Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

slawek1946

New member
yel1 napisał:
Na poczatku chciałbym powitac wszystkich forumowiczów,twórców strony oraz odwiedzajacych strone!

A teraz do rzeczy,od 2 dni stałem sie szcześliwym posiadaczem telewizora LCD Samsung LE40B650,
(...)

mam czarne pasy po bokach lub,i z góry i dołu,czy moge w ten sposób uszkodzic telewizor?.
Przepraszam za tak długi wywód ale bede wdzieczny za objasnienie moich watpliwości.Pozdrawiam.

http://www.telewizor.przed-zakupem.pl/format.html

Nic mu nie grozi (nie zwracać uwagi na pasy tylko na treść programu)

Ostatnia edycja:

Delaney

New member
Problem z FW 2001.0?

Mam chyba problem z najnowszym firmware? Jak oglądam film z napisami i np. wcisnę pauzę, to pojawia się menu. Teraz wciskam pauzę ponownie, film startuje, są napisy ale po chwili znikają wraz z menu. Żeby przywrócić wyświetlanie napisów muszę wyjść z pauzy poprzez return zanim menu automatycznie nie zniknie. Czy u Was też tak jest? Nie chce mi się przywracać poprzedniego fw, żeby sprawdzić jak było pierwotnie.

dzidek59

New member
Tryb gry w B650

devildriver85 napisał:
Dołączam się do prośby poprzednika z prośba o odpowiedź gdzie w samsungach b650 jest tryb gry?

Należy wybrać na pilocie: [SOURCE] dalej jedno z wejść np. [Złącze 1] [Złącze 2] lub [PC].
Następnie lawisz MENU i zejść do submenu Ustawienia (ikona [Koła zębate]). Po prawej wybrać Ogólne i opcję Tryb gry Wł/Wył.
Te ustawienia są zlokalizowane tak samo dla wszystkich złącz [firmware v.2001.0).

mecedo

New member
Wysoki pobór prądu w trybie standby

Sprawdziłem u siebie pobór prądu w trybie standby dla 40B650 i miernik pokazał 15W. To trochę dużo w stosunku do tego co podaje Samsung: <0.3W.

Miernik jest ok, a pobór mierzyłem przez kilka godzin po wyłączeniu.

Czy ktoś jeszcze sprawdzał to u siebie?

asd1

New member
mecedo napisał:
Sprawdziłem u siebie pobór prądu w trybie standby dla 40B650 i miernik pokazał 15W. To trochę dużo w stosunku do tego co podaje Samsung: <0.3W.

po pierwsze typ i klasa miernika, co to za miernik?
po drugie aktualne świadectwo wzorcowania miernika (certyfikat kalibracji ) posiadasz?
bo jak nie to nic nim nie zmierzyłeś ;) tylko ci "coś" pokazał

wiele "mierników" ma minimum od którego w miarę sensownie pokazuje (bo nie mierzy...)

tak więc więcej szczegółów...

swojak1

New member
mecedo napisał:

To jest jakieś nieporozumienie to co napisałeś, Mam licznik niemieckiej firmy PEREL i jest on niewiarygodnie dokładny i wykonuje wiele różnych pomiarów prądu, napięcia, czasu etc. I TV Samsung 37b650, 40b650, 46b650 w standby pobiera dokładnie 0,3 W.Oczywiście na godzine.

Ostatnia edycja:

Eleonor

Member
TV 32b651 = nie uzywam wogółe analogowej tv tylko cyfrowa naziemna i tu chciałbym zapytac :

czy jest jakas kombinacja lub przycisk na pilocie który powoduje ze tv przechodzi na ATV - czyli na analog ?

pytam gdyz własnie takie cos mi sie zdazyło i musiałem troche głabiej pogrzebac by znowu miec DIGITAL

ktos cos wie ? czytałem instrukcje i nic takiego tam nie widze

korczyniak

New member
Eleonor napisał:
TV 32b651 = nie uzywam wogółe analogowej tv tylko cyfrowa naziemna i tu chciałbym zapytac :

czy jest jakas kombinacja lub przycisk na pilocie który powoduje ze tv przechodzi na ATV - czyli na analog ?

pytam gdyz własnie takie cos mi sie zdazyło i musiałem troche głabiej pogrzebac by znowu miec DIGITAL

ktos cos wie ? czytałem instrukcje i nic takiego tam nie widze

Nie wiem czy oto ci chodzi, ale jeśli oglądasz np. pierwszy kanał DIGITAL to wciskając "1" automatycznie przchodzi na pierwszy kanał ANALOGOWY i odwrotnie.

Madab

New member
kuba259 napisał:
Witam
Czytam wasze forum i nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie:
Czym różnią się modele
LE32B650
LE32B651
LE32B652
LE32B653
oprócz różnicy cenowej?

kowal801 napisał:
To słabo czytasz, bo tak się składa że te pytanie pojawia się dość często w tym wątku.:p

Kuba ma rację. Ja też szukam tej róznicy. Także w googlu, oraz w sklepach.
Nie znalazłem dotąd żadnej różnicy.
Te zaś, które czasem są podawane są obalane przez oferty innych sklepów i podawane specyfikacje.

Na forum znalazłem:
boss131 napisał:
...jak ktoś się zastanawia nad różnicami poniędzy LE37B650 LE37B651 LE37B652 i LE37B653 jest tylko jedna - KOLOR RAMKI (LE37B650 - czarny, LE37B651 - bordo, LE37B652 - szary, LE37B653 - czerwony nie bordo)

Ja w sklepie widziałem LE37B653 z ramką czarną, a nie czerwoną.

Nawet jeśli gdzieś występują inne ramki, to nie usprawiedliwiają kilku stów różnicy w cenie.

Zaczynam juz mysleć, że jedyne różnice to cenowe :rolleyes:

mecedo

New member
Wysoki pobór prądu w trybie standby cd.

Miernik to PeakTech 9024.
Pisałem już wcześniej że jest ok. Z moimi ustawieniami do oglądania filmów pokazuje 63W (podświetlenie matrycy na 0). Przy maksymalnym podświetleniu matrycy 210W.
Jeżeli chodzi o pobór małych mocy, to pokazuje np:

Dla amplika Denon w standby 0W.
Dla monitora LCD Eizo w standby 0W.
Subwoofer w standby 5W.
Zegarek elektroniczny podczas pracy 6W.

Tak więc jak widać superprecyzyjny to on nie jest w dolnym zakresie, ale na pewno nie ma on tu błędu pomiarowego 500%! Co najwyżej z kilkanaście, góra kilkadziesiąt procent by się pomylił i pokazałby 0W tak jak przy amplitunerze czy monitorze.

rexer23

New member
Szanowni Panowie Forumowicze -
- rzeczywiście są różnice pomiędzy modelami w TV
Samsung serii B 65...
- rzeczywiście były już wielokrotnie opisywane w tym forum
- rzeczywiście spowodowane są designem - wyglądem zewnętrznym właśnie kolorem i odcieniem ramki - PRZY DOKŁADNIE TYCH SAMYCH PARAMETRACH WEWNĘTRZNYCH -
- wystarczy
- dobrze poszukać w necie
- będąc w sklepie samemu i naocznie przekonać się na modelach wystawionych obok siebie
- lub utwierdzić się w przekonaniu, pytając sprzedawcy...
Tak więc:
"Nawet jeśli gdzieś występują inne ramki, to właśnie usprawiedliwiają kilka stów różnicy w cenie."

Oczywiście, dla przeciętnego, potencjalnego nabywcy TV jest to nie do końca wiarygodne i zrozumiałe, lecz producent właśnie w ten sposób, stosując takie
"chwyty marketingowe"
próbuje podnieść zainteresowanie danym modelem (na razie zostawmy wnętrze a zmieńmy jego wygląd zewnętrzny)... Tak dzieje się przy produkcji innych przedmiotów... użyję może niezgrabnego ale trafnego porównania :
- samochód - ze zwykłym lakierem a samochód z lakierem "metalic" - - - i co?? marka i model ten sam, ale jak różnica w cenie !
pozdrawiam

rexer23

New member
różnice

rexer23 napisał:
Szanowni Panowie Forumowicze -
- rzeczywiście są różnice pomiędzy modelami w TV
Samsung serii B 65...
- rzeczywiście były już wielokrotnie opisywane w tym forum
- rzeczywiście spowodowane są designem - wyglądem zewnętrznym właśnie kolorem i odcieniem ramki - PRZY DOKŁADNIE TYCH SAMYCH PARAMETRACH WEWNĘTRZNYCH -
- wystarczy
- dobrze poszukać w necie
- będąc w sklepie samemu i naocznie przekonać się na modelach wystawionych obok siebie
- lub utwierdzić się w przekonaniu, pytając sprzedawcy...
Tak więc:
"Nawet jeśli gdzieś występują inne ramki, to właśnie usprawiedliwiają kilka stów różnicy w cenie."

Oczywiście, dla przeciętnego, potencjalnego nabywcy TV jest to nie do końca wiarygodne i zrozumiałe, lecz producent właśnie w ten sposób, stosując takie
"chwyty marketingowe"
próbuje podnieść zainteresowanie danym modelem (na razie zostawmy wnętrze a zmieńmy jego wygląd zewnętrzny)... Tak dzieje się przy produkcji innych przedmiotów... użyję może niezgrabnego ale trafnego porównania :
- samochód - ze zwykłym lakierem a samochód z lakierem "metalic" - - - i co?? marka i model ten sam, ale jak różnica w cenie !
Tak na marginesie - też niedawno kupując 40"B651 dopytywałem w Media M o co chodzi z różnicą cen bo ten model miałem upatrzony wcześniej i zbierałem o nim jak najwięcej informacji... W tymże Markecie na półce stały obok siebie B650, B651 i B653, a różnica w cenie wynosiła 480zł. :hmm:, a że B651 był najtańszy, to po co przepłacać za "to samo wyposażenie":-D
pozdrawiam...

czarekr

New member
naziemna telewizja cyfrowa

Szanowni, mam problem z ustawieniem kanałów naziemnej cyfrówki, może to kwestia mojej anteny pokojowej, może mi ktoś podowiedzieć jak własciwie skanować te częstotkliwości w TV aby znaleźć kanały multipleksu w Warszawie, na www podają kanał 48 oraz 690 mhz ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać (czy przez kanały analogowe czy cefrowe) ponieważ za kazdym razem i tak nic nie znajduje, dzięki za pomoc i wskazówki które opceje menu wykorzystać do ustawienia

colgi

New member
Czesc,

od niemal 2 miesiecy jestem (zadowolonym) uzytkownikiem B651.

TV podpiety jest kablem z routerem, dzieki czemu moge ogladac filmy divx przechowywane na dysku komputera. Czasami (choc niezbyt czesto) wykorzystuje rowniez port USB do podpiecia przenosniego dysku. Zauwazylem jeden problem (nie wiem, czy dotyczy on tylko mojego modelu, czy tez zostal tez dostrzezony przez innych): w przypadku niektorych filmow nie ma mozliwosci przewijania. Film mozna zatrzymac, nie da sie go niestety przewinac ani do przodu, ani do tylu. W przypadku przerwania ogladania i zamkniecia pliku z filmem pozostaje ogladanie go od poczatku (niemozliwe jest odtworzenie od ostatniej sceny ani przewijanie).

Problem istnieje oczywiscie tylko w przypadku odtwarzania na TV, na komputerze nie ma takich problemow. Czy ktos z Was spotkal sie juz z takim czyms?

PS: pytanie nr 2: nie moglem rowniez odtworzyc pliku .mp4, a wydaje mi sie ze B651 nie powinien miec z tym problemow. Wyskoczyla informacja o nieobslugiwanym formacie pliku. Mam najnowszy soft. Dzisiaj wieczorem sprobuje z innym plikiem .mp4 i dam znac jesli beda problemy.

swojak1

New member

Nawet jeśli gdzieś występują inne ramki, to nie usprawiedliwiają kilku stów różnicy w cenie.

Zaczynam juz mysleć, że jedyne różnice to cenowe :rolleyes:[/quote]

I dobrze myślisz chociaż są i tacy co dla nich ma to jakieś znaczenie dla mnie nie po prostu Samsung wypuszcza rzekomo nowy model dla nabywców mało znających się na sprzęcie inny numer modelu to niby lepszy. Zwykłe oszustwo, tak jak i ich nowe softy! wypuszczją nowy a on nic nie wnosi nowego.

asd1

New member
colgi napisał:
Czesc,

od niemal 2 miesiecy jestem (zadowolonym) uzytkownikiem B651.

TV podpiety jest kablem z routerem, dzieki czemu moge ogladac filmy divx przechowywane na dysku komputera. Czasami (choc niezbyt czesto) wykorzystuje rowniez port USB do podpiecia przenosniego dysku. Zauwazylem jeden problem (nie wiem, czy dotyczy on tylko mojego modelu, czy tez zostal tez dostrzezony przez innych): w przypadku niektorych filmow nie ma mozliwosci przewijania. Film mozna zatrzymac, nie da sie go niestety przewinac ani do przodu, ani do tylu. W przypadku przerwania ogladania i zamkniecia pliku z filmem pozostaje ogladanie go od poczatku (niemozliwe jest odtworzenie od ostatniej sceny ani przewijanie).

Problem istnieje oczywiscie tylko w przypadku odtwarzania na TV, na komputerze nie ma takich problemow. Czy ktos z Was spotkal sie juz z takim czyms?

.

u mnie jest tylko przewijanie 2x, jak dla mnie to tak jakby wcale nie było...

donkroko

New member
swojak1 napisał:

Zaczynam juz mysleć, że jedyne różnice to cenowe :rolleyes:

I dobrze myślisz chociaż są i tacy co dla nich ma to jakieś znaczenie dla mnie nie po prostu Samsung wypuszcza rzekomo nowy model dla nabywców mało znających się na sprzęcie inny numer modelu to niby lepszy. Zwykłe oszustwo, tak jak i ich nowe softy! wypuszczją nowy a on nic nie wnosi nowego.

Jestem świadomym posiadaczem LE46B651 (kolor ramki RUBINOWY, ramka "U-shape") - różnica w stosunku do modelu podstawowego ok. 300 zł.
Dla mnie (szczególnie dla małżonki) kształt i kolor obudowy miał znaczenie - telewizor to również mebel i ma pasować do wystroju wnętrza - ale to tak na marginesie.
Czytając dokładnie niniejsze forum można znaleźć link do jakiejś rosyjskiej strony z plikiem excela - specyfikacją techniczną wszystkich modeli serii B (mam ten plik gdzieś w domu).
Tam jest wyszczególnione który model z jakim oznaczeniem posiada jaką obudowę (czarną, rubinową, U-shape czy V-shape) bo tylko w tym tak naprawdę jest różniaca.
Z tego co pamiętam (a mogę się mylić):
B650 - czarna ramka, U-shape
B651 - rubinowa ramka, U-shape (tego jestem pewien na 100%)
B652 - czarna ramka, V-shape
B653 - rubinowa ramka, V-shape

Ostatnia edycja:

colgi

New member
asd1 napisał:
u mnie jest tylko przewijanie 2x, jak dla mnie to tak jakby wcale nie było...

U mnie, w przypadku niektorych filmow jest normalne przewijanie (nie potrafie teraz powiedziec ile dokladnie, ale z pewnoscia duzo wiecej niz 2x). Problem w tym, ze niektorych filmow NIE da sie przewijac, co jest bardzo denerwujace...

Do góry