Witam, prosze posiadaczy o info jako to jest z autoformatowaniem obrazu w B650. W sklepie powiedziano mi ze tylko Panasonic i Philips posiadaja taka funkce w automacie. Czytałem jednak ze bajer autoscalowanie traci sens, jesli tv jest podłączony do tunera satelity kablem hdmi bo to tuner decyduje o formacie obrazu
Ponizej cytat kolegi z forum o Panasonicu :
"Natomiast tuner Aster podłączony przez HDMI wypuszcza obraz albo 16:9 (np. na polsacie mam czarne pasy na górze i na dole) albo 4:3 z pasami po bokach. Z tak podanym sygnałem TV nic automatycznie nie zrobi, ale można na szczęście proporcje ustawić ręcznie przyciskiem Aspect.
Nie wiem jak jest u Samsunga, ale mój kumpel ma plazmę LG i po HDMI nie ma możliwości zmiany proporcji. "
Jak Wy sobie z tym radzicie ? o ile pasu na dole i górze mógłbym ostatecznie znieśc ( choc wolałbym miec obraz na całych 50 " )to jesli bede miał pasy po bokach to chyba oszaleje. Tv bedzie współpracowal z Cyfra+, czy da sie to ustawic recznie i czy trzeba to robic za kazdym razem, czy tv pamieta ustawienia ?
I jeszcze 1 pytanie, moze sa takie tunery do satelity, w których mozna automatycznie ustawic autoformatowanie obrazu.