[Nasze Zestawy AV] Projekt budżetowego kina

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lolo nie dowidzę już : ) to bk monolith,+?

Dokladnie tak.
Monolith + FF

Coz, trzesc kanapa trzesie i nie zartuje... ale narazie to nie to o co mi chodzi. Chcialem czuc cisnienie na klacie jak podczas koncertow, nogawki od spodni mialy sie ruszac. Narazie jest bass takiego samego typu jak w jamo.

Nie wiem jak lepiej podlaczyc. Czy pod LFE czy pod Fronty. Troche potrwa zanim sie naucze i potestuje...

Ps. Wroc.... jednak nogawki od spodni tez rusza.

Tetaz pozostaje popracowac na "czystoscia" bassu. Ale tu mysle ze moze byc ciezko bo chyba wina akustyki i poddasza na GK.

Kilka paneli mam zamowione ale czas oczekiwania dp 20 dni wiec w dostane je moze w przyszlym tygodniu.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lepiej pod lfe.
Tylko patrzeć jak kupisz drugiego [emoji3]

Chyba jednak nie... to wszystko nie idzie w tym kierunku jaki bym chcial... dlatego jeszcze tylko drobna kosmetyka granity i panele akustyczne (podejzewam za duzo to tez nie zmieni) wiec na tym bedzie koniec. Powoli nudzi mi sie to hobby.

.

Snikers89

New member
Bez reklam
Trzeba bylo taki brac to bys poczul wiatr we wlosach [emoji6][emoji12][emoji12][emoji12][emoji12][emoji12]
a298bdbd632dc6b9da61c8f328053165.jpg

Bipo

Active member
Bez reklam
Lolo, nie łam się każdy nowy sub musi troszkę pograć za czym będzie grać tak jak powinien. Nie zapominaj że ty tam masz duże pomieszczenie i aby je dobrze wypełnić trzeba popracować nad akustyką a po drugie chyba efektu który oczekujesz nie osiągniesz tym subem. Masz w razie czego kilka dni na testy i chyba możesz zwrócić jak by co, bo kupowałeś przez internet.
Ja na twoim miejscu wypożyczył bym dwa suby klipscha sw115 na testy do domu i zobaczył bym czy dadzą efekt którego oczekujesz. Jeśli się okaże, że nawet one się wyłożą u Ciebie tzn. że bez mocnej pracy nad akustyką nic nie wskórasz.
Ponadto spróbuj podjechać na Audio show i tam na pewno będzie kino oparte na klipsch i jego subach. Posłuchasz i zobaczysz czy taki bas Cię zadowoli, z uwagi iż te suby też są demonstrowane w nie przystosowanych pomieszczeniach to jeśli tam dadzą radę to i u Ciebie też powinny.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tak jak piszesz - to kwestia kto jakiego basu oczekuje od suba.... ja np lubię taki bas jak jest w Velodyne lub w Relu... choc miałem okres że lubiłem coś takiego jak miał Paradigme.. Teraz z wiekiem już innego basu oczekuje od suba. A wg mnie do koncertów najlepszym subem jest Rel - sa to najszybsze suby jakie miałem okazję słuchać..

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To posłuchaj SVS.
Dodatkowo suba dobiera się też do pomieszczenia, szczególnie tego gdzie z akustyką na bakier. Są wyjątkowo trudne konstrukcje które nigdy nie zagrają tak jak powinny w takim przybytku i zwyczajnie się marnują.
Kupowanie suba w ciemno to loteria, jeszcze większa jak kupno skrzynek czy elektroniki.
Testowałem sporo subów u siebie (w tym samym czasie) i te lepsze wcale nie grały (zawsze) lepiej, wyłożyła je akustyka pomieszczenia. Brak miejsca na odpowiednie rozmieszczenie itp.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Właśnie SVS nigdy nie słuchałem.. więc nie odniosę się.. a tak jak napisałeś pomieszczenie jest istotne bo ni ekażdy sub zagra w danym pomieszczeniu.. i znam przypadki gdzie Rel niestety nie był w stanie stanie zagrać, gdzie latano po całym pokoju i nic z tego nie wyszło... a na drugi dzień sprzedawca przywiózł Velodyne i bez żadnego ustawiania tyle co kalibracja z mikrofonem i grał.. Także raz jeszcze napisze pomieszczenie jest istotne..

Drunk

New member
Bez reklam
Dla suba niestety trzeba przede wszystkim znaleźć miejsce w pomieszczeniu gdzie zagrana na 100%, a nie tam gdzie nam pasuje. Po drugie ogarnąć akustykę żeby nie dudnił. Wiem to po swoim velo, gdzie bez odpowiedniego ustawienia byłaby wielka lipa, bo po pierwszym podłączeniu i ustawieni tam gdzie mi pasowało zagrał gorzej niż poprzedni budżetowy Jamo. Teraz na szczęście znalazłem mu miejsce gdzie zarówno mi pasuje jak i jemu.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Zaczalem zabawe z ustawieniami na nowo. Tym razem zapuszczalem rozne dzwieki o ryznych HZ z youtuba.

Fajnie wszystko widac i slychac
Przy 23hz w rezonan wpada sam sub.
25-26hz w rezonans wpadaja drzwi.
A 27hz biorko i lekko kanapa.
I pomyslec ze to tylko 1hz roznicy.....

Podczas odsluchu tych niskich czestotliwosci uwage moja zwrocilo to ze fronty produkuja sie w odtworzeniu basu. Dlaczego? Skoro mam ustawione odciecia 80hz?

Ano dlatego ze fronty, central i boczne mialem ustawione na "Large = kolumny DUZE" wtedy ustawienia odciec nie dzialaja. Mogli jakos to zaznaczyc albo wylaczyc obcje odciec dla tych kolumn.

Po zmianie wszystkich kolumn na male i zmiana ustawien suba z LFE+Main na samo LFE jest czysciej.bass jest zdecydowanie lepszy jakosciowo.

Nadal brakuje uderzenia w klate i ostrego punktowego bassu, ale tak sobie mysle ze ten bass, ktorego szukam to tylko w muzyce by sie nadal. Do filmow bylaby to katastrofa.

Narazie nie moge zagospodarowac dluzej niz 30min w mojej salce zeby raz i pozadnie to ustawic. Z kalibracja czekam az panele zawitaja.

Tu jest moj sub, kolega Hifibloke posiada dwa takie codebka w swojej salce. Widac na filmiku ze u miego nic nie brumi i dzwiek jest bardzo czysciutki. Wiec da sie....

[youtube]XQPopWNXoms[/youtube]

Ostatnia edycja:

RAF1977

Banned
Ale jak ustawisz tylko "main" to gdzie ścieżka dla subwoofera będzie odtwarzana?
To, że przy ustawieniu "duże kolumny " nie działa odcięcia, to podstawowa wiedza ☺

Ostatnia edycja:
Do góry