej strony i nasilają się do prawej strony. serwis stwierdził że wymiana matrycy na nową. 2tygodnie czekać na matrycę, przyjadą i wymienią. - na co mam zwrócić uwagę przy wymianie tej matrycy. co sprawdzić itp.
pozdrawiam

krzyspvfr

New member
esselu napisał:
jeszcze raz zapytam ;p
Czy SAMSUNG LE32B651 pociągnie dysk zewnętrzny (2,5 calowy - bez zasilacza) , czy wykryje cale 400gb, czy bedzie dobrze czytal filmy z tego dysku m. in. mkv. ?

link podany wyzej

Moj LE37B650 czyta dysk Seagate 2,5" 500 GB bez zadnych problemow.
Odtwarzam z niego pliki .mkv w 1080p i wszystko smiga.

damian474

New member
Chciałbym się dowiedzieć czy filmy mkv i divix odtwarzane przez usb da się jakoś rozciągnąć na cały ekran? Niektóre filmy odtwarzane są z 2 czarnymi paskami u góry i na dole ekranu. z góry dzięki

MarekWoj

New member
ząbek napisał:
Niby jak zdekodować?
Kompresja do MPG ma to do siebie, że tylko co jakiś czas jest wysyłana pełna klatka obrazu, a pomiędzy nimi są tylko różnice. Więc zanim pojawi się obraz TV musi poczekać na pełną klatkę, być może dochodzą to tego jeszcze inne szczegóły kompresji.

krzyspvfr

New member
damian474 napisał:
Chciałbym się dowiedzieć czy filmy mkv i divix odtwarzane przez usb da się jakoś rozciągnąć na cały ekran? Niektóre filmy odtwarzane są z 2 czarnymi paskami u góry i na dole ekranu. z góry dzięki

Telewizor nie zmienia proporcji obrazu w odtwarzanych filmach. Przeskalowuje je zachowując proporcje, czyli jeżeli film jest w innych proporcjach niż 16:9 - będą czarne pasy, po bokach bądź też na górze/dole.

Do góry