Na poczatku chciałbym powitac wszystkich forumowiczów,twórców strony oraz odwiedzajacych strone!
A teraz do rzeczy,od 2 dni stałem sie szcześliwym posiadaczem telewizora LCD Samsung LE40B650,ale mam pewiem kłopot,mianowicie telewizor podłaczony poprzez HDMI z dekoderem cyfrowym "technisat"-siec kablowa inea.Problem polega na tym ze na 90% kanałow obcina mi boki,pojawiają sie czarne pasy po lewej i prawej stronie TV oraz czasami od góry i dołu,czyli pełna ramka wokół programow.Np. TVN24 lub Fakty TVN leca na całym ekranie i jest oki,wiem ze to ma zwiazek z nadawaniem w formacie 16:9,nawet niektore reklamy sa okrojone,zalezy jak kto nadaje.TV oraz dekoder ma mozliwosc dostosowania wyswietlania ale gdy wybiore pełny ekran lub rozciagniecie zeby nie było pasów czarnych zawsze ma to zwiazek z utrata jakosci ogladania,zdecydowanie bardziej widac piksele,obraz bardziej zamazany.
Przeczytalem cały watek dotyczacy tego modelu,ale nie trafilem na to co mnie interesuje,mianowicie te czarne pasy przeszkadzaja mi tak srednio,ale bardziej martwi mnie to ze na pierwszej stronie instrukcji od TV jest napisane: "Nieruchomy obraz lub czesciowo nieruchomych obrazów nie nalezy wysw. na ekranie LCD dłuzej niz przez 2h,gdyz moze to spowodowac wypalenie lub utrwalenie obrazu..." oraz druga uwaga " ze nie nalezy zbyt czesto wyswietlac obrazu w formacie 4:3 bo tez mozna uszkodzic matryce mowiac w skrócie" I teraz moje pytanie brzmi,jesli ogladam film ktor jest okrojony lub cokolwiek innego nie w pełnym 16:9,wiec częśc obrazu jest nieruchoma,lub czesciowo nieruchoma bo sa czarne pasy to czy moge uszkodzic ekran,bo na wiekszosci kanałow mam czarne pasy po bokach lub,i z góry i dołu,czy moge w ten sposób uszkodzic telewizor?.
Przepraszam za tak długi wywód ale bede wdzieczny za objasnienie moich watpliwości.Pozdrawiam.