Samsung seria B650 (32b650, 37b650, 40b650, 46b650) test, opinie, wszystko o serii...

ferguss

New member
Krotkie info o SamyGO DCA 0.1, zrodlo - Samy Go forum. Program obecnie wykonuje downmixing sygnalu DTS do 2-kanalowego stereo PCM, taki tez format sygnalu pojawia sie na wyjsciu optycznym. Dziala jak najbardziej poprawnie. Pierwsze okolo 20 sekund sciezki dzwiekowej jest "nieczytelne" poniewaz nastepuje pre processing zawartosci DTS przez CPU telewizora. Generalnie caly proces mocno obciaza CPU dlatego zaleca sie uruchomienie programu z pamieci TV, widac tez to po reakcjach np pilota. Ponad to stwierdzono konflikty jak ktos uzywa juz zaladowanych aplikacji PVR i audio switcher. to chyba tyle. Tak czy inaczej uklony dla tworcow:eek:k:.

kwasior21

New member
Krotkie info o SamyGO DCA 0.1, zrodlo - Samy Go forum. Program obecnie wykonuje downmixing sygnalu DTS do 2-kanalowego stereo PCM, taki tez format sygnalu pojawia sie na wyjsciu optycznym. Dziala jak najbardziej poprawnie. Pierwsze okolo 20 sekund sciezki dzwiekowej jest "nieczytelne" poniewaz nastepuje pre processing zawartosci DTS przez CPU telewizora. Generalnie caly proces mocno obciaza CPU dlatego zaleca sie uruchomienie programu z pamieci TV, widac tez to po reakcjach np pilota. Ponad to stwierdzono konflikty jak ktos uzywa juz zaladowanych aplikacji PVR i audio switcher. to chyba tyle. Tak czy inaczej uklony dla tworcow:eek:k:.

No i wszystko jasne, wielki krok do przodu ...a jednak sie dalo, megamozgi sa na tym swiecie :)

Pozdro.

eny120

New member
A w moim tv padł panel :(

Tak stwierdzili w serwisie. Jutro mają przyjechać i wymienić. Mam przygaszoną co szóstą linię... Im bliżej prawej krawędzi ekranu tym wyraźniej to widać. Głupio by wyszło jakby stało się to tuż po gwarancji... Ciekawe ile kosztuje taka naprawa pogwarancyjna?

_Wrobel_

New member
Witam,
Mam kilka pytań dotyczących sposobu wyboru źródła sygnału:

1) Czy można wgrać jakąś modyfikację, aby z każdym naciśnięciem przycisku "SOURCE" wybierać kolejne źródła sygnału TV, HDMI1 itd. (tak, aby, nie pojawiało się menu z wyborem źródła sygnału)?

2) Ponieważ mam wykorzystane trzy złącza HDMI czy jest możliwość, aby telewizor po wykryciu sygnału na którymś z nich sam wybierał odpowiednie źródło sygnału - to które się pojawiło?

pozdrawiam

pucpuc

New member
Ciesząc się nieustannie dobrodziejstwami PVR+ borykałem się z małą prędkością zapisu na moim tanim i wolnym pendrivie Cruzer Mikro o pojemności 8GB. Przy nagraniach ścinał niemiłosiernie. 8GB nie daje się oczywiście sformatować na FAT (FAT16) - musi być FAT32. Jest jednak prościutkie rozwiązanie - do formatowania można użyć np. programiku "guiformat", w którym można wybrać dowolny rozmiar jednostki alokacji (Allocation unit size). Po wybraniu możliwie dużego rozmiaru jednostki w stosunku do wartości domyślnej, pendrive staje się demonem szybkości. Nic nie ścina przy nagrywaniu, szara ikonka "rec" po zakończeniu nagrania prawie się nie pojawia, a aplikacje w Content Library ładują się natychmiast. Oczywiście okupione to jest "nieekonomicznym" zapełnianiem dostępnej pamięci na pendrivie, ale nie jest to tutaj takie istotne, bo przecież przy nagraniach zawsze zapisujemy stosunkowo duże pliki!
Geo650 i inni dobrodzieje z SamyGo za PVR+ mają zapewnione miejsce w historii. Jak miło czyta się na różnych forach zagranicznych komentarze po opublikowaniu przedwczoraj aplikacji na cały świat. Popatrzcie, jak dzięki tym ludziom, bezcennym jest cieszyć się codziennie, iż ma się nie najnowszy model telewizora. A przecież mamy nadzieję na jeszcze lepsze rzeczy - integrację z PVR+ dobrodziejstw z innych aplikacji np. ARfix, BigYellowFont, ScreenCap czy nawet DCA. Super byłoby też, gdyby jednym naciśnięciem klawisza pilota można było wywołać PIP i zmianę proporcji obrazu. Ewentualnie wybór funkcji klawisza FAV.CH mógłby być jednym z pierwszych pozycji w menu PVR+
Przy nagrywaniu z wyłączeniem wg EPG czeskich programów, zawsze mamy na końcu kilka minut reklam. Możemy się ich łatwo pozbyć - po prostu oglądając nagranie w Media Playerze należy znowu właczyć nagrywanie i w odpowiednim momencie przed reklamami wyłączyć. Zapisze nam się przycięta kopia oryginalnego nagrania, które przy okazji usuniemy na komputerze. Przypominam, że możemy nagrywać programy cyfrowe DVB-T/C w czasie oglądania innego programu np. z tunera satelitarnego podpiętego pod złącze EURO.
W PVR 0.10.2 wśród opcji oszczędzania energii była możliwość wyłączenia na czarno np. tła odtwarzacza muzyki, uzyskiwało się to klawiszami "zielonym + 2". Fajnie gdyby taka możliwość znalazła się w kolejnej wersji PVR+ i pewnością często by się z niej korzystało. A tak dla bezpieczeństwa - myślę, że opcja włączenia nagrywania do wewnętrznej pamięci telewizora powinna być niemożliwa do uzyskania z pilota, bez konieczności np. uprzedniej edycji pliku "pvrplus.cfg". Dzieci (i dobrze) są dziś otwarte na eksperymenty i zawsze pod naszą nieobecność sprawdzą wszystkie możliwe opcje.
I jeszcze pytanie o aplikację ScreenCap - czy możliwa byłaby opcja zapisu zrzutów w fomacie *.jpeg co umożliwiało by ich bezpośrednie przejrzenie w Media Playerze telewizora. Cennym jest w tej aplikacji to, że działa w każdym trybie - również na źródłach analogowych, Media Playerze i chyba nawet YouTube.

Ostatnia edycja:

pedro_78

New member
Bez reklam
Witam,
Mam kilka pytań dotyczących sposobu wyboru źródła sygnału:

1) Czy można wgrać jakąś modyfikację, aby z każdym naciśnięciem przycisku "SOURCE" wybierać kolejne źródła sygnału TV, HDMI1 itd. (tak, aby, nie pojawiało się menu z wyborem źródła sygnału)?

2) Ponieważ mam wykorzystane trzy złącza HDMI czy jest możliwość, aby telewizor po wykryciu sygnału na którymś z nich sam wybierał odpowiednie źródło sygnału - to które się pojawiło?

pozdrawiam
1) Nie ma takiej modyfikacji
2) Ta opcja działa tylko jeżeli urządzenia obsługują Anynet+ i o ile mi wiadomo jeżeli mamy złącze HDMI 1.4, którego nasz tv nie posiada.

Jericho24

Member
Bez reklam
Ciesząc się nieustannie dobrodziejstwami PVR+ borykałem się z małą prędkością zapisu na moim tanim i wolnym pendrivie Cruzer Mikro o pojemności 8GB. Przy nagraniach ścinał niemiłosiernie. 8GB nie daje się oczywiście sformatować na FAT (FAT16) - musi być FAT32. Jest jednak prościutkie rozwiązanie - do formatowania można użyć np. programiku "guiformat", w którym można wybrać dowolny rozmiar jednostki alokacji (Allocation unit size). Po wybraniu możliwie dużego rozmiaru jednostki w stosunku do wartości domyślnej, pendrive staje się demonem szybkości. Nic nie ścina przy nagrywaniu, szara ikonka "rec" po zakończeniu nagrania prawie się nie pojawia, a aplikacje w Content Library ładują się natychmiast. Oczywiście okupione to jest "nieekonomicznym" zapełnianiem dostępnej pamięci na pendrivie, ale nie jest to tutaj takie istotne, bo przecież przy nagraniach zawsze zapisujemy stosunkowo duże pliki!
Lepiej dolozyc 50-100 zl i kupic zewn dysk twardy, ktory ma duzo wyzsze transfery od pena, pomijajac bezkonkurencyjna pojemnosc samej pamieci. No ale zawsze jakies to rozwiazanie podales dla posiadaczy penow ;)

hascotrip

New member
Witam

Czy ktoś próbował podłączyć do samsunga z serii B650 zewnętrzny dysk twardy na usb o pojemności 2TB ?
(dokładnie LE37B650 + dysk samsunga z serii EcoGreen HD204UI sformatowany w NTFS)

Czy może się z tym wiązać upgrade oprogramowania w tv?
Czy dysk moze być podzielony na partycje? Czy telewizor zobaczy wszystkie czy tylko pierwszą?

pedro_78

New member
Bez reklam
Witam

Czy ktoś próbował podłączyć do samsunga z serii B650 zewnętrzny dysk twardy na usb o pojemności 2TB ?
(dokładnie LE37B650 + dysk samsunga z serii EcoGreen HD204UI sformatowany w NTFS)

Czy dysk moze być podzielony na partycje? Czy telewizor zobaczy wszystkie czy tylko pierwszą?
Jak dysk będzie w dobrej obudowie, to na pewno będzie działał. Nie wiem teraz czy w tym temacie, czy w temacie o serii C pisał jeden forumowicz, że nie działa mu dysk w obudowie kupionej na alledrogo i musiał dokupić drugą przejściówkę SATA/USB. O partycjach na dysku już chyba było, spróbuj użyć szukajki forumowej.

EDIT: http://www.hdtv.com.pl/forum/411135-post2541.html tu masz post który cię interesuje.

Ostatnia edycja:

JarekFK

New member
Witam
Nie wiem czy dobry dzial, ale niestety nigdzie nie znalazlem dzialu dotyczacego le40b620...
Moj problem polega na tym ze nie moge wlaczyc trybu 100hz... W opcjach jest wlaczony (niby), demo pokazuje ze dziala, ale jak zmieniam source na hdmi1 (Turbodekoder N) to pokazuje mi ze obraz nadawany jest w 1080i 60hz, a jak zmieniam na hdmi2 (PS3) tez pokazuje ze jest 1080 60hz... Czy moglibyscie wytlumaczyc co jest zle.. Czemu nie pokazuje 100hz...? A moze tak ma byc..?
Z gory dziekuje za pomoc...
Pozdrawiam...:)

pedro_78

New member
Bez reklam
Witam
Nie wiem czy dobry dzial, ale niestety nigdzie nie znalazlem dzialu dotyczacego le40b620...
Moj problem polega na tym ze nie moge wlaczyc trybu 100hz... W opcjach jest wlaczony (niby), demo pokazuje ze dziala, ale jak zmieniam source na hdmi1 (Turbodekoder N) to pokazuje mi ze obraz nadawany jest w 1080i 60hz, a jak zmieniam na hdmi2 (PS3) tez pokazuje ze jest 1080 60hz... Czy moglibyscie wytlumaczyc co jest zle.. Czemu nie pokazuje 100hz...? A moze tak ma byc..?
Z gory dziekuje za pomoc...
Pozdrawiam...:)
Zawsze będzie pokazywał 60Hz, bo taki sygnał jest na wejściu, a to 100 Hz Motion Plus to właśnie takie mydlenie oczu klienta.

zapisek

New member
Witam

hallo,
podlaczalem 1,5 TB, dziala bez problemu. Takze podzielony na NTFS lub FAT32. Sam wybierasz z ktorej partycji ma czytac.

pozdrowienia
zapisek

blab

New member
Problem z Internet@TV w le37b650

Witam,

od jakiegos czasu jestem szczesliwym posiadaczem tego modelu. ogolnie jest ok ale podlaczylem go dopiero niedawno do sieci i w Internet@TV mam tylko jakies pierdoly (szczerze mowiac jedyne z czego korzystam to you tube). nie mam w widgetach to zainstalowania ani gazeta.pl alni moto.pl ani sport.pl wogole nic polskiego nie ma. "
Dzięki funkcji bezpośredniego i odpowiednio sprofilowanego dostępu do sieci użytkownik może śledzić szereg najnowszych informacji pochodzących m.in. z: Gazeta.pl, Wyborcza.pl, Sport.pl, a także z serwisów rozrywkowych i lokalnych należących do grupy Gazeta.pl."
moje pytanie brzmi co jest nie tak? zaktualizowalem soft ale nic sie nie zmienilo. moze ktos cos doradzi?

pedro_78

New member
Bez reklam
Witam,

od jakiegos czasu jestem szczesliwym posiadaczem tego modelu. ogolnie jest ok ale podlaczylem go dopiero niedawno do sieci i w Internet@TV mam tylko jakies pierdoly (szczerze mowiac jedyne z czego korzystam to you tube). nie mam w widgetach to zainstalowania ani gazeta.pl alni moto.pl ani sport.pl wogole nic polskiego nie ma. "
Dzięki funkcji bezpośredniego i odpowiednio sprofilowanego dostępu do sieci użytkownik może śledzić szereg najnowszych informacji pochodzących m.in. z: Gazeta.pl, Wyborcza.pl, Sport.pl, a także z serwisów rozrywkowych i lokalnych należących do grupy Gazeta.pl."

moje pytanie brzmi co jest nie tak? zaktualizowalem soft ale nic sie nie zmienilo. moze ktos cos doradzi?
Szczerze to się zastanawiam czy w ogóle są jeszcze dostępne polskie widgety na serię B, bo samsung już teraz tylko serią C się interesuje.
Spróbuj w ustawieniach Internet@TV ustawić kraj Polskę, jak nie ma to inne. Było już o tych ustawieniach w tym wątku, ale nie za bardzo pamiętam jak to było.

blab

New member
Sprawa sie rozwiazala sama (?) wlaczylem dzis tv, wcisnalem internet na pilocie i nagle jakies pobeiranie ladowanie itp i patrze i zupelnie inna grafika i same polskie widgety (co prawda niewiele ale notowania, pogode czy tez kino moge juz sobie sprawdzac :) facebook i twitter raczej mnie nei interesuja ale you tube tez lepiej dziala bo przynalmniej nie trzeba pisac klawiszami nawigacyjnymi tylko na numerycznej jak smsa :)

czy ktos moze mi wyjasnic jak to sie stalo ze dopiero po kilku dniach korzystania z internernetu dopiero teraz to sie zaktualizowalo? i wszystko jest teraz po polsku ? mial ktos podobna sytuacje?

Do góry