[Nasze Zestawy AV] Projekt budżetowego kina

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tia, jak ty mi podrzucisz linki, to pewnie cala chalupe musialbym zastawic albo i jeszcze by braklo :)

Cieszyc sie ciesze, mysle ze to bardzo udany zakup i to jeszcze w takiej cenie, napewno duzo nie strace :) Dwie perelki mi sie trafili w dobrym pieniadzu Celany na froncie i koncowka.

Najwyżej zamiast gwiazdy kupisz coś innego - np Kia :- )

Ps Snikers mnie tam to nie dziwi :- ) natomiast gdybyś napisał że było głośniej to wtedy bym się zdziwił.. :- )

lolo2

Well-known member
Bez reklam
A co tam moze pojsc nie tak?

Temp topnienia srebra wynosi 961 stopni celcjusza, a lutownice rozgrzeje cos okolo 200 - 220stopni.
Najwazniejsze tylko aby paluchami nie dotykac, rekawiczki i sprawa zalatwiona. Bo spoconym paluchem dotkniesz i zara ci srebro skoroduje wiem bo mam kilka srebrnych monet i te, ktore wyciagnalem z kapsla i paluchami byly dotkniete to zczarnialy.

Snikers89

New member
Bez reklam
Wiesz fakt jest taki ze tego nigdy nie robilem i raczej nie bede w najblizszym czasie. Jedynie kable rca srebrne bede wymienial ale one juz zarobione beda a glosnikowe to dopoki nie bede na wlasnej chacie to nie bede wydawal tyle sianka [emoji1]

Caparzo

New member
Bez reklam
A co tam moze pojsc nie tak?

Temp topnienia srebra wynosi 961 stopni celcjusza, a lutownice rozgrzeje cos okolo 200 - 220stopni.
Najwazniejsze tylko aby paluchami nie dotykac, rekawiczki i sprawa zalatwiona. Bo spoconym paluchem dotkniesz i zara ci srebro skoroduje wiem bo mam kilka srebrnych monet i te, ktore wyciagnalem z kapsla i paluchami byly dotkniete to zczarnialy.

Lekkie głupoty gadasz ... Akurat dziś oddałem łańcuszek do czyszczenia i wymiany zapięcia, i jedyne co mi szczerniało to krzyżyk od strony która nie przylega do ciała. Z monetami też miałrm doczynienia i takiego efektu nie było i na tych w futerale materiałowym i w etui i w klaserze. Pozatym
Przyczyny czernienia srebra - Pracownia Biżuterii dla mężczyzn

Drunk

New member
Bez reklam
Srebro reaguje ze związkami siarki, więc wszystko zależy od stopnia zanieczyszczenia powietrza. Z tego co wiem, to siarczek srebra charakteryzuje sie dobra przewodnością prądu więc nie jest źle.

Wysłane z mojego SM-G318H przy użyciu Tapatalka

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lekkie głupoty gadasz ... Akurat dziś oddałem łańcuszek do czyszczenia i wymiany zapięcia, i jedyne co mi szczerniało to krzyżyk od strony która nie przylega do ciała. Z monetami też miałrm doczynienia i takiego efektu nie było i na tych w futerale materiałowym i w etui i w klaserze. Pozatym
Przyczyny czernienia srebra - Pracownia Biżuterii dla mężczyzn

To malo miales doczynienia z monetami. Akurat moja kolekcje mam u rodzicow, ale jak bede pamietal to zrobie zdjecie gdzie ladnie wszystko widac, gdzie moneta byla trzymana paluchami a gdzie nie.

A po drugie, jak juz szukasz informacji w internecie to szukaj dokladniej:

,,Sam w sobie proces ciemnienia srebra jest zrozumiały: w zetknięciu z powietrzem każdy metal się utlenia, oprócz tego, srebro noszone na ciele jest poddawane działaniu rozmaitych substancji wydzielanych przez skórę z potem. Czarny kolor srebra świadczy o powstaniu siarczku srebra, co jest wynikiem kontaktu srebrnego wyrobu z siarką. Ta ostatnia może być wydzielana z potem, którego skład chemiczny zmienia się pod wpływem szeregu czynników, takich jak wiek, dieta, brane leki, aktywność fizyczna.
Warty odnotowania jest fakt, że czyste srebro w mniejszym stopniu poddane jest utlenieniu niżeli jego stopy z innymi metalami. "

Zrodlo:
E-nimuzmatyka

Co innego kontakt z powietrzem, a co innego jak spoconymi lapskami dotkniesz i pot zostawisz na srebrze.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Chyba siada mi projektor (niedawno kupiony nowka).

Problem pojawia sie gdy najpierw wlacze av marantza a potem wlaczam projektor.
Po 15sek sluchac dziwne brzeczenie - 2 razy.
Nastepnie projektor wchodzi na bardzo wysokie obroty
Po minucie obroty maleja i na przemian wyswietla sie czarny ekran lub bialy ekran z kasza.

Widac to na ponizszym filmie. Mial ktos do czynienia z tym?

Podlaczalrm monitor do tego samego wyjscia AV i wszystko ok. Pozostaje jeszcze Hdmi sprawdzic ale watpie by sie zepsol.

Na problem mozna zaradzic dwoma sposobami. Napierw uruchomic projektor a potem zrodlo. Lub odlaczyc kabel hdmi i podlaczyc jeszcze raz.

https://youtu.be/3P4CkHYv-IU

Kasza
https://youtu.be/wQYv-6dH6IQ

Fajny okres sie zrobil. 2 bluraye padly, jednemy tv siada a mi projektor :)

Ostatnia edycja:

DrWredman

Active member
Lolo problem może być w kablu HDMI.

Mój znajomy nie chciał zainwestować w dedykowany dużo droższy kabel do projektora Panasonic i kupił tańszy, aczkolwiek też ponoć nie jakieś badziewie. Marki nie znam.

W rezultacie po włączeniu projektora obraz znika po kilku minutach. Projektor włącza się na nowo i już potem działa bez problemu.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Do góry