Pinnacle Studio 14

abcaa

New member
lep napisał:
Czy ma ktoś logiczne rozwiązanie następującego problemu:

Mam zmontowany film, renderuje w PS14 strukturę BDMV z filmem,
jak wejdę do katalogu STREAM to mam pliki *.m2ts i sobie je podglądam w KMPlayerze.
I tak: w tym samym miejscu powiedzmy na 10 klipie i 15 pojawia się mozajka
zawsze w tym samym miejscu danego projektu.
Myśląc że to uszkodzone pliki AVCHD wybrałem właśnie te uszkodzone klipy
i stworzyłem z nich nowy projekt. Po renderingu wszystko jest idealnie.
CO TO MOŻE BYĆ????????????????

Nie przejmuj się tym.

lep

New member
Jednak jest się czym przejmować bo znalazłem podobny problem u kilku ludzi na tym forum i rozwiązaniem jest podobno wygenerowanie jednego pliku *.m2ts tak jak leci bez menu.
A następnie innym programem trzeba dorobić samo menu. Ludzie którzy to przerabiali doszli do wniosku że to Pinnacle powoduje te artefakty (mozajki)
Wydaje się też niespójna teoria że to kamera uszkadza klipy bo tak jak pisałem zrobiłem jeden film tylko z tych klipów które miały artefakty i okazało się że krótki film powstał bezbłędnie.
Teraz generuje pojedynczy plik bez menu i bez struktury BDMV i zobaczę czy będzie dobra jakość.

abcaa

New member
Wypal płytkę i sprawdz na odtwarzaczu czy wszystko w porządku. Takie problemy wychodzą przy odtwarzaniu plików na komputerze, raz jest dobrze a raz do kitu. Playery w kompach do odtwarzania AVCHD oraz BDMV są nie dopracowane i nie wolno im ufać zbytnio. Miałem takie same problemy ale po wypaleniu płytki i odtworzeniu na PS3 wszystko było w porządku.

Pozdrawiam

lep

New member
Podglądam przez PS3 Media Server i cały film idzie dobrze a w pewnych klipach jest mozaika. Wypaliłem też DVD DL i jest identycznie jak na podglądzie.
Ale przeprowadziłem pewne eksperymenty:
Wprowadziłem w projekcie znaczniki w tych miejscach co są mozaiki
i wygenerowałem pliki pomiędzy znacznikami.
Wydaje mi się że PS 14 gubi się jeśli ma duży projekt powiedzmy 40-50 minut
i chcemy wygenerować dysk DVD AVCHD.
Odnoszę wrażenie że co jakieś 20 minut uszkadza plik wynikowy i ponownie zaczyna generować poprawnie.
Jeśli robisz krótkie filmy po 15-20 minut wszystko gra nawet z tych niby podejrzanych klipów.
Teraz wstawiłem znaczniki w projekcie i generuje krótkie pliki pomiędzy znacznikami i wszystko jest poprawnie.
Potem to połączę ale już w Ulead Video Studio bo Pinnacle nie radzi sobie z tak dużym projektem.
Ciekawe jak będzie z Blue Ray hehe jak ktoś namęczy się z projektem 20G to sobie w łeb strzeli chyba jak mu zacznie to siadać.
Moim zdaniem na PS14 jest bardzo trudno stworzyć 50 minutowy film w AVCHD i to na 100% nie jest wina uszkodzonych klipów z kamery.

Gucio50

New member
Bez reklam
lep napisał:
... ...wrażenie że co jakieś ... ...

Odniosłem wrażenie, że Twój problem może mieć jako przyczynę, kiedyś tak miałem, nadwrażliwość PinnacleStudio na pewne klipy.
Po usunięciu ich u mnie pomogło.

lep

New member
...nadwrażliwość PinnacleStudio na pewne klipy. Po usunięciu ich u mnie pomogło.
No tak ale jak wyjaśnić to że robiąc krótki film właśnie z tych podejrzanych wszystko jest w porządku??? Albo nawet dzieląc materiał na połowę wszystko jest dobrze. Dzieje się tak przy AVCHD a DVD zwykłe powstaje bez problemu.

puszka

New member
divx a interlacing

Witam. Mam Pinnacle 14 hd, chce wygenerowac film w formacie divx. Zródłem były m2ts z kamery sony cx106e. Jak nagrałem płytę DVD wszystko u mnie śmiga dobrze (odtwarzacz wiwa) , ale u znajomych na panasonicu juz nie idzie - stąd pomysł divX. I tu zaczynaja się schody: film wygenerowany przez pinacla ma spory interlacing, zarówno odtwarzany na kompie (kodeki ustawione na deinterlace) jak i z pendrive na odtwarzaczu stacjonarnym. To samo sie dzieje jak wybiorę typ pliku ".avi"

spotkaliscie sie z czyms takim u siebie?

z dotychczasowej pracy na 14HD moje opinie:

plusy
tani
intuicyjny

minusy
nie obsługuje nVidia Cuda
strasznie długi rendering - praca "na noc"
wiesza sie - ale odwiesza sie rownie szybko
nagrywa płyty często niewidoczne w starszych odtwarzaczach (3-4 letnich)

abcaa

New member
Jeżeli zrobiłeś autoring AVCHD na płytce DVD, to nie każdy odtwarzacz BR będzie to widział. Jeżeli to autoring DVD to jest taka jeszcze możliwość że niektóre odtwarzacze nie lubią + a tylko minusy sporo się z takimi rzeczami spotkałem z tąd wypalam wszystko na minusach. Co do Divixa się nie wypowiadam bo takowych prób nie czyniłem.

Pozdrawiam

puszka

New member
re

dzieki za szybką odpowiedz

z divxem na odtwarzaczu stacjonarnym pomogło troche grzebanie w ustawieniach wyjscia (miałem ntsc a wrzuciłem 480p jest zdecydowanie lepiej, ale nadal "to nie to" co widac przy jakimkolwiek "dvdrip filmu fabularnego")

nagrywam tylko na minusach, najwolniejszy przebieg

znajomy poradził mi zrzucic moj projekt przez dvddecryptera i nagrac raz jeszcze, u niego pomogło, zobaczymy jak u mnie

Jakox

New member
Jakość materiału HD w PS 14

Witam kolegów!

Mam takie skromne ogólne pytanie o jakość materiału wyjściowego z PS 14. Chciałbym zgrać na płytę lub do pliku tylko podobny jakościowo materiał jaki rejestruje kamera.
Mam wersję testową PS 14 Ultimate i oto moje wrażenia.

1. Źródło z kamery sygnał 1080p/60fps/24Mbit
2. Źródło z kamery sygnał 1080p/60fps/17Mbit
3. Źródło z kamery sygnał 1080p/30fps/17Mbit

Z tych trzech możliwości tylko z ostatnią można trochę powalczyć w pierwszych dwóch MAX co da się ustawić to 1080p/60fps/12Mbit.

Fajnie, że jest chociaż możliwość 60 klatek, ale z autamatu tnie nam do 12Mbit.
Kawałek filmu jaki na PS 14 testowałem 23 min z dodatkiem kilku małych efektów dzwiękowych i planszy na początku z tytułem renderowana w opcji standardowego zapisu na płytę Blu-ray trwało chyba ponad 2h. Wybiło też, że jakość 63% oryginału!

Program wykorzystrywał tylko jeden rdzeń procesora z czterech. Program również tego nie podaje ale w przybliżeniu obliczyłem, że potrzebował do renderowania 1s 3.5-4s nie licząc zapisu na płycie!

Przykładowo program średniej klasy do tworzenia prezentacji ruchomych zdjęć widzący też pliki wideo, od razu w komunikacie wyświetlił, że używa 4 rdzenie i 1s materiału renderował w ok. 0,45s.

Pytanie zadane w pomocy technicznej PS:
odpowiedź PS sam wedle potrzeby używa więcej niż 1 rdzeń w przypadku używania wielu efektów razem, gdy sama ścieżka video bez efektów to 1 rdzeń. (wg. mnie to lipa czas i komp. się marnuje a ile czasu trzeba będzie czekać 2-3h materiału HD.

Odpowiedź na okrojenie bitratu: to nie jest profesjonalny program!

Moja kamera też nie jest profesjonalna i chciałoby się nie pogarszać jakości przy obróbce.

Dodam jeszcze, że SV9 do bani pod względem HD tylko 1080i.
Kamerka rejestruje obraz w Mp-4/H.264

Co koledzy na to?
Czy trzeba będzie czekać do aktualizacji lub PS15?

abcaa

New member
Kolego JAKOX w twoim opisie jest jeden bełkot. Akurat końcowy wynik z PS14 jest bardzo dobry jakościowo. Cholera cię wie coś tam tak naprawdę pomieszał w ustawieniach tego programu. Nawet kamerki ze USA i ich ntsc jest do ustawienia.

Pozdrawiam

Jakox

New member
Chodzi w dużym uproszczeniu o to, czy jest możliwość ustawienia w PS 14 renderowania na 4 rdzeniach na sztywno a nie czekania aż program sobie je włączy, i czy jest możliwość ustawiena wyjściowego sygnału w lepszych parametrach niż: 1920x1080/60p w 12MBit.
Poza tymi dwiema sprawami program jest OK!

abcaa

New member
Sprawdziłem i u mnie wykres pokazuje że aktywne są wszystkie rdzenie od początku do końca. Napisz jaką masz kamerę, z tego co opisujesz to chyba za wielkiej wody.

Pozdrawiam

Jakox

New member
Sanyo Xacti VPC-FH1EX
Dzisiaj testowałem materiały w 30 kl/s i pokazało wykorzystanie procesora 50-53% ale było tam trochę efektów dzwiękowych.
Testowałem też zwykłe VGA 640x480 i trochę efektów wkorzystanie procesora od 63 do 3% wykres bardzo się zmieniał w zależności zy były efekty czy nie.
Zwykłe VGA renderowało 2s do 1s.
Dla porównania to samo VGA w ProShow Producer gdzie cały czas chodzą 4 procki trwa 2,87 do 1 czyli godzinny film renderuje w trochę ponad 20 min a PS 14 potrzebowałby na to ok 2 godziny.

Testowałem zgrywanie do pliku mp4 HD w ustawieniach niestandardowych z 60kl/s i 30kl/s ustawić bitrat na więcej niż 12Mbit da się wpisać ale po rozpoczęciu renderowania program sam obcina do 12Mbit.

Jestem zielony jeszcze w PS 14 ale te dwie rzeczy mnie męczą i nie mogę sobie z nimi poradzić albo jest to maksymalne ograniczenie.

Może też być, że duży bitrat i duża rozdzielczość plus 60 kl/s nie będą do uciągnięcia nawet przez płytę Blu-ray (tam jest chyba max 19Mbit).
Dodatkowe zjawisko: materiał bezpośrednio z kamery zapuszczony z czytnika SDHC na wejście USB w odtwarzaczu Blu-ray śmiga od razu bez problemu a wypalony bez przeróbek (BDV) w pliku mp4 tnie się jak wściekły jakby czytanie z płyty i jeszcze dekodowanie mp4 było już za wiele.

Pozdrawiam

ksproboszcz1

New member
problem z pinnacle 14

Witam, mam problem z programem pinnacle Studio 14 Ultimate. Kupiłem program zainstalowałem i zacząłem obrabiać filmy. Gdy obrabiałem przez pierwsze 2 dni filmy zgrane z dvd (kamera Samsung) wszystko działało ładnie, ale gdy zacząłem obrabiać filmy nagrane kamerą Sony z FullHD, zgrywane z dysku twardego tej kamery to zaczęły się schody, mianowicie, program tak jakby nie wyrabiał z obróbką, albo mój sprzęt jest za słaby. Jeśli chodzi o sprzęt to jest to zupełnie nowy komputer: z procesorem Intel 2 Core Duo 2x2,9Mhz, Ram 4Gb, karta graficzna ASUS 512 Mb nie pamiętam modelu, ale bardzo szybka, dysk 1Tb.
Podczas obróbki filmów, gdy nałożę choćby jakieś przejście to jego nie widać, tylko widać przy odtważaniu wykrzyknik, gdy nałożę napisy, to samo, nawet nie da się obejżeć podglądu jakie to są napisy i tak samo ze wszystkimi sprawami, film czasem się zawiesza, tak samo jak sam program, aż w menedżerze zadań wykazuje że program przestał działać. Podczas pracy programu ciągnie on 1,7GB ramu i 65% procesora ale tylko gdy się odtwarza projekt, gdy się nic nie robi i program tylko jest włączony, to procesor pracuje na 100%, gdy wyłączam program, to wygląda jakby był wyłączony ale w menedżerze zadań, wykazuje że program nadal pracuje i zużywa 50% procesora.
Co mam zrobić żeby to wszystko działało poprawnie, może da się do tego wykożystać kartę graficzną? lub cokolwiek.
Proszę o radę i dzięki:confused:
A i jeszcze muszę dodać, że poprzednio miałem ten sam proram ale 12 i z windowsem xp profesional, teraz po formacie mam windowsa 7 najlepszego i nowiutki program i nadal to samo. :(
pozdrawiam

lep

New member
Podczas obróbki filmów, gdy nałożę choćby jakieś przejście to jego nie widać, tylko widać przy odtważaniu wykrzyknik, gdy nałożę napisy, to samo, nawet nie da się obejżeć podglądu jakie to są napisy i tak samo ze wszystkimi sprawami ...
Pewnie masz wyłączone "renderowanie w tle" a co do reszty problemów to przeczytaj od początku co tu jest napisane i witaj w klubie ;)

Attachments

• render.JPG
    render.JPG
    74 KB · Wyś: 172

ksproboszcz1

New member
dzięki za pomoc, ale coś mi się zdaje że to nie koniec moich kłopotów, bo renderowanie w tle mam włączone :). Mimo wszystko dzięki :) a tak wogóle to może jest możliwość wykożystania karty graficznej przez program?

Ostatnia edycja:

silver78

New member
Kłopoty z instalacją :(

Witam wszystkich właśnie niedawno temu kupilem PS HD Ultimate14 i mam problem tego typu ze mój napęd dvd w kompie nie widzi wogóle tej płyty-wogóle się płyta nie kreci.Inne płyty dvd czyta bez problemu.Czy miał ktoś z was taki sam problem,może wiecie co na to poradzić? Parametry kompa:
Windows Xp Home SP 3
1 GB RAM DDR2
Dużo miejsca wolnego na dysku

edek103

Member
Prosze opomoc

Witam!

Nabylem kamere i oczywiscie problem AVCHD.:):) Pomozcie prosze o rade...
Nie chce montowac filmow, robic przejsc, napisow muzyki....

Chce trylko polaczyc kilka plikow w jeden...i ogladac na PS3
a dodatowo wypalic to na DVD do ogladania na odtwarzaczach u znajomych i rodizny.....:):):)

Naprawde nie chce duzo tylko polaczyc...i wypalicjeden film bez utraty jakosci ( jak najmniejszej)...

Prosze opomoc..w jakim proagramie moge sprawnie i szybko zrobic te 2 rzeczy?:):):)

Dziekuje za wszelka pomoc

Do góry