Trzeba było trochę czekać, aż znajdzie się ktoś, kto zbierze koncepcje min.
tsMuxer,
BDedit,
BDinfo,
TSRemux w jeden całościowy program i da do ręki miłośnikom HD przyjazny interfejs do tworzenia struktur AVCHD/BR na różnych nośnikach (płytki, dyski, karty pamięci). Ale teraz już jest: program nazywa się
multiAVCHD, a jego autorem jest Dean Kasabow z Bułgarii. Program jest darmowy i można go pobrać
http://multiavchd.deanbg.com/download.php
Interfejs jest bardzo przejrzysty i w zasadzie nie wymaga instrukcji, ale kto chce zapoznać się z manualem i prześledzić dyskusję związaną z tym programem, może sięgnąć
http://forum.doom9.org/showthread.php?t=143744
Możliwości programu są niezwykłe, gdyż może on połączyć w jedną strukturę AVCHD/BR do 40 zbiorów (MPEG2, Quicktime MOV, MKV/AVC, M2TS/MTS, TS lub AVCHD/BluRay foldery)
Menu może być tworzone w formie Listy, Ikonek lub w stylu XMB (podobnie jak w PS3). Po uruchomieniu programu wystarczy w zakładce
Menu (w
TV System) ustawić PAL a następnie wybrać zbiory, które chcemy włączyć do struktury AVCHD/BR i zlecić wykonanie (
create multiAVCHD dla nośników USB lub
create multiBD dla płytek). Program bardzo szybko (bo bez przekodowania) wykona całe zlecenie. Jeżeli chcemy edytować własne menu, w zakładce
Author pod
Create top menu trzeba zaznaczyć
Custom menu i ewentualnie inne opcje.
Zapewne bardzo się ucieszą zbieracze różnego typu filmów HD, bo teraz mogą zarządzać nimi z jednego menu. Nas oczywiście najbardziej cieszy fakt, że możemy dowolne pliki .m2ts zebrać w dużą strukturę AVCHD/BD. Ja właśnie powróciłem z nart w Dolomitach z bardzo bogatym materiałem filmowym na kartach SDHC. W rutynowy sposób dokonałem edycji wstępnej
HD Writer (usuwanie niechcianych scen lub ich fragmentów). Tak otrzymane pliki połączyłem (w sposób opisany w oddzielnym wątku) w 23 tytuły, dbając aby każgy z nich był mniejszy od 4GB. Następnie korzystając Pinnacle Studio dokonałem edycji nowych ścieżek audio (dodanie muzyki i komentarza). Po zgraniu samych plików dźwiękowych wmuxsowałem je do plików video (bez przekodowania) tsMukserem (pliki .m2ts mają po dwie ścieżki audio: oryginalną i nową). I teraz przyszedł czas na
multiAVCHD. Program bez sprzeciwu przyjął wszystkie pliki, rozpoznał ich strukturę i zgodnie ze zleceniami utworzył strukturę AVCHD/BD, którą zpisałem przez USB na dysku FAT32. Dysk podłączony do PS3 odtwarza pięknie moje menu, skąd można nawigować całym materiałem z wybieraniem tej ścieżki dźwiękowej, którą aktualnie chce się słuchać (dźwięk oryginalny pozostawiam, bo być może kiedyś zechcę jakąś inną muzykę podłożyć z uwzględnieniem dźwięku oryginalnego). Ten ostatni etap mogłem wykonać w sposób wcześniej opisany, ale z
multiAVCHD było to o wiele wygodniej i szybciej. Program
multiAVCHD nie wymaga, aby pliki wejściowe były mniejsze od 4 GB, gdyż sam odpowiednio ustawia wielkość plików wynikowych w folderze
Stream, tak aby spełniały wymogi FAT32 i PS3
Polecam tę metodykę edytowania własnych filmów i tę metodę odtwarzania - bez jekiejkolwiek utraty jakości i jakichkolwiek ograniczeń co do wielkości struktury (ta moja ostatnia to prawie 70 GB, a na dysku 1TB można tworzyć co wyobraźnia podsunie).
Program
multiAVCHD oceniam bardzo wysoko i uważam, że autor wart jest Donate via Paypal.