Pliki AVCHD - co z nimi robić?

Sydon777

Klub HDTV.com.pl
vip
febi napisał:
A ja mam jescze jedno pytanie do Sydon777 . Czy mógłbyś opisać od podstaw jak korzystać z funkcji Inteligentne Proxy w Ulead Video Studio 11 Plus? Bardzo Cię proszę o pomoc. Przeszukałem już wszystko, a instrukcja milczy na ten temat.
Ponieważ jestem przeciwnikiem przekodowywania filmów z kamer, więc tego typu programów nie używam, choć Ulead Video Studio 11 Plus mam. Ponieważ padło zapytanie, to kilka słów mogę napisać. Nie wiem czy u mnie to Proxy jest Inteligentne, ale jest i działa.
Rozwijasz menu File i wybierasz Preferences. Wybierasz zakładkę Smart Proxy. Otwiera ci się okienko takie:
Ustawienie Proxy.jpg
W tym okienku znaczysz Enable Smart Proxy, a poniżej w okienku z rozwijanymi roździelczościami wybierasz taką, powyżej której chcesz aby Proxy działało (w tym przypadku ustawiono 1280x720). Następnie wybierasz folder dla Proxy, gdzie program będzie sobie zapisywał film po przekodowaniu na niską rozdzielczość. Dalej możesz zaznaczyć Autogenerate proxy templete, jeżeli wybór pozostawiasz programowi lub sam możesz sobie ustawić parametry Proxy (ja tu ustawiłem AVI 320x240). Teraz wszelkie operacje edycyjne na filmie będą kodowane w Proksy. I to wszystko. Jeżeli swój projekt będziesz chciał oglądnąć w Proxy, to wejdź do folderu, który ustawiłeś do zapisu Prokxy. Tu znajdziesz plik roboczy, który w normalnym trybie możesz sobie oglądnąć. Gdy zlecisz z poziomu programu Ulead opcją Share/Create Video File zapisać film, to oczywiście program zrealizuje zlecenie na takich parametrach jakie teraz wybierzesz np dla HD DVD może to wyglądać tak:
Zapis filmu.jpg

Ostatnia edycja:

viValdi

New member
Bez reklam
Sydon777 odpowiedział jak zrobić Proxy a nie po co je robić i jakie to daje korzyści - a o to pytał febi.

Proxy to "pośrednik". Warto stosować wtedy gdy twój komp nie wyrabia z oryginalnym materiałem. Na słabym komputerze generujesz proxy file (będzie trwało) ale potem całą edycję wykonujesz na tym zredukowanym materiale i wszystko szybko biega w czasie edycji, podgląd się nie zacina, efekty generują się błyskawicznie.
W wyniku tego działania powstaje lista edycyjna która jest wykorzystywana przy ostatecznym renderingu - edytor bierze wtedy orginalny materiał i wykonuje polecania z przygotowanej na proxy listy edycyjnej. Ty w tym czasie śpisz.

W sumie chyba lepiej kupić lepszy komp bo przez zastosowanie proxy cały proces od początku do końca wydłuża się znacznie; no ale ty część tego czasu przesypiasz czyli nie tracisz :rolleyes: Ja osobiście z powodu Smart Proxy zrezygnowałem z Ulead - etap generowania proxy mnie zniechęcił.

Oczywiście wykorzystanie proxy nie znaczy że materiał końcowy będzie przekodowany tak że Sydon777 -> możesz używać Ulead'a :eek:k:

zieloony

New member
Witam.
Ponawiam pytanie odnośnie multi AVCHD i HD Writetr.
Jak zrobię strukturę folderów tak aby widział filmy HD Writer to widzi on wszystkie z czarną planszą i reklamą "multiAVCHDdean.org.com" załącznik pokazuje o co mi chodzi. A jak wytnę choćby 1 sek. filmu to już jest on widziany normalnie, czyli widzę jaka to scena. Czy da się ustawić tak multiAVCHD aby nie było tej czarnej planszy, tylko abym widział wszystkie sceny filmu ??

Attachments

• hdwr.jpg
    hdwr.jpg
    56,7 KB · Wyś: 114

Sydon777

Klub HDTV.com.pl
vip
Teoretycznie jest taka możliwość (choć nie tak bezpośrednio, tylko przez podstawienie do struktury dla HD Writer folderu BDMV jak dla płytki), ale ponieważ nawet gdy ujęcia filmowe byłyby reprezentowane właściwymi im ikonami, to i tak dla mnie pozostaje kilka istotnych ograniczeń edycyjnych, więc nawet tej możliwości nie sprawdzam. Ja korzystam z innego sposobu postępowania, który jest trochę bardziej złożony, ale nie narzuca żadnych ograniczeń w zakresie edycyjno-authoringowym. Poprostu włączam do współpracy trzy programy w kolejności: PMB, HD Writer i multiAVCHD i wyciskam z nich to co mają najlepsze, a czego nie ma żaden inny program.

zieloony

New member
No tak, tyle że ja męczyłem już PMB z tydzień i ten program za nic nie chce mi pokazać zaimportowanych ujęć.
Wskazuje mu folder który ma widziec (rejestruję go) on chwile mieli filmy które tam są widać że je jakby ładuje bo lecą w takim okienku ich nazwy, ale niestety sama przeglądarka PMB nie pokazuje żadnych filmów.

Więc co mam zrobić ?? może mi powiesz Sydon jaką masz wersję PMB i może napisz w dwóch słowach co robisz którym programem ?? po co PMB ?

Ostatnia edycja:

Sydon777

Klub HDTV.com.pl
vip
Jeżeli chodzi tylko o przycinanie, to nawet gdy nie ma ikon właściwych dla poszczególnych ujęć, ale jest płynny podgląd, to jakoś można to przeboleć. Tyle, że otrzymane w wyniku wycięć pliki, nadają się tylko do fizycznego połączenia. Bo co można zrobić? Budować struktury AVCHD/BD, gdzie każde ujęcie jest tytułem?
Dla mnie ma sens następujące postępowanie, które choć wydaje się bardziej złożone, to jednak ma wiele bezcennych zalet i zapewne znajdą się "koneserzy", którzy nie tracąc nic z oryginału, chcą mieć pełną swobodę edycyjno-authoringową:
1-w zakładce Widok w Windows Explorer zaznaczamy Miniatury i na podstawie ikon naszych plików AVCHD (niezależnie jakiego pochodzenia) zgromadzonych w danym folderze ustalamy, które pliki mają wchodzić w skład poszczególnych tytułów przyszłego menu AVCHD/BR (na tym etapie możemy też zmieniać uszeregowanie plików np poprzez zmianę nazw liczbowych)
2-przemieszczamy (przesuwamy) te pliki do foldera podglądu zarejstrowanego w PMB (4.2.10.15...)
3- zapisujemy jako AVCHD na płytce DVD-RW pliki mające tworzyć dany tytuł (nie zwracając uwagi co tam program przyjmuje do menu)
4-z otrzymanej płytki kopiujemy folder BDMV do wstępnie przygotowanej strktury dla HD Writer (wszystkie foldery są puste)
5-w HD Writer teraz wszystkie ujęcia filmowe mają już właściwe ikony, ale struktura jest nieedytowalna, więc trzeba ją zapisać na kartę pamięci bez menu i powtórnie wczytać do programu, zapisując pod jakimś tytułem
Powtarzamy czynności z punktów 3-5 dla każdego zaplanowanego tytułu
Teraz dla każdego tytułu HD Writer udostępnia wszystkie możliwe opcje edycyjne - nas jednak interesuje tylko split i delete (niekończące się klikanie w opcji merge nas już nie dotyczy, bo cały materiał mamy zorganizowany w bloki tytułowe). Po wykonaniu selekcji zbędnego materiału filmowego, wczytujemy kolejne tytuły filmowe do multiAVCHD poprzez wskazanie nazw, pod którymi są zapisane (przyciskiem wczytaj folder) i dokonujemy edycji menu, a następnie zapisujemy wynik kompilacji na dowolnym nośniku.
Ten opis czynności może być trochę zniechęcający, ale jego realizacja jest dość prosta i dostępna dla każdego, kto dysponuje programami PMB i HD Writer
Dlaczego warto wybrać takie postępowanie? Oto powody:
-PMB jest jedynym znanym mi programem, który pozwala wiele dowolnych plików .m2ts przypisać jednej playliście. HD Writer też ma taką możliwość, ale w ograniczonym zakresie i wymaga żmudnego mergowania każdego pliku osobno (nie może jednak łączyć plików z różnych dni, czy z bloków zapisanych jako 99 plików)
-PMB potrafi stworzyć sam właściwe ikony czołowe dla każdego pliku, co umożliwia ich przeniesienie do HD Writera
-HD Writer ma bardzo wygodny system przycinania plików filmowych. Przecięcia plików samoczynnie ustawiają się na klatkach kluczowych, co gwarantuje w przyszłości płynność odtwarzania. Pliki nie są przekodowywane (wielu twierdzi i odpowiednio to argumentuje, że w PMB przy cięciach następuje przekodowanie)
-multiAVCHD potrafi przejmować struktury AVCHD wprost z katalogu roboczego HD Writer - to naprawdę usprawnia i przyspiesza pracę w zakresie authoringu.
W ten sposób wykorzystuje się to, co najcenniejsze w zastosowanych programach, co pozwala na całkowitą swobodę w organizowaniu sobie treści tytułów do menu (zakres i kolejność plików), a pliki filmowe są dokładnie takie jakie wychodzą z kamery (jakość, synchronizacja A/V). Brak fizycznego łączenia plików filmowych ma i tę zaletę, że ewentualnie w przyszłości możemy dokonać daleszej selekcji ujęć, mając do dyspozycji ciągle materiał źródłowy.
Mam świadomość, że choć opisany sposób jest dostępny nawet dla początkujących, to skorzystają z niego tylko nieliczni i to z bardzo różnych powodów.

bigelvis

New member
koledzy pomóżcie, jestem w trakcie robienia filmu z Kenii, mam juz po przycinane filmiki, jeden tytul do menu ktore zamierzam zrobic w multiavchd juz gotowy, ale chcialem wmuxowac audio (piosenke mp3) do tego filmiku (m2ts) za pomoca tsmuxera, niestety operacja przebiegła niby z sukcesem, ale niestety nie slysze dzwieku wogole gdy go odtwarzam w powerdvd 8,
prosze pomozcie

Attachments

• tsmuxer1.jpg
    tsmuxer1.jpg
    83,2 KB · Wyś: 86
  • tsmuxer2.jpg
    tsmuxer2.jpg
    51,4 KB · Wyś: 469

Seba_Fan

New member
Bez reklam
zieloony napisał:
No tak, tyle że ja męczyłem już PMB z tydzień i ten program za nic nie chce mi pokazać zaimportowanych ujęć.
Wskazuje mu folder który ma widziec (rejestruję go) on chwile mieli filmy które tam są widać że je jakby ładuje bo lecą w takim okienku ich nazwy, ale niestety sama przeglądarka PMB nie pokazuje żadnych filmów.

Więc co mam zrobić ?? może mi powiesz Sydon jaką masz wersję PMB i może napisz w dwóch słowach co robisz którym programem ?? po co PMB ?

w tray nie lata Ci nic, moze kodek

zieloony

New member
Seba_Fan napisał:
w tray nie lata Ci nic, moze kodek

Może obrazowo przedstawię mój problem z PMB.

Jak rejestruję folder w którym mam pliki m2ts to wyskakuje takie okno w kompie obok zegarka jak by widział pliki które są w tym folderze.
Chwile je wszystkie załaduje bo jest ich ponad setka, ale efektu brak, PMB nie pokazuje żadnych folderów ani filmów.

PMB zaktualizowałem do wersji 4.2.10.15030

Attachments

• rejestracja folderu.jpg
    rejestracja folderu.jpg
    13,3 KB · Wyś: 460
  • PMB.jpg
    PMB.jpg
    58,8 KB · Wyś: 81

zieloony

New member
No i jeszcze widać strukturę zarejestrowanych folderów. Gdy zmienie widok folderów na "folder tree".

Co zauważyłem że PMB działa mi prawidłowo z plikami MPG (mam córki bajki w tym formacie i z ciekawości zarejestrowałem z nimi folder i ku mojemu zdziwieniu pokazały się tylko te które mają rozszeżenie MPG,

Attachments

• foldery.jpg
    foldery.jpg
    19,6 KB · Wyś: 433
  • bajki.jpg
    bajki.jpg
    104,9 KB · Wyś: 83
Ostatnia edycja:

Arciart

New member
Hd Writer 1,0 Ae

Witam ponownie po wielu problemach chciałbym podzielić się spostrzeżeniami z użytkowania progrmamu HD Writer
Kamerę jaką posiadam to Panasonic HDC TM 20, która nagrywa na 16 GB pamięci oraz na kartach SD. Kamerka robi również zdjęcia i co jest najciekawsze bo można z materiału nagranego również wyodrębnić poszczególne ujęcia jako foto. W dzień filmuje świetnie, a w trudniejszych warunkach oświetleniowych no nie jest najlepiej, ale z tego co wiem to wszystkie kamery z tego przedziału cenowego tak mają, ale jak dla mnie amatora jak narazie wystarczająco. Proponuję zaopatrzyć się w drugi akumulator bo inaczaj to porażka, niestety ale tylko 1 godzinka nagrywania
HD Writer jest bardzo pomocny i w miarę prosty w obsłudze, choć również miałem problem bo niewidział nagrywarki w laptopie. ale po updacie ze strony anglojęzycznej Panasonica było już wszystko ok. No cóż wszystko zajmuje czas. przycinanie łączenie jak i wstawianie przejść - niestety ale długi czas zapisu. A już na maraton 5,5 godzinny trzeba się przygotować aby zgrać materiał wraz z menu na płytkę DVD, którą można otworzyć na każdym stacjonarnym odtwarzaczu DVD czyli MPEG 2. Efekt jest wyśmienity, jakość dobra, ładne menu. Program potrafi zrobić psikusa i z niewiadomego powodu potrafi przerwać nagrywanie, które skutkuje zawieszeniem się programu. a wtedy pozostaje tworzenie od nowa menu i kolejne ponad 5 godzin chodzenia kompa na 83 % CPU. Jak dla mnie HD Writem mógły mieć możliwość wstawiania ścieżki muzycznej oraz zdjęć do materiału filmowego, oraz możliwość płynnego wyciszania filmu celem zakończenia ujęcia. Mimo tych niedogodności uważam że Program jest wart uwagi, przynajmniej dla takiego amatora jak ja, który rozpoczyny swoją przygodę z filmowaniem.
PS; Wspomnę iż w Standard quality zmieściłem 91,11 minut przy maksymalnym zapełnieniu płyty

Ostatnia edycja:

bigelvis

New member
Seba_Fan napisał:
bigelvis

a co w logu masz

mp3 zamien na ac3

dzieki bardzo pomoglo:)
pojawil sie nastepny problem, w multiavchd jako atrukture wyjsciowa wybralem "For all blu ray players" taka strukture wypalilem jako plik iso (udf 2.5) za pomoca imgburn, zamontowalem to iso za pomoca demon tools jako wirtualny dysk, ale niestety cyberlink power dvd ultra 9 twierdzi ze nie obsluguje takiej plyty:( ktora opcje powinienem wybrac wiec zeby moc ja odtwarac na kompie za pomoca powerdvd9 ultra
dodam ze film jest w formacie ntsc, taka opcje wybralem w multiavchd, wszystkie pliki m2ts pochodza z canona hg20 sprowadzonego z usa

Ostatnia edycja:

Sydon777

Klub HDTV.com.pl
vip
viValdi napisał:
Sydon777 odpowiedział jak zrobić Proxy a nie po co je robić i jakie to daje korzyści - a o to pytał febi.
...................
Ja osobiście z powodu Smart Proxy zrezygnowałem z Ulead - etap generowania proxy mnie zniechęcił.

Oczywiście wykorzystanie proxy nie znaczy że materiał końcowy będzie przekodowany tak że Sydon777 -> możesz używać Ulead'a :eek:k:

Dla formalności: pytanie było "jak korzystać z funkcji Inteligentne Proxy"-stąd ograniczyłem się tylko do tego. Oczywiście wyjaśnienie co to jest Proxy i dlaczego się go stosuje zapewne wielu czytającym się przyda. Temat jest więc wyczerpany.
Gdyby program UVS11+ pozwalał edytować pliki AVCHD bez przekodowania, to mimo swojej prostoty edycyjnej, byłby bezkonkurencyjny w swojej klasie, a nawet wśród innych ze znacznie wyższej półki. Ja nie korzystam z tego programu (i z wielu innych podobnych) ze względu na przekodowywanie materiału źródłowego. Być może dla posiadaczy kamer HDV program UVS 11+ ma większy sens.
Z Prokxy można korzystać lub nie, bo przecież można go wyłączyć. Muszą zatem być inne powody, dla których również zrezygnowałeś UVS 11+.

bigelvis

New member
bigelvis napisał:
dzieki bardzo pomoglo:)
pojawil sie nastepny problem, w multiavchd jako atrukture wyjsciowa wybralem "For all blu ray players" taka strukture wypalilem jako plik iso (udf 2.5) za pomoca imgburn, zamontowalem to iso za pomoca demon tools jako wirtualny dysk, ale niestety cyberlink power dvd twierdzi ze nie obsluguje takiej plyty:( ktora opcje powinienem wybrac wiec zeby moc ja odtwarac na kompie za pomoca powerdvd9 ultra
dodam ze film jest w formacie ntsc, taka opcje wybralem w multiavchd, wszystkie pliki m2ts pochodza z canona hg20 sprowadzonego z usa

Mecze sie i mecze i nadal nic, wyprobowalem juz chyba wszystkie formaty wyjsciowe jakie oferuje multiavchd, wypalilem w imgburn, ustawilem udf 2.5, zamontoalem w demon tools, moj power dvd 8 nic nie widzi, wiec sciagnalem triala powerdvd 9 on rowniez twierdzi ze to jest "unsupported format", sciagnalem arcsoft totalmedia on rowniez nie obsluguje tego formatu, multiavchd nie wykazal zadnych bledow,sprawdzilem katalogi wyjsciowe z multiavchd i te z wirtualnego dysku i one rowniez sie zgadzaja, jedyna roznica to ze dysk wirtualny nie zawiera HDAVCTN, jedyne co mnie zastanawia to ze jako pliki wejsciowe dla multiavchd dalem 2 pliki m2ts a na wyjsciu w folderze stream multiavchd oprocz tych 2 plikow ze zmieniona nazwa sa jeszcze 2 inne pliki m2ts chyba odpowiedzialne za menu, ktorych powerdvd nie chce otworzyc
czy tak powinno byc????
bardzo prosze o opinie, nie sadzilem ze bede mial tyle problemow z odtworzeniem tego materialu:(

bankrootghost

New member
Z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy:

Sydon777 napisał:
Gdyby program UVS11+ pozwalał edytować pliki AVCHD bez przekodowania, to mimo swojej prostoty edycyjnej, byłby bezkonkurencyjny w swojej klasie, a nawet wśród innych ze znacznie wyższej półki.

Z tą bezkonkurencyjnością to mocno przesadziłeś. Może BYŁ bezkonkurencyjny, ale też w to wątpię ...
Każdy ma jednak prawo do swojej oceny.

Sydon777 napisał:
Ja nie korzystam z tego programu (i z wielu innych podobnych) ze względu na przekodowywanie materiału źródłowego.

Myślę, że już chyba czas rozwiać pewien mit, który się od pewnego czasu tu pojawił.
Nie wiem co robią inne komercyjne programy NLE, ten którego używam NIE ZAWSZE przekodowywuje materiał źródłowy.
Poniżej obrazki.

http://bankroot.wrzuta.pl/obraz/3tm9jGI9voZ/cap1
http://bankroot.wrzuta.pl/obraz/9drr98Jvi8N/cap3
http://bankroot.wrzuta.pl/obraz/9w8x4kW2ogN/cap4

pliki źródłowe to AVC 1920x1080, zatem wyraźnie widać, że ponowny rendering jest wykonywany przy zmianie rozdzielczości lub typu kompresji (co jest logiczne).
Dla dalszego wyjaśnienia dodam, że w przypadku stosowania przejść pomiędzy scenami są renderowane jedynie "przyległe" klatki sąsiadujących klipów (a nie całe klipy).
Skąd zatem teoria o "ponownym kodowaniu materiału źródłowego" z przysłówkiem ZAWSZE bez uwzględnienia warunków "wejściowych" ?
cap4
cap3
cap1

Ostatnia edycja:

zieloony

New member
Witam.
Ja to chyba mam pecha do softu.
W HD Writer nie mogę (albo nie umiem-tylko co tu nie umieć), przeciągnąć filmów z głównego okna tam gdzie są filmy do okna scens- pojawia się tam tylko 1 scena, ta którą zaznaczę wyżej. a do użycia opcji "merge scens" musi być min dwie sceny.
Nie wiem czy to może moja wersja HD Writera jest jakaś lipna, czy co.
Napiszcie może jaką wy macie- lub czy ktoś wie jaka to wersja pod tym linkiem: http://www.youtube.com/watch?v=odloixQ-IsA

bigelvis

New member
bigelvis napisał:
Mecze sie i mecze i nadal nic, wyprobowalem juz chyba wszystkie formaty wyjsciowe jakie oferuje multiavchd, wypalilem w imgburn, ustawilem udf 2.5, zamontoalem w demon tools, moj power dvd 8 nic nie widzi, wiec sciagnalem triala powerdvd 9 on rowniez twierdzi ze to jest "unsupported format", sciagnalem arcsoft totalmedia on rowniez nie obsluguje tego formatu, multiavchd nie wykazal zadnych bledow,sprawdzilem katalogi wyjsciowe z multiavchd i te z wirtualnego dysku i one rowniez sie zgadzaja, jedyna roznica to ze dysk wirtualny nie zawiera HDAVCTN, jedyne co mnie zastanawia to ze jako pliki wejsciowe dla multiavchd dalem 2 pliki m2ts a na wyjsciu w folderze stream multiavchd oprocz tych 2 plikow ze zmieniona nazwa sa jeszcze 2 inne pliki m2ts chyba odpowiedzialne za menu, ktorych powerdvd nie chce otworzyc
czy tak powinno byc????
bardzo prosze o opinie, nie sadzilem ze bede mial tyle problemow z odtworzeniem tego materialu:(
Moze sie komus przyda:
Znalazlem rozwiazanie, demon tools zamiast emulowac blu-ray emulowal dvd wiec powerdvd nie chcial tego otworzyc, wyrzucilem demon toolsa a zaistalowalem virtual clone drive i wszytsko smiga:)

bigelvis

New member
tyle ze w moim przypadku iso z filmem wypalone w imgburn mialo ok 4GB wiec demon potraktowal (zaemulowal) to jako dvd a nie blu-ray wiec powerdvd nie chcial tego widziec, moj finalny film bedzie zdecydowanie wiekszy niz 8GB wiec wtedy zapewne nie byloby problemow z demonem, ktory uzalezna typ emulacji od wielkosci iso, ale chcialem przetestowac multiavchd, wiec wrzucilem 2 tytuly (pliki m2ts) do multiavchd, efekt koncowy bardzo dobry,programik z pewnoscia warty dotowania, z wyjatkiem tego ze moja tapeta na glowne menu nie zostala zaladowana ale to sie napewno da rozwiazac oraz powolne przelaczanie (ok 5 sekund) pomiedzy zaledwie dwoma tytulami w menu w power dvd, aczkolwiek tu moze byc wina sporej ilosci rozdzialow, jesli cos wiecie na ten temat prosze doradzcie

Ostatnia edycja:
Do góry