[Nasze Zestawy AV] Projekt budżetowego kina

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Właśnie kiedyś ta mała żywiołowość mnie nie przekonała, a już miałem składać zestaw 5.1 z tego :)
Dodatkowo ten grafitowo czarny materiał, którym są pokryte cokoły mnie drażni. Nie ujmując jednak, warto posłuchać, bo to jeszcze chyba nieliczne kolumny z drewna, nie z MDFu.
Z resztą, o ile się nie mylę, wygląd przypominający Sonusy nie jest przypadkowy.

werf

Active member
Bez reklam
Tak kiedyś słuchałem z Primare i czymś tam jeszcze , jest coś o tym w wątku Henrego .Wykonanie faktycznie nie tanie ale wygląd ehhh..........
Wtedy były zestawione też z venerkami , Ale tu nie o kolumnach a o MF : )

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Po 3 miesiacach od zamowienia, dzisiaj juz mialem isc na policje o oszustwo, ale wkoncu przyszly.... panele akustyczne.

Wykonczenie jak dla mnie super, pieknie to wyglada.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Nudno tu ostatnio jak ....

To sie chociaz pochwale nowym pomieszczenien pod salke. Dzisiaj zakonczylem etap chudziaka.

Przednia sciana

Tylnia sciana

Teraz biore sie za grzejniki - jeden pod oknem wstawie, chyba starczy.
Zasilanie osobne do RTV pociagne
No i musze rozejrzec sie za dobrymi drzwiami do salkie aby odpowiednio otwor drzwiowy podmurowac jeszcze przed tynkowaniem.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Tłusto to piwnica ? Masz już jakąś koncepcje ?

Tak, piwnica.

Taka drobna koncepcja na podstawie salki Magoga.

Przednia sciana drewniana rama wypelnona welna.
Sufit po obwodzie podwieszany wypelniony welna.
Zastanawiam sie nad scena.
Nie wiem czy podwyzszac kanapy

I jezeli chodzi o akustyke "tą na etapie budowy" to chyba koniec. Reszta pulapki, absorbery to chyba "dekoracyjne" wieszane na sciane beda.

Pomyslow wiecej brak.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Po 3 miesiacach od zamowienia, dzisiaj juz mialem isc na policje o oszustwo, ale wkoncu przyszly.... panele akustyczne.

Wykonczenie jak dla mnie super, pieknie to wyglada.

To Ty masz Kolego cierpliwość - ja na pewno bym już zgłosił sprawę na Policję :) To są absorbery szerokopasmowe? I w jakiej firmie zamawiałeś ? Warto przestrzec innych..
Kanapy sobie podnieś - lepiej wygląda..:)

werf

Active member
Bez reklam
Przeglądnij sobie Minhembio,wikingowie trochę fajnych projektów powrzucali,nóż widelec coś cię zainspiruje.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Szalejesz, kolejna osoba z dedykowanym pomieszczeniem :)
Gratulacje i trzymam kciuki za efekt końcowy! Wklejaj foty na bieżąco.
Właśnie skończyłem pewną książkę o systemach audio. Jak powszechnie wiadomo, beton, cegła nie są wymarzonym budulcem do takiej salki. Dlatego ponoć warto teraz wykończyć ściany karton-gipsem na rusztowaniach i dodać z 5 cm wełny między k-g, a te pustaki. To samo z sufitem, a w przypadku podłogi wystarczy izolacyjny styropian. To tyle, jeśli chodzi o taki stan. Potem oczywiście właściwe wykończenie.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Rusztowan z karton gipsem sie boje, zebym czasem nie dostal rezonansu jak na poddaszu. Tam tez wszystko w kartongipsie podwojnie i tylko jedna murowana sciana.
A czestotliwosci 20 - 25hz nie sa zadowalajace.

Dlatego, czy nie bezpieczniejszym rozwiazaniem bedzie kozystanie z ustroji akustycznych? Na to samo cenowo wyjdzie a mysle ze bezpieczniej byloby uzyc na calej sciane powyzsze absorbery na pt80 niz konstrukcje z gk budowac i wypelniac ta sama welna. Co myslicie o tym pomysle?

Tylko sciane przednia chce zrobic na zabudowie, a to tez dlatego ze zrobie zabezpieczenie przeciwwilgociowe na tej scianie (przednia sciana jest w ziemi). Folia antywilgociowa, pustka dla wentylacji, stelarz wypelniony welna, zabudowa z plyt. 2 pieczenie na jednym ogniu :)

rabit

Active member
Bez reklam
Zazdrość mnie zżera. To już drugie pomieszczenie dedykowane... hahaha. :) :) :)

A tak na poważnie, myślę że jak robisz wszystko od zera, to dopilnujesz aby to było zrobione według sztuki i nic nie powinno Ci rezonować. Wtedy też masz dodatkową izolację akustyczną od innych pokoi, nie do przecenienia podczas wieczornych seansów. Tylko ja bym zamiast KG, dał OSB i na to przymocował jakąś ciemną wykładzinę.

Trzymam kciuki, bo na pewno efekt końcowy będzie świetny. Szczególnie że już masz doświadczenie i wiesz jakich problemów się spodziewać.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lolo, zrobisz jak chcesz. Jakich rezonansów? Widać nie zastosowałeś taśmy wygłuszającej do profili, np. tu
https://www.castorama.pl/produkty/b...MIztnEx8Ov2QIVAYmyCh1ItgdgEAQYASABEgLX8PD_BwE
oklejasz nią profile szczególnie w miejscach styku z innymi oraz płytami. 100% pewności.
Po drugie, z budowaniem jest jak z robieniem fotografii. Lepiej na początku zadbać o dobre ujęcie, potem mniej roboty w Photoshopie ;)

Widzialem Magog wkolko, praktycznie na kazdym laczeniu stosowal czy tasme czy green glue do laczenia nawet samych plyt.

To teraz nie dziwię się, jeśli chodzi o absorbery:)

Nie rozumiem :)

Do góry