Pojawienie się programu
multiAVCHD w sieci, u nas jakby nie zostało docenione. Aby zwiększyć zainteresowanie tym bardzo ciekawym programem, podzielę się kilkoma uwagami z własnego doświadczenia - być może komuś będą pomocne lub kogoś zainspirują. Uwagi te zilustruję na konkretnym przykładzie dużej struktury Blu-ray, którą ostatnio zrobiłem po powrocie z nart z Vialattea (miejsce ostatnich Zimowych Igrzysk Olimpijskich oraz Pucharów Świata w Narciarstwie Alpejskim). Ponieważ pogoda dopisała, to z 400 km tras narciarskich na terenie Włoch i Francji, zebrało się dość dużo materiału filmowego. Nauczony pewnym doświadczeniem z minionych wypadów na zimowe stoki, wziąłem ze sobą dwie kamery HD. Panasonic HDC-SX5 to bardzo wygodny w użyciu sprzęt, ale w okresie silnego nasłonecznienia stoków, prześwietla śnieżne szczegóły (mimo posiadania specjalnego programu na taką okoliczność). Dlatego w okresie, gdy słońce już wyżej podchodziło na bezchmurnym niebie - używana była mniej wygodna (bo na płytki) kamera Sony HDR-UX3, która w takich przypadkach dobrze sobie radziła bez dodatkowego wspomagania.
Materiał filmowy z obu kamer wstępnie selekcjonowany był w
HDWriter (katalog BDMV z niefinalizowanych płytek Sony, kopiowany był wprost do specjalnie przygotowanej struktury katalogów, jakiej używa HDWriter). Ponieważ program
multiAVCHD wszystkie wczytywane pliki remuxuje
tsMuxerem, więc uznałem, że wystarczy wyselekcjonowane pliki .m2ts połączyć
TSSplitterem w bloki, odpowiadające planowanym tytułom. Po wybraniu odpowiednich opcji, wczytaniu wszystkich bloków filmowych i ustawieniu odpowiednich napisów -
multiAVCHD wyprodukował strukturę Blu-ray, na podłączonym przez USB dysku formatowanym jako FAT32. Struktura ta w PS3 uruchomiła się, ale zauważyłem, że ikony i ich podpisy nie odpowiadają właściwym tytułom, a ostatnia plansza menu jest niekompletna. W ustaleniu przyczyny takiego stanu rzeczy bardzo pomocny okazał się plik LOG (zapisywany jest on w podkatalogu o nazwie "_LOG", tworzonym w katalogu, skąd uruchamiany jest program
multiAVCHD - inne pliki informacyjno tekstowe zapisywane są bezpośrednio w katalogu AVCHD). Bliższa analiza kolejnych kroków pracy multiAVCHD, zarejstrowanych w pliku LOG, wskazywała na jakieś błędy przy obróbce bloków tytułowych, pochodzących z kamery Sony. Okazało się, że pliki .m2ts z kamery Sony, obok strumienia video i audio, mają jeszcze trzeci strumień prezentacji graficznej, na którym wykładał się tsMuxer. Bloki tytułowe z kamery Sony należało więc wstępnie remuxować, celem usunięcia tego zbędnego strumienia prezentacji graficznej. Po tym zabiegu wszystko poszło bezbłędnie. Utworzona przez
multiAVCHD struktura Blu-ray odtwarza się tak jak była zaplanowana. Warto więc studiować plik LOG, bo może on ułatwić nam wykrycie ewentualnych błędów. Plik ten ma też duży walor poznawczy dla kogoś, kto chce zapoznać się z etapami tworzenia struktur Blu-ray. Uważam, że taka wiedza jest bardzo pożyteczna dla każdego amatora HD. Posiadacz takiej wiedzy może bowiem swobodnie modyfikować programowe struktury Blu-ray, dostosowując ich do swych inywidualnych potrzeb.
Odwołam się do konkretnego przykładu. Plansza intro z zimowym pejzażem wbudowana w
multiAVCHD nie zawsze musi nam odpowiadać. Czy można to zmienić? - ależ oczywiście, że TAK. Możemy sobie stworzyć dowolne własne intro statyczne lub animowane. W tym celu możemy z własnego materiału filmowego zrobić krótki klip video jako .m2ts (np w Pinnacle Studio). W klipie takim mogą być ruchome napisy, muzyka i co tylko nam się podoba. Następnie przy zastosowaniu tsMuxera tworzymy strukturę AVCHD, celem pozyskania plików informacyjnych (.mpls i .clpi). Teraz tylko wystarczy odpowiednio podmienić stosowne pliki (pliki intro w strukturze Blu-ray utworzonej przez
multiAVCHD znajdują się bezpośrednio za plikami tytułowymi - u mnie miały one nazwę 01400). To naprawdę jest proste-szczegły podobnych zabiegów były opisywane już wcześniej. A co z planszami menu? Czy można je zmienić?-oczywiście, że można. W programie
multiAVCHD położenie ikon tytułowych jest ściśle określone i ten fakt można w tym celu wykorzystać. Najpierw za plikami intro należy umieścić pliki (u mnie o nazwach 01401) powstałe dla planszy tła menu - przygotowanie takich plików jak wyżej napisano. Następnie występują odpowiednio pliki dla tła menu z napisami (u mnie o nazwach 01402), a dalej pliki dla poszczególnych plansz menu z napisami i ikonami (u mnie 01403, 01404, 01405). Aby uzyskać odpowiednie pliki najpierw trzeba skorzystać z jakiegoś programu graficznego dla stworzenia odpowiednich plansz. Zaletą jest absolutna swoboda w doborze wszystkich elementów - w szczególności wielkości, kolorystyki i kształtu napisów oraz rodzaju ikonek reprezentujących poszczególne tytuły.
Teraz gdy wszystko już działa poprawnie, mogę przystąpić (w miarę wolnego czasu) do tworzenia (modyfikowania) ścieżek dźwiękowych.
Namawiam więc niezmiennie:
-zapisujmy własne produkcje HD w postaci struktur Blu-ray, ponieważ ich zalety trudno przecenić. Nie przekodowujmy materiału źródłowego, bo szkoda jakości i czasu. Program
multiAVCHD znakomicie wszystko upraszcza,
-do odtwarzania filmów używajmy PS3 ze względu na możliwość podpięcia dysków zewnętrznych (odtwarzacze stacjonarne BR są mniej uniwersalne) - szkoda pieniędzy i nerwów na przystosowanie do tego celu komputera. Ceńmy sobie czas, komfort i nienaganną jakość. Niech filmy HD będą li tylko źródłem przyjemności, a nie ciągłej udręki,
-opanujmy podstawową wiedzę o strukturze Blu-ray dla różnych nośników i sposobie jej modyfikacji (co wcześniej zostało już opisane), a przestaniemy być niewolnikami jakichkolwiek komercyjnych programów do authoringu, które zawsze w mniejszym lub większym stopniu ograniczają pole naszego działania.
Dla ilustracji działania programu
multiAVCHD dołączam swój plik LOG (Intro, 20 tytułów, trzy plansze menu, ok.35 GB, czas tworzenia na dość słabym PC-cie to ok. 75min)
View attachment LOGmultiAVCHD.txt