[Nasze Zestawy AV] Projekt budżetowego kina

RAF1977

Banned
Jak byś tidal dał przez amplituner, to możesz zrobić bi-amp. Wysokie z Denona niskie z końcówki. Dla efektu wizualnego pasowało by zmienić Denona na Maranza😀

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lolo napisz lepiej czy zauważyłeś zmianę w kinie po podłączeniu końcówki. Czy jest duża różnica jak wszystkie kolumny grają pod amplitunerem a jak są podłączone pod samą końcówke?

Musze na spokojnie porownac, bo wczoraj podlaczylem central i jamo z koncowki i bylo wspanjale. Ale nie wiem czy bylem na tyle podjarany tym, czy faktycznie taka roznica. Wydaje mi sie ze ze central calkiem inaczej gral. Na spokojnie poprzemieniam kable i porownam. Teraz zona i dziekami "skacza" mi po glowie i zero wolnego czasu a wieczorem jestem tak styrany ze od 2 tygodni chyba zadnego filma nie obejzalem.

Jak byś tidal dał przez amplituner, to możesz zrobić bi-amp. Wysokie z Denona niskie z końcówki. Dla efektu wizualnego pasowało by zmienić Denona na Maranza

Zastanawiam sie czy nie puscic wysokich z koncowki a niskich z ampli a denka do salonu. No ale to z czasem trzeba rozne konfiguracje i proby porobic. Z jednej strony zalezy mi na wzmacniaczu w salonie a zdrugiej strony chce wzmacniacz w salce do Dac-a i tidala.

Co do efektu wizualnego myslalem o tym, np zakup marantza pm7003 no ale jak patrze jakie to ma moce i jaka budowa w porownaniu do denona 1500ae to smiech. W denku 140w a marantz nawet pm8005 w granicach 80 - 90w. Ze specyfikacji wzmaki marantza wygladaja na zabawki w porownaniu do denka.

A ty jak masz ostatecznie podlaczone fronty?

RAF1977

Banned
Mam bi-amp. Pm7003 na wysokie, końcówkę na niskie.
Pm7003 mocą nie zabija, hehe ale do napędu wysokich tonów, to daje radę bez problemu i daje bardzo czysty i wyraźny dźwięk. O wiele więcej teraz słyszę w średnich i wysokich tonach.
Jak byś chciał użyć aplituner i końcówkę, to końcówkę daj na niskie, bo tam trzeba mocy a aplituner napędzi wysokie. (Tak mam podłączone surroundy, bi-amp z apmlitunera i końcówki).

Ostatnia edycja:

RAF1977

Banned
Takie rozgałęźniki Y RCA mam i do nich dopiero interconnecty idą.

Wzmacniacz w trybie końcówki mocy, to chyba nic nie puszcza na pre-out.

DrWredman

Active member
Lolo, nie wiem czy pamiętasz, ale miałem swoją krótką przygodę z marantzem 7010 + 7003. Sam wzmacniacz grał bardzo fajnie, ale jako końcówka na frontach grał gorzej niż sam ampli. Wg mnie ten wzmacniacz, pracując jako końcówka, psuje dźwięk i pozbawia nas regulacji tonów, chyba, że ktoś jest miłośnikiem pure audio, albo nie jest dla niego problemem odłączanie końcówki i słuchanie stereo tylko przez wzmak.
Dodam jeszcze, że nauczenie żony, co kiedy trzeba załączyć jest niewykonalne. I jeśli jej powiesz, że aby posłuchała sobie CD podłączonego do wzmaka, musi podejść do sprzętu i przytrzymać odpowiedni przycisk przez 3 sek. to wyrzuci z domu cały Twój piękny zestaw.
Dochodzi też problem ze sterowaniem przez HDMi CEC. Czasami było tak, że ampli się załączał, a wzmak wyłączał bo ktoś wyłączył z palca wzmaka, gdy nie pracował jako końcówka.
W mojej ocenie więcej jest problemów niż korzyści.
Jeśli zapniesz 11 głośników i odczujesz brak mocy, wtedy końcówka ma sens. Przy 7 na pewno wystarczy sam amplituner, który w muzyce jest świetny, ale w kinie mnie rozczarował i dlatego wróciłem do Onkyo.

RAF1977

Banned
No ja nie mam takich problemów, bo u mnie działa tylko jako końcówka na wysokie. W pojedynkę jest za słaby, żeby fronty pociągnąć, (moim zdaniem). Tak, że całość się włącza i wyłącza jednym przyciskiem.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
DrWredman
Włączanie u mnie nie problem, wszystko samo sie włącza, wystarczy listwę włączyć i Power na pilocie od ampli. Zresztą salkę tylko ja załączam :)

Pure Audio - oczywiście że jestem fanem tego trybu, jest najlepszy do stereo z ampli. Denon oczywiście wtedy jako końcówka.

Ja mam spięte 11 głośników w tym (4 podłogówki i central też sporych rozmiarów) i na pewno nie zamienię podłogówek jamo na jakieś monitory heco, jak już to też na jakieś podłogówki.

No to Raf tylko mnie utwierdzasz że zakup pm7004 jest bez sensu.

Zrobiłem zakupy materiałów na kable RCA, za dużo się naczytałem i mi chyba odpierdzieliło na głowę bo za tą kwotę co wydałem na materiały kupiłbym QED-y. No ale nic.
W planach WBT + Srebro + kable kierunkowe.

DrWredman

Active member
lolo, życzę aby wszystko się spinało i jeszcze lepiej grało. Szkoda, że tak daleko, bo chętnie bym posłuchał jak już wszystko dopieścisz. ;)

RAF1977

Banned
Aaa, no właśnie, ja mam pm7004, nie pm7003 ale to na jedno wychodzi.
Jak chciałbyś, żeby on sam fronty pociągnął, to ja odradzam, za słaby. Ale jak w bi-amp, razem z końcówką mocy, to tak.

Savron

Well-known member
Bez reklam
Wkoncu moja mala znalazla sie tam gdzie miala.

Podziekowania dla Kapusty za pomoc w zakupie, mialem obawy, roznie to jest z zakupami w ciemno na olx. KAPUSTA DZIEKI :)

Dla samego wygladu warto, zaraz zabieram sie za podlaczanie.

Narazie wersja dla zony jest taka ze porzyczylem od kapusty :) Ale juzbkupuje jej odkurzacz pioracy wiec jakos to bedzie :)

Ps. Caparzo to i tak paploch :)

Ps.2 czy do wyjscia/wejscia Remote in/out mozna uzyc zwykly RCA - taki sam jak do podlaczania av z mm?
Wow, następny metalozlom przytargalesz? Nice. Ty, jak ja widzę też lubisz zbierać elektrosmieci, tak jak ja. Tez mam tego chłamu do potęgi. Nie wiem sam dla czego i w jakim celu.
Budujesz konkurencję dla Cinema City czy dla wkurzenia sąsiadów? :p A pro po i tak gratuluję. Jeszcze jedno dodatkowe pudło od Marantz nie zaszkodzi. :p

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Zbieram zbieram, dzieci beda mialy co potem sprzedawac :)

Teraz bede robil konkurencje dla wiejskich festynow :)

Aczkolwiek mylne jest to ze majac taka koncowke bedzie glosniej w domu, jak sluchalem na 60 - 65 tak dalej slucham na tyn samyn poziomie :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolo w końcu na tych samych metrach oglądasz filmy :- ) to po co głośniej.. wydaje mi się a nawet jestem pewien że po to kupiłeś żeby jakość była większa tego co oglądasz i słuchasz.. ..

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
bez kalibracji na pewno jest głośniej. Kalibrację zrób i oceń wrażenia. Nie kupuje się końcówki by było głośniej, a lepiej przy tym samym poziomie głośności co bez końcówki ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Widzisz Lolo jak dwóch pisze że jesteś pijany to nie wsiadaj do auta.. :- ) Ma być lepiej, a nie głośniej.. żeby było głośniej i lepiej to ja Ci kilka sprzętów w linkach mogę podrzucić :- ) A tym bardziej że Marantz to raczej demonem dynamiki to nigdy nie był.. ale na 100% będzie lepiej jakościowo i o to chodzi.. więc zrobić kalibrację i się cieszyć :)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
.. żeby było głośniej i lepiej to ja Ci kilka sprzętów w linkach mogę podrzucić :- )

Tia, jak ty mi podrzucisz linki, to pewnie cala chalupe musialbym zastawic albo i jeszcze by braklo :)

Cieszyc sie ciesze, mysle ze to bardzo udany zakup i to jeszcze w takiej cenie, napewno duzo nie strace :) Dwie perelki mi sie trafili w dobrym pieniadzu Celany na froncie i koncowka.

Snikers89

New member
Bez reklam
Ja moge dodac ze jak przesiadlem sie z ampli Onkyo jako przedwzmaka na Marantza to na tym samym poziomie volume jest o wiele ciszej niz na Onkyo hehe...

Do góry