abcaa napisał:Pracowałem dzisiaj na VEGASIE PRO 9, panowie ,bajka, tak można się bawić w obróbkę, ani nie kichną, avchd dla niego to pryszcz. No ale cena 2500 zł.
No i wcale taki nie trudny jak o nim piszą.
Pozdrawiam
PinnacleStudio 14 jest 10 razy tańsze od Sony Vegas i ma prawo być 10 razy słabszy.
A nie jest.
Jedyny poważny mankament, wynikajacy z ceny a własciwie z "niezakupienia" patentów dotyczących obróbki i renderowania to końcowe renderowanie filmu.
Trzeba powiedzieć uczciwie, że PS14 HD renderuje film AVCHD przynajmniej 4 razy dłużej niż trwa potem wynikowa długość filmu.
Puszczam to w nocy i idę spać.
Mam maszynę Windows 7 64 bit, Ultimate, Intel QUAD 2,83 GHz, 8GB Ram.
Próbowałem na I7, było "nieco lepiej" tak około 10-15 krócej.
Ale płyta pod i& i procek to około 1500zł więcej. Nie warto, dla mnie oczywiście.
SonyVegas, uzywa innych "metod", za które firma Sony zapłaciła pieniędzmi i badaniami. Do amatorskiego montażu PS 14 moim zdaniem w zupełności wystarczy.
Nie oznacza to ze odradzam SonyVegas, jak ktos ma ochotę i pieniadze. ( No i wtedy I7, jak już to już). Ale po zrobieniu filmu z imienin u cioci, pozostaje nam komp, z ktorego jedyny pożytek to taki że zegarek chodzi 60 minut, w 45
Uzywam Pinnacle Sys od wersji 7, potem 8, 8a .... 12, 12.1 teraz 14HD.
Za kazdym razem, jak powstaje nowa generacja komputerów, to PS "dodaje" jakieś ekstrasy czy obsługę, które to sprawiaja , że na nowym komputerze znowu sie "wlecze". Nie wynika to jednak ze złosliwości ale z prosesorozernosci nowych "ficzerów".
Aby jako tako edytować fimy w PS 14 HD wystarczy komputer zaledwie "średni". Do renderowanie w nocy też.
Sama edycja jest znośna, pod warunkiem ustawienia renderowania w tle. Program duzo robi w trakcie gdy w czasie edycji zastanawiam się mnad tym co robie. Gdy porenderuje sobie prawie wszystko, to dodanie przejscia lub np dodatkowego efektu jest znosne czasowo.
PS14HD to niezły tani program. Jezeli ktoś robi projekty DVD to jest rewelacyjnie szybki. Przy m2ts wołowaty, ja go lubię.
Na tym forum, jeden z kolegów w innym wątku napisał że jemu się renderuje 1:1. To nieprawda, nawet nie pisałem mu, że pewnie obrabia projekty DVD a nie AVCHD(m2ts), albo zwyczajnie zciemnia.
Ostatnia edycja: