Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

heros120

New member
@Sam650 -> Moduł Technisat CX
1. około 3sek.
2. 2 sekundy dłużej się TV uruchamia, bo po włączeniu wyskakuje na chwile napis "sygnał zakodowany".
4. Nie
5. Nie

Ps. Posiadasz może ten nie zmodyfikowany firmware 2005 do B650?. Szukałem po necie ale nigdzie nie mogę go znaleźć :/. W jaki sposób można powrócić do tego starego firmware jeżeli ten nowy soft by nie działał dobrze?.

sam650

New member
Przełączanie kanałó kodowanych zawsze będzie trwało dłużej. Zależy to od modułu cam.
To dla mnie rzecz oczywista, choć teoretycznie nie musi tak być ale zapewne im silniejsze kodowanie tym większy problem ze skróceniem inicjalizacji. Mniejsza o to. Faktem jest, że kodowane kanały na odbiorniku SAT (z kartą conax) przełączają mi się nieco szybciej. 3 sekundy to zgroza. Co najmniej w obrębie jednego muxa powinno być szybciej, ale nie jest.

Za to te zacięcia obrazu przy zmianie wersji językowej (oraz zacięcia np. po wyjściu z HDMI do trybu TV), a także zanik dźwięku trzeba wyjaśnić. To jest poważny feler. Oby nie okazało się, że rozwiązuje je upgrade firmware do wersji 3xxx.

O firmware 2005.0 już chyba nie muszę się wypowiadać, bo odpowiedzi już padły powyżej. Dziękuję.
Dodam tylko bezpośredni link do tego firmware.

walerka62

New member
Witam
Chciałbym aby wtyczka channel info którą skopiowałem do pam. tv startowała automatycznie z włączeniem tv. Mam wgrany firmware 2005.0 "spaczowany" patcher samygo. W pliku /mtd_exe/rc.local mam taki wpis
#!/bin/sh

export MAPLE_DEFAULT_PATH=/mtd_cmmlib/InfoLink/lib
export MAPLE_MANAGER_WIDGET_PATH=/mtd_down/widgets/manager
export MAPLE_NORMAL_WIDGET_PATH=/mtd_down/widgets/normal
export MAPLE_WIDGET_DATA_PATH=/mtd_down
export MAPLE_WIDGET_INCLUDE_PATH=/mtd_down/widgets/inc
export MAPLE_PLUGIN_DATA_PATH=/mtd_cmmlib/InfoLink/lib
export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:/mtd_cmmlib/YWidget_LIB
export KF_SLEEP_READ=-2
echo 30000 > /mtd_rwarea/DelayValue.txt
#touch /mtd_rwarea/DoPrintYahoo.txt
export KF_NO_INTERACTIVE=1
export KF_LOG=/dev/null ;/mtd_rwarea/SamyGO.sh&
cd /mtd_exe/

./exeDSP

W pliku SamyGO.sh mam taki wpis
#!/bin/sh
sleep 30
echo test >> /mtd_rwarea/SamyGO.log
/mtd_tlib/GGame/SamyGO_ChannelInfo/loader.so &

Robiłem to podpierając się tym wątkiem
hdtv.com.pl/forum/samsung/46222-samsung-ps50b650-linux-tv-2.html
Jednak nie chce to zadziałać. Jak zrobić aby uruchamiać wtyczkę przy starcie tv?

sam650

New member
...
export KF_LOG=/dev/null ;/mtd_rwarea/SamyGO.sh&
...
echo test >> /mtd_rwarea/SamyGO.log
/mtd_tlib/GGame/SamyGO_ChannelInfo/loader.so &...

Zobacz czy przy uruchamianiu przyrasta plik "/mtd_rwarea/SamyGO.log"; jeśli nie (lub nie ma go w ogóle) byćmoże trzeba nadać prawa wykonywania do pliku skryptu poleceniem chmod a+x /mtd_rwarea/SamyGO.sh.
Sprawdź również, czy plik "/mtd_tlib/GGame/SamyGO_ChannelInfo/loader.so" istnieje.
Aha, i najważniejsze: NIE DA SIĘ uruchomić pliku ".so" tak ze skryptu. Potrzeba jeszcze coś, np. gdb lub injectso.

Ostatnia edycja:

Turrambar

New member
witam.
chciałem zapytać czy w menu serwisowym LE32B550 (soft 200:cool: da sie zmienic color space z auto na native dla sygnalu VGA lub tak zedytowac przestrzen barw aby odpowiadala native?
czytalem na roznych forach ze w menu niektorych modeli pod advanced (po wklepaniu 0000 w menu serwisowym) jest opcja color space i niektorym uzytkownikom udalo sie ustawic kolory identyczne jak native dla vga, ale ja niestety tej opcji nie mam. testowalem trzy rozne softy, ale zaden nie dodaje opcji w menu serw. a jedynie zmieniaja niektore ustawienia (np ostrosc).
pytam poniewaz uzywam vga do zmniejszenia input lagu w grach. poradzilem sobie z wyblaklymi kolorami - wystarczylo w menu serw. zmienic w EPA standard kolor z 50 na preferowany (w moim przypadku 60). dzieki temu w vga kolory sa zywsze. mimo to, zielen nadal jest wyblakla a czerwien rozowawa. ustawienia balansu bieli nie pomagaja. jedyna opcja to przestrzen barw.
gdyby udalo mi sie to ustawic to bylby to idealny TV do grania.
prosze o pomoc.
przejrzalem juz ogromna ilosc roznych forow - angielskich i polskich i nigdzie nie znalazlem odpowiedzi.
wydaje mi sie ze w menu serwisowym musi byc opcja na domyslne wlaczenie dla vga efektu wide color enhancer.
z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Darek

kamelak

New member
Witam mam mały problem posiadam tv b651 sciagam film 1080p na pendrive wyskauje mi komunikat "Nieobslugiwany format danych video" sciagam kolejny jest to samo pamietam wczesniej ze sciagalem juz filmy w 1080p i chodzily co moze byc przyczyna. Pliki zapisane sa w formacie mkv prosze o pomoc

pedro_78

New member
Bez reklam
Witam mam mały problem posiadam tv b651 sciagam film 1080p na pendrive wyskauje mi komunikat "Nieobslugiwany format danych video" sciagam kolejny jest to samo pamietam wczesniej ze sciagalem juz filmy w 1080p i chodzily co moze byc przyczyna. Pliki zapisane sa w formacie mkv prosze o pomoc
Przyczyna była już podawana kilkadziesiąt razy w tym temacie. Poproś o pomoc przycisk "przeszukaj ten temat" ;)

szuineg

New member
Próbowalem szukac i nieznalazlem zadnej odpowiedzi na to pytanie wiec jak mozesz pomoc bylbym wdzieczny

A więc, albo za wysoki profil, chyba ponad 5,5, chodzi o tą część w media info:
Profil formatu : High@L5.0
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 10 klatek
Tryb multipleksowania : Container profile=Unknown@5.0

Możliwe też że plik został zmuxowany z kompresją (domyśle ustawienie mkvmerge w wersji powyżej 4.0)
A szczegóły poczytaj sam, wrzucasz poniższą frazę w google i czytasz po koleji:

Nieobslugiwany format danych video b650 site:www.hdtv.com.pl/forum/samsung/

moras86

New member
Internet@TV - Onet Widomości widget

Witam

Udało mi się przystosować widżet Onet Wiadomości z serii C.
Posiada parę błędów (brak podglądu widżetu, problemy z przewijaniem wiadomości), ale w sumie działa znośnie.

widżet do pobrania​

Testowałem też kilka innych widżetów. Z moich doświadczeń nie działają:
ipla, Piłka Nożna, TVP - VOD, WP.TV

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

szuineg

New member
Witam

Udało mi się przystosować widżet Onet Wiadomości z serii C.
Posiada parę błędów (brak podglądu widżetu, problemy z przewijaniem wiadomości), ale w sumie działa znośnie.

widżet do pobrania​

Testowałem też kilka innych widżetów. Z moich doświadczeń nie działają:
ipla, Piłka Nożna, TVP - VOD, WP.TV

Pozdrawiam

Próbowałem wcześniej tego widgeta i mi nie hulał, widzę że Ty pozmniejszałeś bitmapy, a poza tym są te same zmiany które ja zrobiłem.
Dziś nie byłem w stanie sprawdzić Twojego widgeta bo przy próbie włączenia internet@TV wychodzi komunikat "usługa nieobsługiwana" - ktoś się spotkał z takim komunikatem? Jak odłączę wtyczkę z netem to internet@TV się włącza. Dziwna sprawa, jakby samsung mi bana założył:fool:

kamelak

New member
A więc, albo za wysoki profil, chyba ponad 5,5, chodzi o tą część w media info:
Profil formatu : High@L5.0
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 10 klatek
Tryb multipleksowania : Container profile=Unknown@5.0

Możliwe też że plik został zmuxowany z kompresją (domyśle ustawienie mkvmerge w wersji powyżej 4.0)
A szczegóły poczytaj sam, wrzucasz poniższą frazę w google i czytasz po koleji:

Nieobslugiwany format danych video b650 site:www.hdtv.com.pl/forum/samsung/

Video
ID : 1
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L4.1
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
Bit rate : 8 850 Kbps
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 23.976 fps

A czemu ten film majac takie dane mi nieposzedl i wyskoczyl ten komunikat nieobsługiwany format danych video?

pedro_78

New member
Bez reklam
To niebede nigdy mogł sprzwdzic przed sciagnieciem filmu czy on pójdzie napewno bo po parametrach tego do konca neiwiadomo.
Niestety nie, dopiero po ściągnięciu. Ja osobiście nie pamiętam kiedy ostatnio jakiś film w mkv mi nie ruszył, zawsze ściągam ripy ze sprawdzonych źródeł. Jeżeli natomiast trafi się już taki, który nie działa, to przerobienie go mkvmerge nie zabiera zbyt dużo czasu.

reczak

New member
Ostatnia edycja:
Do góry