boss131 napisał:[/I]
Ja miałem podobny dwa podobne problemy z podłączeniem mojego kompa ( ATI radeon 9200 ) ze starym telewizorem i z połączeniem kumpla laptopa z TV, przez ten właśnie kabel. Nie wyświetlało kolorów.
Rozwiązanie było bardzo proste. Pomiędzy piny (we wtyczce Euro piny 17 i 20 - o ile dobrze pamiętam) trzeba było wlutować kondensator 470pF i wszystko zaczęło śmigać, aż miło. Dokładny schemat kabla znalazłem na elektroda*pl.
Dziwi mnie tylko dlaczego LEB650 nie działa na zwykłym kablu, przecież to nowy sprzęt.
To jest tak. SCART może pracować na 3 poziomach jakości sygnału wideo:
- przez pin 20; to jest tak zwany CVBS czyli composite (nie mylić z kompozytem!) - tryb podstawowy; jakościowo bardziej kiepskie od niego jest tylko wejście przez modulator antenowy. Taki sygnał otrzymujesz właśnie zwierając przez kondensator pin 15 (chrominancja) z 20 (którym w trybie S-VIDEO idzie luminancja czyli obraz czarno-biały)
- przez pin 20 (luminancja) i 15 (chrominancja) - tzw. S-VIDEO; nieco lepszy jakościowo od CVBS-a ale nadal kiepski
- przez RGB (odpowiednio piny 15, 9 i 7+ impulsy synchronizacji z pinu 20) - najlepszy dla SCARTa tryb pod względem jakości
Jak widać w 2 ostatnich trybach powtarza się pin 15, który raz (dla S-VIDEO) jest wykorzystywany jako wejście koloru (chroma) a innym razem obsługuje wejście składowej czerwonej (tryb RGB). Dlatego najczęściej odbiorniki mają kilka oddzielnych złącz SCART, które pracują w jednym lub drugim trybie (czasem tryb ten można przełączyć w menu).
Z instrukcji wynika, że seria B65X SCART1 obsługuje jako RGB, natomiast nic nie pisze czy SCART2 ma tryb S-VIDEO. Jeśli nie ma, to zostaje tylko CVBS, który obsługiwany jest zawsze, czyli właściwie najgorsza jakościowo opcja.
Dodam jeszcze, że nowsze karty ATI mają bardziej rozbudowane gniazdko miniDIN i znajdzie się tam nie tylko CVBS i S-VIDEO ale również o wiele ciekawszy komponent (Y, Pb, Pr). Seria B65X ma wejście komponentowe i jeśli laptop wystawia takowe wyjścia, to radzę z nich skorzystać, bo jakość sygnału jest wtedy najlepsza i obsługuje również tryby HD. Lepsze jest już tylko HDMI.