Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

Dynius

New member
32B650(ew. 37, ale rodzice mówią że za duży) - ten model chodzi mi po głowie jako tv do Xboxa 360(obraz przez component, podobno można uzyskać tak Full HD) i filmów w hd przez usb.
Czy to dobry wybór? Bo naczytałem się o tym input lagu i nierównomiernie podświetlonej matrycy. Dodam jeszcze że obecnie gram na 21 calowym panasonicu. Czekam na odp.

Hajawata

New member
Zamiast czekać na odpowiedź poczytaj sobie ten wątek. Jest już na tyle obszerny, że ciężko o temat, który nie pojawiłby się przynajmniej raz.

pocisk1

New member
Witam i pozdrawiam wszystkich dumnych posiadaczy Samsunga 650.
Właśnie przed chwilą dołączyłem do waszego grona nabywając 40" potwora z czego bardzo jestem zadowolony. ;)

Jako że jest to "nagły przeskok" z poprzedniej epoki (wychowałem się na Rubinach, a do wczoraj oglądałem wiekowe Sanyo) miałem wiele obaw czy nie pogubię się w tych wszystkich opcjach i ustawieniach. Na razie wszystko przebiega bez bólu i problemów. Z radością zauważyłem że menu telewizora jest dość intuicyjne i proste 8).

Mam już pierwsze pytanie: mianowicie - co oznacza i za co odpowiada czerwony przyciska na pilocie z symbolem żarówki?
I jeszcze jedno - czy ten TV posiada teletekst ?

Hajawata

New member
Służy do włączania i wyłączania światła w pokoju. Można też wyłączyć światło u sąsiada, jeśli dobrze wycelujesz w żarówkę.

A tak pozatym: Instrukcja obsługi -> Wygląd pilota. Wszystko tam jest.

rexer23

New member
pocisk1 napisał:
Witam i pozdrawiam wszystkich dumnych posiadaczy Samsunga 650.
Właśnie przed chwilą dołączyłem do waszego grona nabywając 40" potwora z czego bardzo jestem zadowolony. ;)

Jako że jest to "nagły przeskok" z poprzedniej epoki (wychowałem się na Rubinach, a do wczoraj oglądałem wiekowe Sanyo) miałem wiele obaw czy nie pogubię się w tych wszystkich opcjach i ustawieniach. Na razie wszystko przebiega bez bólu i problemów. Z radością zauważyłem że menu telewizora jest dość intuicyjne i proste 8).

Mam już pierwsze pytanie: mianowicie - co oznacza i za co odpowiada czerwony przyciska na pilocie z symbolem żarówki?
I jeszcze jedno - czy ten TV posiada teletekst ?

Czerwony przyciska na pilocie z symbolem żarówki podświetla pilot i po czasie się wyłącza ale żeby oszczędzić baterie należy tym samym przyciskiem wyłączyć - przećwicz sobie- a pytanie o teletext - cóż nie wiem czy jeszcze produkują TV bez teletextu...włóż pendriva dostarczonego z TV i poczytaj instrukcję...
pozdrawiam

pocisk1

New member
Dzięki za podpowiedz. Starym zwyczajem dorwałem się za książeczkę i ją wertowałem, dopiero teraz zauważyłem to ustrojstwo (E-manual).
Zabieram się za lekturę :eek:k:

ideJ

New member
Dynius napisał:
32B650(ew. 37, ale rodzice mówią że za duży) - ten model chodzi mi po głowie jako tv do Xboxa 360(obraz przez component, podobno można uzyskać tak Full HD) i filmów w hd przez usb.
Czy to dobry wybór? Bo naczytałem się o tym input lagu i nierównomiernie podświetlonej matrycy. Dodam jeszcze że obecnie gram na 21 calowym panasonicu. Czekam na odp.
Od dwóch miesięcy (czy coś) mam 46" wersję i bardzo sobie ją chwalę. Również mam X360 i sporo gram po sieci (głównie w BF:BC) nie zauważyłem input lag'a (wcześniej miałem 28" CRT Philipsa). Co prawda mój X360 ma HDMI ale syna ma tylko component i swobodnie daje się uzyskać 1080p.
Filmów aż tak dużo nie oglądam ale nie zauważyłem problemów ze skalowaniem do FullHD (fakt, że to co mam przeważnie ma 600x300 albo tzw 720p) Sam skaler zrobił na mnie na prawdę duże wrażenie.
Do podświetlenia też nie mogę się przyczepić =o) Kupuj większy =o) I tak będzie za mały (ja już pluję sobie w brodę, że nie wziąłem 55" =o))

Dynius

New member
ideJ napisał:
Od dwóch miesięcy (czy coś) mam 46" wersję i bardzo sobie ją chwalę. Również mam X360 i sporo gram po sieci (głównie w BF:BC) nie zauważyłem input lag'a (wcześniej miałem 28" CRT Philipsa). Co prawda mój X360 ma HDMI ale syna ma tylko component i swobodnie daje się uzyskać 1080p.
Filmów aż tak dużo nie oglądam ale nie zauważyłem problemów ze skalowaniem do FullHD (fakt, że to co mam przeważnie ma 600x300 albo tzw 720p) Sam skaler zrobił na mnie na prawdę duże wrażenie.
Do podświetlenia też nie mogę się przyczepić =o) Kupuj większy =o) I tak będzie za mały (ja już pluję sobie w brodę, że nie wziąłem 55" =o))
Wielkie dzięki, ale nie wiem czy dam radę wziąć większy, bo po odległość od tego tv to będzie ok. 2 metrów(albo jakoś powiesze na ścianie i będzie trochę więcej), a mama mówi że to i tak za dużo. Będe musiał jej to jakoś wytłumaczyć chyba :D
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Ostatnia edycja:

pocisk1

New member
Ok - znalazłem zegar (guzik INFO) i telegazetę. :krol:

Mam za to pytanie co do ustawień czasowego wyłączania TV. Mianowicie można sobie w menu ustawić po jakim czasie ma się wyłączyć. Trochę trzeba się nagrzebać zanim się ustawi odpowiednią opcję, wiec mam pytanie: kto zna szybszy sposób ustawienia samoczynnego wyłączenia Tv np po 30 min.
(Jest może na pilocie przypisany do tej funkcji przycisk)?

dador

New member
pocisk1 napisał:
Ok - znalazłem zegar (guzik INFO) i telegazetę. :krol:

Mam za to pytanie co do ustawień czasowego wyłączania TV. Mianowicie można sobie w menu ustawić po jakim czasie ma się wyłączyć. Trochę trzeba się nagrzebać zanim się ustawi odpowiednią opcję, wiec mam pytanie: kto zna szybszy sposób ustawienia samoczynnego wyłączenia Tv np po 30 min.
(Jest może na pilocie przypisany do tej funkcji przycisk)?

Naciśnij przycisk Tools i bodajże 4 opcja od góry to jest wyłączenie TV.

endrium85

New member
Youtube HD na Samsung 32 B650

Witam.
Jak wiemy jest możliwość w Samsungu B650 oglądania filmów z youtuba.
Część filmików youtubowych np trailary można obejrzeć w jakości HD, w komputerze wystarczy nacisnąć przycisk na dole okienka filmu...a czy da się oglądać bezpośrednio na telewizorze w jakości HD filmy z youtuba ? Nigdzie nie moge znaleźć tej opcji i narazie raczę sie standardową rozdzielczością filmików :( Proszę o pomoc.

thor2010

New member
Mam pytanie odnośnie obrazu w LE40B651
jakie ustawienia zastosować aby obraz był bardziej naturalny i aby wydobyć detale z cieni?

Przy oglądaniu zdjęć z lustrzanki zdjęcia są za bardzo "pojechane" i cienie zlewają się w czarny kolor.

Bardzo proszę o poradę bo jakbym nie kombinował to nie mogę osiągnąć zadowalających mnie rezultatów.

rexer23

New member
thor2010 napisał:
Mam pytanie odnośnie obrazu w LE40B651
jakie ustawienia zastosować aby obraz był bardziej naturalny i aby wydobyć detale z cieni?

Przy oglądaniu zdjęć z lustrzanki zdjęcia są za bardzo "pojechane" i cienie zlewają się w czarny kolor.

Bardzo proszę o poradę bo jakbym nie kombinował to nie mogę osiągnąć zadowalających mnie rezultatów.

Jakby nie patrzył to do pewnych odczuć wizualnych w LCD trzeba przywyknąć ale należy przedtem zajrzeć do "głębokości czerni" w ustawieniach parametrów obrazu

thor2010

New member
rexer23 napisał:
Jakby nie patrzył to do pewnych odczuć wizualnych w LCD trzeba przywyknąć ale należy przedtem zajrzeć do "głębokości czerni" w ustawieniach parametrów obrazu

"głębokość czerni" wyłączyłem i nadal w cieniach nie ma za dużo detali - zlewają się w czarny :(

Nolan

New member
Chcialbym zapytac czy u Was tez jest taki efekt, mam wlaczone 100Hz w trybie standard oraz testowalem tez plynny ale nie widze specjalnej roznicy. Ponadto zauwazylem, ze obraz czasami na moment troche podszarpuje/skacze/przytnie sie a juz po chwili znow plynnie. Wada tv? Mam cyforwy dekoder, podlaczony przez HDMI

Ostatnia edycja:

whiteman

Member
Edimax 7718u

Po tym jak pojawily sie informacje w sieci ze ten model karty usb (7718Un) jest odpowiednikiem samsunga do B650 zakupilem owa karte. Niestety nie moge przelaczyc sieci kablowej na bezprzewodowa.
Niektorzy pisali ze karta dziala wiec prosze o jakis mini tutorial/podpowiedz jak ja uruchomic aby smigala z TV.

Z gory dzieki za opdowiedz

dzidek59

New member
whiteman napisał:
Po tym jak pojawily sie informacje w sieci ze ten model karty usb (7718Un) jest odpowiednikiem samsunga do B650 zakupilem owa karte. Niestety nie moge przelaczyc sieci kablowej na bezprzewodowa.
Niektorzy pisali ze karta dziala wiec prosze o jakis mini tutorial/podpowiedz jak ja uruchomic aby smigala z TV.

Z góry dzięki za opdowiedz

Potrzebny jest router obsługujący cableNet z usługą WiFi (czyli punktem dostępowym WiFi). Reszta jak w instrukcji TV. Możesz mieć kłopot z konfiguracją karty 7718Un - nie wiem czy będzie łączyć się z ruterem.

arsh

New member
na co zwrócić uwage?

jakoś na dniach będzie do odbioru 40B651 i mam pytanie na co zwrócić szczególną uwagę podczas wstępnego oglądania tv w sklepie zanim zapłacę ?

szymuR

New member
Dawno tu nie zaglądałem i nie wyobrażam sobie przeglądania 100 stron postów :p Dlatego mam pytanie, czy macie jakieś dobre ustawienia tego telewizora do gier (PS3) żeby nie tracić jakości w trybie gry?

SierzantHarris

New member
Bez reklam
do ARSH

Na równomierność podświetlenia przy czarnym tle po rozgrzaniu matrycy oraz na to czy nie ma jakichś smug plam czy innych zjawisk (czarne i białe zdjęcia w rozdz 1920x1080p z pendrivea zrobione w paintcie). Druga sprawa to bad/stuck pixele ale to też wypatrzysz na czarnym lub białym. Możesz też obczaić czy obraz nie mruga (miałem tak w lg).

Do góry