Lekkie głupoty gadasz ... Akurat dziś oddałem łańcuszek do czyszczenia i wymiany zapięcia, i jedyne co mi szczerniało to krzyżyk od strony która nie przylega do ciała. Z monetami też miałrm doczynienia i takiego efektu nie było i na tych w futerale materiałowym i w etui i w klaserze. Pozatym
Przyczyny czernienia srebra - Pracownia Biżuterii dla mężczyzn
To malo miales doczynienia z monetami. Akurat moja kolekcje mam u rodzicow, ale jak bede pamietal to zrobie zdjecie gdzie ladnie wszystko widac, gdzie moneta byla trzymana paluchami a gdzie nie.
A po drugie, jak juz szukasz informacji w internecie to szukaj dokladniej:
,,Sam w sobie proces ciemnienia srebra jest zrozumiały: w zetknięciu z powietrzem każdy metal się utlenia, oprócz tego, srebro noszone na ciele jest poddawane działaniu rozmaitych substancji wydzielanych przez skórę z potem. Czarny kolor srebra świadczy o powstaniu siarczku srebra, co jest wynikiem kontaktu srebrnego wyrobu z siarką. Ta ostatnia może być wydzielana z potem, którego skład chemiczny zmienia się pod wpływem szeregu czynników, takich jak wiek, dieta, brane leki, aktywność fizyczna.
Warty odnotowania jest fakt, że czyste srebro w mniejszym stopniu poddane jest utlenieniu niżeli jego stopy z innymi metalami. "
Zrodlo:
E-nimuzmatyka
Co innego kontakt z powietrzem, a co innego jak spoconymi lapskami dotkniesz i pot zostawisz na srebrze.