Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

Wiccan

New member
Nie udało mi siezyskac odpowiedzi na moje pytanie w zwiazku z powyzszym zadaje je ponownie:

-Czy ktos próbował podłączać do Telewizora dysk twardy o pojeności 1,5 TB? (1500 Gigabytów)? Czy telewizor jest w stanie obsłużyć bezproblemowo taką pojemność?

pozdrawiam

Galczych

Member
"Dziwne zjawiska natomiast następują na plikach w nietypowych rozdzielczościach, np. 1440x1080. Poza tym, że TV ma problemy z "niekwadratowymi" pixelami"

Tez mam ten problem, a poniewaz mam duzo filmow z kamery HDV to mi bardzo przeszkadza. Czy znasz moze jakis program ktory potrafil by zamienic - przeskalowac obraz 1440x1080 na 1920x1080 i zrobil to mozliwie bezstratnie, a przynajmniej z minimalna utrata jakości.

sam650

New member
Galczych napisał:
"Dziwne zjawiska natomiast następują na plikach w nietypowych rozdzielczościach, np. 1440x1080. Poza tym, że TV ma problemy z "niekwadratowymi" pixelami"

Tez mam ten problem, a poniewaz mam duzo filmow z kamery HDV to mi bardzo przeszkadza. Czy znasz moze jakis program ktory potrafil by zamienic - przeskalowac obraz 1440x1080 na 1920x1080 i zrobil to mozliwie bezstratnie, a przynajmniej z minimalna utrata jakości.

Póki co, zatrzymałem się na programie Format Factory, o którym pisałem parę(naście) postów wyżej. W sumie, to najlepiej jest nagrywać obraz Full HD (jeśli kamera na to pozwala), a potem tylko zastosować magiczną operację DSMux/mkvmerge, również tu opisywaną. Mnie jednak bardziej drażni złe odtwarzanie VOBów (czy MPEGów) w standardzie DVD 720x576 16:9, a także plików DV-AVI 16:9 z kamery cyfrowej miniDV. Bez przekodowywania nie ma możliwości poprawnego odtworzenia. Trzeba chyba pomęczyć Samsunga w tej sprawie. Generalnie - wbudowany w TV odtwarzacz plików potrafi utrzymywać proporcje filmów, w których piksel jest kwadratowy, a nie prostokątny.

Ostatnia edycja:

sam650

New member
wyłączenie ekranu

Nie zauważyłem tego wcześniej i przypuszczam, że zrobił to najnowszy firmware 2004.1: mianowicie w opcjach oszczędzania energii pojawiła się możliwość całkowitego wyłączenia ekranu, dzięki czemu można już uniknąć zużywania lampy i LCD podczas słuchania nagrań dźwiękowych lub radia z DVB-T. Sprawdziłem, że przy wygaszaniu milknie przetwornica lampy, tak więc faktycznie to funkcjonuje.

arkadiuszdworza

New member
sam650 napisał:
Nie zauważyłem tego wcześniej i przypuszczam, że zrobił to najnowszy firmware 2004.1: mianowicie w opcjach oszczędzania energii pojawiła się możliwość całkowitego wyłączenia ekranu, dzięki czemu można już uniknąć zużywania lampy i LCD podczas słuchania nagrań dźwiękowych lub radia z DVB-T. Sprawdziłem, że przy wygaszaniu milknie przetwornica lampy, tak więc faktycznie to funkcjonuje.

Jak tyś tego dokonał, żeby wyłączyć ekran podczas słychania muzyki z mp3? Mam nowy soft, ale nie widzę takiej możliwości. Proszę o instrukcję.

Pioro

New member
prosze powiedzcie mi jaki program umozliwi mi przerobke dzwieku dts na ac3? bo mi mkv z dzwiekiem dts nie chodza, fajnie jakby programik byl latwy w obsludze...
wlasnie ogladam mecz na polsacie sport (ze zwyklej kablowki) i obraz jest masakryczny, tez macie pilke lecaca jak kometa?;/

sciagnalem popcorn audio, ale nie moge sie polapac tzn w polu gdzie jest media info wyswietla mi sie komunikat... delaycutfile: missing file specification na czwerwono mi miga, niby cos tam sciagam, ale nie dziala, czy tu musze miec zainstalowe pplik-medialinfo.dll??

Ostatnia edycja:

grajen

New member
Pioro napisał:
prosze powiedzcie mi jaki program umozliwi mi przerobke dzwieku dts na ac3? bo mi mkv z dzwiekiem dts nie chodza, fajnie jakby programik byl latwy w obsludze...
wlasnie ogladam mecz na polsacie sport (ze zwyklej kablowki) i obraz jest masakryczny, tez macie pilke lecaca jak kometa?;/

sciagnalem popcorn audio, ale nie moge sie polapac tzn w polu gdzie jest media info wyswietla mi sie komunikat... delaycutfile: missing file specification na czwerwono mi miga, niby cos tam sciagam, ale nie dziala, czy tu musze miec zainstalowe pplik-medialinfo.dll??
strona 203 tego tematu

uznamer

New member
arkadiuszdworza napisał:
Jak tyś tego dokonał, żeby wyłączyć ekran podczas słychania muzyki z mp3? Mam nowy soft, ale nie widzę takiej możliwości. Proszę o instrukcję.
Ponieważ *sam650* milczy (może po prostu nie ma czasu) to ja podam jak wyłączyć ekran. Nie da się tego zrobić via Tools! Trzeba nacisnąć kolejno: Menu<Ustawienie<Ogólne< Oszczędzanie energii<Wyłącz obraz. Dziala, rewelka! Wbrew pozorom bardzo łatwo obudzić taki *śpiący* ekran. Wystarczy ponownie wcisnąć Menu na pilocie. Jeśli to jest jedyna nowość w nowym firmware to i tak dużo w porównaniu z poprzednimi uaktualnieniemi. Bez tego słuchanie muzy z TV mijałoby się z celem. A może ktoś dostrzegł jeszcze jakieś inne, równie fajne ulepszenia?

Ostatnia edycja:

ryki67

New member
Witam
Panowie chciałem uaktualnić firmware
w opisie aktualizacji jest napisane aby USB podłączane miało tylko jeden folder
z firmware T-CHL7DEUC.
ja mam sporo plików na PEN-drivie czy musze je skasować, czy cos sie moze stac nie tak jak dokonam upgrad-u nie na czystym PEN-drivie?
jakie macie doświadczenia w tym zakresie
pozdrawiam

sam650

New member
uznamer napisał:
Ponieważ *sam650* milczy (może po prostu nie ma czasu)

cóż, nie siedzę cały czas przy kompie; czasem trzeba trochę przy TV ;)

uznamer napisał:
Trzeba nacisnąć kolejno: Menu<Ustawienie<Ogólne< Oszczędzanie energii<Wyłącz obraz.

Dokładnie tak.

uznamer napisał:
łatwo obudzić taki *śpiący* ekran. Wystarczy ponownie wcisnąć Menu na pilocie.

albo dowolny inny klawisz pilota.

Ale należy się sprostowanie: nie da się (albo nie umiem) wyłączyć ekranu przy odtwarzaniu mp3. Mogę wyłączyć ekran w momencie, w którym mam dostęp do głównego menu. Niestety podczas odtwarzania mp3 wciskanie przycisku MENU skutkuje napisem "Niedostępne".

uznamer

New member
ryki67 napisał:
Witam
z firmware T-CHL7DEUC.
ja mam sporo plików na PEN-drivie czy musze je skasować, czy cos sie moze stac nie tak jak dokonam upgrad-u nie na czystym PEN-drivie?
pozdrawiam
Przekopiuj sobie tymczasowo zbędne pliki z pendriva na twardziela i zrób tak jak tego wymaga Samsung. Po co eksperymentować? No chyba, że chcesz mieć problemy. Co prawda zawsze mozna przywrócić poprzednie oprogramowanie, w razie wpadki, więc rób jak uważasz.

Zlevikk

New member
LE37B650 i Komputer

Jeżeli podłącze komputer za pomocą kabla HDMI-DVI to jak najlepiej podłączyć dźwięk z kompa do telewizora mały jack-mały jack?

Delaney

New member
ryki67 napisał:
Witam
z firmware T-CHL7DEUC.
pozdrawiam

Nic się nie stanie. Ja po prostu kopiuję katalog z fw na pena, na którym mam sporo filmów i innych rzeczy i tv grzecznie sobie z tego aktualizuje. Nic nie trzeba kasować.

arkadiuszdworza

New member
sam650 napisał:
cóż, nie siedzę cały czas przy kompie; czasem trzeba trochę przy TV ;)

Dokładnie tak.

albo dowolny inny klawisz pilota.

Ale należy się sprostowanie: nie da się (albo nie umiem) wyłączyć ekranu przy odtwarzaniu mp3. Mogę wyłączyć ekran w momencie, w którym mam dostęp do głównego menu. Niestety podczas odtwarzania mp3 wciskanie przycisku MENU skutkuje napisem "Niedostępne".

Programiści Samsunga znów się nie popisali. Brak mozliwości wyłączenia obrazu podczas słuchania mp3 czyni tę funkcję bezużyteczną. Jednak to, że wprowadzili taką mozliwość do głównego menu daje nadzieję na przyszłość. Chłopaki idą jednak (powoli) w dobrym kierunku. Czekam dalej.

truman23

New member
Prodze O Porade

:(

Prosze O Porade Jaki Telewizor Polecilibyście Mi
Myślałem O Plazmie Lg
42pq200r Dostępna Za 2000

A Teraz Rozmyślam O Lcd Samsunga 40b650 Dostepny Za 3200

Prosze O Porade Czy Lepiej Dołożyć Te 1200 Zł Do Samsunga
Czy Nie Zobacze żadnej Różnicy W Tych Telewizorach

Wiem Ze Ciezko Poruwnywac Te Dwie Różne Technologie
Ale Prosze O Dorade

Telewizor Będe Używał Do Oglądania Telewizji Satelitarnej Z Telewizji Na Karte I Do Oglądania Dvd

Prosze Opomoc Co Myślicie :(

Xristof

New member
truman23 napisał:
:(

Prosze O Porade Jaki Telewizor Polecilibyście Mi
Myślałem O Plazmie Lg
42pq200r Dostępna Za 2000

A Teraz Rozmyślam O Lcd Samsunga 40b650 Dostepny Za 3200

Prosze O Porade Czy Lepiej Dołożyć Te 1200 Zł Do Samsunga
Czy Nie Zobacze żadnej Różnicy W Tych Telewizorach

Wiem Ze Ciezko Poruwnywac Te Dwie Różne Technologie
Ale Prosze O Dorade

Telewizor Będe Używał Do Oglądania Telewizji Satelitarnej Z Telewizji Na Karte I Do Oglądania Dvd

Prosze Opomoc Co Myślicie :(

Na tym forum chyba wiadoma jest odpowiedz :grin:.

ryki67

New member
Witam
Panowie czy ktoś uruchomił YOUTUBE po upgrade do nowego firmware ???
mam kraje ustawione na inne
i YOU TUBE nie chodzi, poza tym wszystkie inne serwisy z YAHOO chodzą?
macie jakieś pomysły?
pozdrawiam:)

Do góry